Po Windows 8, Windows Phone 8

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/WP8_start_alba.jpg

Letošnji oktober je in bo pomemben mesec za Microsoft. Izid Windows 8, začetek prodaje tabličnih računalnikov Surface (ki je razprodana in je nanjo treba čakati 3 tedne), danes pa je uradno izšel še Windows Phone 8.

Od predstavitve, ki je za spremembo potekala v San Franciscu, sem iskreno pričakoval več. Tisti, ki smo razvoju Apolla, kot je kodno ime za WP8, sledili že od začetka, nismo izvedeli nič kaj pretresljivo novega, sploh pa ni bilo govora o nobeni tehnični in bolj podpokrovni podrobnosti sistema, čeprav je novosti ravno tam največ.

Večji poudarek je bil na uporabniškem vmesniku in aplikacijah, kar je po svoje razumljivo, saj se bomo uporabniki z njim srečevali največ in bodo tudi prve skočile v oči potencialnim novim kupcem. Oder je,  kot je že v navadi, otvoril "boter" Windows Phone pri Microsoftu, Joe Belfiore. Ki sicer ni slab govorec, a se ne more kosati z Michaelom Angiulo, ki nas je v petek razvadil z metanjem Surfacea na tla in ostalimi karafekami med povezanim in zanimivim govorenjem (Microsoft, privoščite mu več časa pod žarometi!). Kaj smo torej izvedeli?

V Microsoftovi spletni trgovini z aplikacijami App Store je že 120.000 aplikacij, kar je sicer še vedno malo v primerjavi s konkurenco, vendar naj bi bilo 46 od 50 najbolj popularnih aplikacij na drugih platformah dostopno tudi v App Store. Za Windows Phone 8 je že prirejen Twitter, ne manjkajo Angry Birds v vseh možnih izvedbah, eno večjih imen pa je vsekakor novi Skype. Ta je še bolj povezan s sistemom in stiki na telefonu, podpira potisna sporočila in teče v ozadju, brez vpliva na baterijo (tako Microsoft).

Tesnejše so tudi vezi s Facebookom, ki je bil model za predstavitev ene od novosti, živih "lock screenov". V WP8 lahko aplikacijam (tiste, ki to omogočajo, seveda) dovolite, da izkoristijo zaslon za odklep telefona in na njem prikazujejo sporočila, fotografije, rezultate tekem itd.

vir: AnandTech

Da bomo čim več časa preživeli na mobilni podatkovni povezavi, bo v WP8 skrbel Data Sense, še ena od novosti. Ta nadzoruje porabo pretečnih megabajtov za vsako aplikacijo posebej in ko se približamo mesečni limiti avtomatsko omeji dostop do povezave aplikacijam, ki tečejo v ozadju. V povezavi z Internet Explorerjem 10 se (lahko? upam, da imamo možnost izbire) vse spletne strani in vsebine predhodno stisnejo in šele potem pošlejo na telefon, kar po Microsoftovih besedah omogoča ogled kar 45 odstotkov več strani. Slaba stran? Za delovanje bo Data Sense potreboval podporo operaterja.

vir: AnandTech

Naslednja podstavka na listi je bila Kid's Corner. V osnovi je to posebni račun za goste, ki imajo omejen dostop do aplikacij, ki jih določimo sami. V Redmondu so si zamislili, da bo to v prvi vrsti namenjeno najmlajšim, vendar bo verjetno prišlo prav tudi ob drugih priložnostih.

Največje presenečenje predstavitve pa niso bile na novo razkrite zmožnosti Windows Phone 8, ampak gostja na odru, Jessica Alba. Pred kratkim so po internetu zaokrožile paparazzi fotografije, kjer smo lahko igralko občudovali z rdečo Lumio 920, kar se po današnjem dogodku zdi predvsem dober PR manever s strani Nokie in Microsofta.

vir: AnandTech

Od nje smo izvedeli, zakaj uporablja Windows Phone in kako lahko je bilo prenesti vse podatke z iTunes. To nas je pripeljalo tudi do zadnjega vnosa na seznamu, povezljivosti. Skupine, znane na WP7, so v osmici zamenjale sobe. Z ljudmi v sobi lahko delimo slike, zapiske, koledarje itd. Tudi če osebe v sobi nimajo Windows Phone telefona, kar so prikazali z deljenjem koledarja z iPhoneom. Na sploh se Microsoft ni izogibal omenjanju največjega tekmeca (mogoče je za to kriv tudi Jessicin Mac) in so mnenja, da noben drug sistem ne sodeluje tako dobro s PCji, Xboxom in Macom. Levji delež te povezljivosti nosi SkyDrive, preko katerega sedaj poteka vsa sinhronizacija. Žal pa se je očitno poslovila možnost brezžične sinhronizacije ko se telefon polni, znana iz WP7.

Za konec je oder zavzel še Steve Ballmer, ki pa je večino časa porabil za predstavitev modelov telefonov in njihovim cenam in dobavljivosti v Ameriki, kar nam čez lužo ne pomeni prav dosti. O Nokijinih in HTCjevih WP8 modelih smo na Tehniku že pisali, manjka še Samsungov ATIV S, ki pa ga lahko na kratko opišem kot Galaxy S III z Windows Phone 8. Več pa, ko se s sistemom in telefoni tudi osebno spoznamo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1803
24. september 2013
Po Windows 8, Windows Phone 8
Windows Phone 8