PhoneGap: s spletnimi tehnologijami do mobilnih aplikacij

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/PhoneGap_Build.jpg

Kot uporabniki se lahko le veselimo vse večje izbire na trgu pametnih telefonov, za razvijalce mobilnih aplikacij pa je izbira platforme vse prej kot lahka. Android in iOS sta vsekakor v ospredju, vendar lahko tudi Windows Phone z Nokiino podporo marsikaj doseže. Na srečo nam lahko pri razvoju aplikacij za več operacijskih sistemov pomagajo spletne tehnologije in orodja kot je PhoneGap.

S pomočjo spletnih tehnologij do različnih platform

Če želimo s svojo mobilno aplikacijo podpreti kar se da veliko število uporabnikov pametnih telefonov, je dandanes skoraj nujno narediti vsaj Android in iOS različico aplikacije. Seveda je to skrajno zamuden proces, zato vse več razvijalcev išče rešitve, ki omogočajo enostaven razvoj za več platform hkrati.

Skrivno orodje pri podpori več platform je seveda v tem, da pri razvoju aplikacij uporabimo univerzalne spletne tehnologije kot so HTML, CSS in JavaScript. Financial Times je npr. nedavno predstavil spletno različico svoje iOS aplikacije, ki za delovanje uporablja brskalnik, hkrati pa je z vidika uporabnika videti kot navadna aplikacija.

V primeru, da želimo uporabnikom vseeno ponuditi svojo spletno aplikacijo preko različnih aplikacijskih trgovin in dostopati do naprednih funkcij pametnih telefonov, pa lahko pri razvoju uporabimo platformo PhoneGap, ki je pred kratkim dočakala različico 1.0.

PhoneGap podpira vse večje platforme

PhoneGap je HTML5 platforma, ki nam omogoča, da z uporabo sodobnih spletnih tehnologij razvijemo aplikacije z dostopom do API-jev in aplikacijskih trgovin za praktično vse pomembnejše mobilne operacijske sisteme: iOS, Android, BlackBerry, WebOS, Windows Phone 7, Symbian in Bada.
PhoneGap Build

Vir: PhoneGap

Pri tem je razveseljivo tudi, da je PhoneGap odprtokodna in brezplačna platforma. Po uradnih podatkih podjetja Nitobi ima do sedaj PhoneGap skupno že 600.000 prenosov, med uporabniki platforme pa najdemo tudi velika podjetja, kot so IBM, Alcatel-Lucent, Cisco in Logitech. Zaradi odprtosti platforme ne preseneča tudi dejstvo, da veliko izboljšav prispeva kar zunanja skupnost PhoneGap razvijalcev.

Podrobno predstavitev zmožnosti platforme si lahko pogledaš v spodnjem videu.

Spletne tehnologije bodo osnova za vse več aplikacij

PhoneGap pa seveda še zdaleč ni edina rešitev, ki s pomočjo spletnih tehnologij omogočajo razvoj za več mobilnih platform. Med alternativami so Titanium Platform (Android in iOS), Rhomobile (Android, iOS, RIM, Windows Phone 7), Corona (Android in iOS), appMobi XDK (Android in iOS) in druge.

Ob vse večjem naboru različnih naprav lahko pričakujemo, da se bo priljubljenost tovrstnih orodij, ki poenostavijo razvoj in podporo za različne platforme, vztrajno povečevala. Verjetno bodo tudi samostojne spletne aplikacije vse bolj popularne, čeprav so najnovejše spletne tehnologije kot je HTML5 še vedno v razvoju.

HTML5 + CSS3 + JavaScript

Vir: PhoneGap

Hkrati ne smemo pozabiti tudi na to, da smo uporabniki že vajeni, da aplikacije za svoje pametne mobilne naprave najdemo v svoji aplikacijski trgovini. Če temu dodamo še dejstvo, da je za običajne aplikacije preko standardnih API-jev dostop do različnih zmožnosti naprav (npr. senzorjev) še vedno lažji, bo tudi ob poplavi spletnih aplikacij še vedno veliko prostora za platforme kot je PhoneGap, ki omogočajo razvoj native aplikacij za več mobilnih operacijskih sistemov hkrati.

Če si pri razvoju mobilnih aplikacij že uporabil/a PhoneGap ali katero izmed podobnih orodij, te vabimo, da nam svoje izkušnje zaupaš v komentarjih.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
267
24. september 2013
PhoneGap: s spletnimi tehnologijami do mobilnih aplikacij