#PestDobrih [2] - tedenski izbor mobilnih aplikacij

Uroš Miklavčič 10. julij 2014
/PublishingImages/pest-dobrih-2-hero.jpg

Nova Launcher (brezplačno) in Nova Launcher Prime (3 €)

Launcher je program za sistem Android, ki prevzame namizje vašega mobitela in vam omogoča, da spremenite njegov izgled. Nova Launcher med drugim omogoča menjavo ikon in barvnih tem, spreminjanje mreže ikon, hitro odzivnost in še več že z brezplačno verzijo, plačljiva pa vam bo prinesla še nekaj bonbončkov.

 

Glavna prednost Nove je predvsem v tem, da ne poskuša popravljati stvari, ki v osnovi dobro delujejo. Tako bo sam izgled nemudoma znan vsem, ki ste se že srečali s čisto obliko Androida (naprave Nexus). Nova vzame ta preverjen recept in ga občutno nadgradi. Med najbolj uporabnimi funkcijami je tako tudi pomična spodnja vrstica (kjer je po navadi samo 5 ikon), ki je del plačljive verzije. Za vse, ki niste prepričani, ali je to prava stvar za vas, je na voljo tudi brezplačna verzija, ki pa ima večino uporabnosti svoje plačljive sestre. Preizkusite brezplačno verzijo in kasneje nadgradite s plačljivo, če vas bo prva prepričala.

 

FN8 (brezplačno)

Bi radi telovadili, pa imate vedno izgovor, da nimate časa? FN8 je super aplikacija za Windows Phone, ki vas bo s kratkimi, 8-minutnimi vadbami hitro spravila v boljšo kondicijo. Aplikacija vam bo svetovala, kakšne vaje morate delati in koliko časa morate posamezno vajo ponavljati.

 

Hiter življenjski tempo se pri posamezniku hitro pozna: nepravilna prehrana, pomanjkanje gibanja, neredni ciklusi spanja – vse to vpliva na vaše dobro počutje in fizično pripravljenost. FN8 je tukaj, da vas z 8-minutnimi vadbami pripravi do tega, da vsaj delček dneva ali službene pavze preživite aktivno in s tem pripomorete k svojemu dobremu počutju. Aplikacija je resnično preprosta, ravno tako tudi vadbe – ravno ta kombinacija pa je ključ do uspeha. Ko želite vaditi, je treba vse ovire, ki bi lahko bile izgovor, umakniti. FN8 je torej preprosta, a učinkovita aplikacija, ki vam bo pomagala do boljšega počutja.

 

Paper Racer (Android: 0,99 € v aplikaciji / iOS: 1,79 € / Windows Phone: 1,99 €)

Ta na videz zelo preprosta dirkaška igra vas postavi v vlogo dirkača, ki vozi narisan papirnat avtomobilček. Dirkališča so sestavljena iz raznih predmetov, na njih pa se pojavijo ovire, kot so razlita barva, svinčniki, lesene klade in drugo. Kar daje igri poseben čar, je možnost dodajanja lastnih risb avtomobilov.

 

Vsi, ki poznate dirkalne igre, pri katerih gledate svoje vozilo od zgoraj, se boste takoj počutili kot doma. Polega možnosti igranja na čas ali proti računalniškim nasprotnikom se boste lahko pomerili tudi s svojimi prijatelji. To je z igro Paper Racer še toliko lažje, saj je igra na voljo za naprave Android, iOS in Windows Phone. Skupne igre s prijatelji potekajo prek povezave Bluetooth, vzpostavitev takšne igre pa je popolnoma preprosta. Prav tako je zelo preprosto dodajanje novih vozil, ki jih lahko narišete kar sami in nato delite s QR-kodo ali posebno povezavo. Pazite le, da bo risba jasno ločena od podlage, na katero rišete, da bo sistem znal izrezati vaše končno vozilo.

 

Sunrise Calendar (brezplačno)

Če uporabljate Googlov koledar, bo Sunrise Calendar kot nalašč za vas. Sunrise je zelo lepa in uporabna aplikacija za vodenje vašega dnevnega urnika. Z nekoliko drugačnim prikazom, kot ste ga morda vajeni pri drugih koledarjih, vam bo hitro zlezel pod kožo.

 

Sunrise je bil še pred kratkim ekskluzivno na voljo zgolj za iOS, sedaj pa je na voljo tudi na platformi Android. Gre za zelo čisto in pregledno aplikacijo, ki ima v paketu tudi priročen gradnik, če uporabljate verzijo Android. Najbolj preseneti svež pristop pri prikazovanju prihajajočih dogodkov. Ti so zabeleženi v seznamu pod majhnim koledarjem. Ko se premikate bodisi po seznamu bodisi po majhnem koledarju zgoraj, se ta dva dela medsebojno ustrezno odzoveta. Če se vam slučajno zgodi, da se v samem koledarju izgubite, pa je v spodnjem levem kotu vedno rdeč gumb s puščico, ki je vedno usmerjena v današnji dan v seznamu. Tako vedno veste, kje se glede na današnji dan nahajate. Če pritisnete na ta gumb, se nemudoma pomaknete nazaj na današnji dan. Za bolj podroben pregled je tukaj še klasičen pogled Google Calendar.

 

Pocket Casts (Android: 2,99 € / iOS: 3,59 €)

Podcasti so se končno začeli širiti tudi pri nas in brez dobrega »podcatcherja« oz. odjemalca podcastov boste težko sledili vsem. Pocket Casts je najbolj priljubljen izmed odjemalcev in to ne kar tako. S svojimi naprednimi funkcijami in sinhronizacijo med napravami ponuja več kot drugi.

 

Poleg sinhronizacije med napravami, ki je zagotovo glavni adut te aplikacije, pa omogoča Pocket Casts še veliko več: iskanje novih podcastov, podajanje predlogov, uravnavanje hitrosti predvajanja, ogled zapiskov posamezne epizode, podporo za avdio in video, avtomatske prenose … Skratka, če ste resni poslušalec podcastov, je Pocket Cast gotovo vreden vsakega evra. Za vsak podcast si lahko nastavite, da vam ga Pocket Casts samodejno prenese, ko pride nova epizoda, in vas o tem tudi obvesti. Če se bojite, da boste presegli prenos podatkov na vašem mobitelu, pa vas lahko Pocket Casts zaščiti tako, da prenaša epizode zgolj prek povezave WiFi, lahko pa ročno prenesete vsak podcast posebej. To in še veliko več je aplikacijo Pocket Casts izstrelilo na prvo mesto med podcast odjemalci.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. julij 2014
2101
21. julij 2014
#PestDobrih [2] - tedenski izbor mobilnih aplikacij
Android, iOS, Windows Phone 8