Po celem svetu je bilo aktiviranih že 500 milijonov Android naprav

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/new_jelly_bean_statue.jpg

Ali lahko sploh še kaj ustavi osvajalski pohod zelenega robotka? Številka 500 milijonov v resnici ni presenečenje, če upoštevamo dejstvo, da je vsak dan aktiviranih več kot 1,3 milijona novih Android naprav. A na enem področju je Googlov Android še vedno daleč za Applovim iOS. Uganeš pri čem?

Android na MWC 2012

Na blogu AndroidAuthority so izračunali, da lahko številka aktivacij Android naprav preseže 1,6 milijona dnevno, seveda pod pogojem, da se trenutna rast, kar 30 % več aktivacij v obdobju dobrih dveh mesecev, nadaljuje. Tebi prepuščam izračun, koliko novih naprav se zna torej družini Android pridružiti do konca leta, pri tem pa ne pozabi upoštevati že tradicionalne radodarnosti Božičkov, Dedkov Mrazev in ostalih decembrskih veseljakov.

No, kljub astronomski rasti pa ima Android vendarle eno šibko točko: tablice. Na dogodku, ki ga je prejšnji teden organizirala Googlova nova nevesta Motorola, je Googlov šef Eric Schmidt priznal, da je le 70.000 izmed vsakodnevno 1,3 milijonov aktiviranih naprav tablic. Se pravi, le dobrih 5 %. Pri Applu je, za primerjavo, ta odstotek okoli 37 %, kar kaže na to, da gre Applu pri prodaji tablic še vedno veliko, veliko bolje. No, morda se tudi to razmerje utegne postopoma uravnotežiti, predvsem na račun Googlove prve tablice Nexus 7 in nove družine Amazonovih tablic Kindle Fire, ki se bodo verjetno v prazničnem času dobro prodajale.

Na področju pametnih telefonov pa Android, kljub velikemu zanimanju za nedavno predstavljeni iPhone 5, nedvomno vodi. Apple je ob predstavitvi novega iPhona razkril, da so do konca junija prodali 400 milijonov iOS naprav. V istem obdobju je Android imel podobno številko, vendar pri Applu, kot že omenjeno, večji delež predstavljajo tablice (84 milijonov prodanih iPadov). iOS sicer najdemo tudi na multimedijskemu predvajalniku iPod Touch, a tudi Android vse vse bolj širi na raznolik nabor naprav, v zadnjem času denimo med proizvajalci postajajo priljubljeni Android kompaktni fotoaparati.

Tudi na področju aplikacij se Android vse bolj bliža Applovemu App Store. Trgovina Google Play ima že preko 600.000 aplikacij (podatek iz junija), App Store za iOS naprave pa preko 700.000 (čisto svež podatek).

Sicer pa trenutno največji izziv za Android predstavlja počasnost proizvajalcev pri nadgrajevanju Android naprav na najnovejše različice. Po Googlovih podatkih iz začetka meseca, različica 2.3 Gingerbread še vedno poganja več kot polovico (57 %) aktivnih Android naprav. Android 4.0 Ice Cream Sandwich je na dobri petini naprav (21 %), najnovejša različica, 4.1 Jelly Bean, pa šele na 1,2 % naprav. No, morda bo ta različica dodaten zagon dobila sedaj, ko je na Google kampus končno prišla nova Jelly Bean skulptura; prejšnjo je namreč stopilo vroče kalifornijsko sonce ;)

Novi Jelly Bean na Googlovem kampusuVir: AndroidAuthority

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
404
24. september 2013
Po celem svetu je bilo aktiviranih že 500 milijonov Android naprav
Android