Pogled na leto 2011: Android na pohodu, med tablicami še vedno glavni iPad [1. del]

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_WP7-phones.png

Veseli december je čas, ko si med druženjem s prijatelji ob kuhanem vinu radi vzamemo tudi čas za razmislek o iztekajočem se letu. Zato smo tokrat tudi na Tehniku pripravili pregled najbolj zanimivega dogajanja na področju mobilnih tehnologij v letu 2011. Se še spomniš, o čem vsem smo pisali letos?

Pametni telefoni osvajajo svet z Androidom na čelu

V letošnjem letu so svoj osvajalski pohod nadaljevali pametni telefoni, kar se lepo kaže tudi pri nas. Največ pozornosti in tržnega deleža je letos nedvomno požel Googlov operacijski sistem Android, a je kljub temu Apple še vedno proizvajalec z najvišjim zaslužkom.

Honeycomb Default Wallpaper Lloyd

O Androidu smo letos imeli veliko za poročati. Predstavljenih je bilo ogromno novih Android naprav vseh velikosti, oblik in cenovnih razredov. Razveselila nas je tudi novica, da se je Android 2.3 Gingerbread končno prebil na večino aktivnih Android naprav, Google pa nas prav tako ni pustil hladnih s predstavitvijo nove različice Androida 4.0 Ice Cream Sandwich.

Sladoledni sendvič bo končno poenotil operacijski sistem tako za Android telefone kot za tablice, na napravah pa ga bomo množično začeli videvati šele prihodnje leto. Med vrsto predstavljenih novosti najbolj izstopa prenovljen in poenostavljen vmesnik, ki bo Android naredil še bolj privlačen za širši krog uporabnikov. V letošnjem letu je vrsto novosti in novih preoblek doživela tudi uradna aplikacijska trgovina Android Market, ki je sedaj podprta tudi pri nas.

Apple iOS 5 icons

Applov iOS, po tržnem deležu drugi najbolj popularen operacijski sistem za pametne telefone, je bil letos prav tako deležen kopice novosti. Pošteno obogaten iOS 5 z zbirko storitev v oblaku iCloud je bil pravzaprav največja novost v na novo predstavljenem iPhone 4S - kljub temu, da so mnogi pričakovali oblikovno revolucionaren iPhone 5.

Navkljub začetnem razočaranju ob predstavitvi "le" izboljšanega iPhone 4 pa je vse več pohval deležna virtualna asistentka Siri, za katero so hekerji našli že zelo zanimive načine uporabe. Sicer pa je Applove privržence letos v oktobru pretresla smrt Steva Jobsa, ki je v zadnjih letih imel precejšen vpliv na obliko in funkcionalnost sodobnih mobilnih naprav.

Tekmecev za tretje mesto med pametnimi telefoni je precej. Med najbolj zanimivimi je gotovo Microsoft, ki iskreno rečeno s svojim Windows Phone 7 še ni doživel pravega uspeha. Zato so se v začetku letošnjega leta spustili v zanimivo partnerstvo z Nokio. Slednja je letos lahko le nemočno opazovala strmi padec svoje nekdaj paradne platforme Symbian. Zato odločitev, da v prihodnosti stavijo na Microsoftov Windows Phone, morda le ni bila tako napačna.

Windows Phone je tako kot Android in iOS precej napredoval v letošnjem letu, predvsem na račun prve večje nadgradnje, imenovane Mango. Napredek se žal še ni odražal v prodaji telefonov, a tako Microsoft kot Nokia veliko stavita na nedavno predstavljene Nokiine WP7 telefone, ki se bodo po večini sveta začeli intenzivno prodajati v naslednjem letu. Tisti, ki računate na nakup katerega izmed Lumia Windows Phone telefonov, pa boste lahko uživali tudi v vrsti uporabnih slovenskih aplikacij, ki smo jih letos dobili na natečaju M:Windows Phone 7.

Nokia predstavlja novi Symbian Belle

Nokia je sicer letos še pridno delala na posodobitvi platforme Symbian. Dočakali smo kar dve večji nadgradnji: Anno in kmalu za tem še Belle. Poleg tega pa je luč sveta končno ugledal tudi prvi MeeGo telefon, Nokia N9.

Med tablicami še vedno najbolj popularen iPad

Na začetku leta nas je navdušil bogat nabor predstavljenih in najavljenih Android tablic. A sedaj je že jasno, da je bilo leto 2011 ponovno leto iPad-a, tako kot je to napovedal Steve Jobs na eni svojih zadnjih predstavitev. Prodaja Android tablic navkljub pestri izbiri oblik in velikosti nikakor ni prav zaživela, HP pa je nad svojo tablico TouchPad z webOS obupal že slaba dva meseca po izidu. Applov iPad 2 je seveda v novi preobleki med tem veselo zapuščal police trgovin po celem svetu, tudi pri nas.

Trenutno kaže, da je edini resni tekmec iPad-u navkljub drugačni ciljni skupini Amazonov Kindle Fire, ki se zaenkrat v ZDA solidno prodaja. Fire sicer v osnovi poganja Android, vendar je le-ta močno prilagojen in denimo ne podpira uradnega Android Marketa. Google verjetno nad tem ni navdušen, Amazonu pa se je nedvomno povečala prodaja v Amazon Appstore, lastni aplikacijski trgovini za Android aplikacije, ki so jo predstavili marca letos (žal pa še ni na voljo pri nas).

Poleg Amazona lahko prihodnje leto tržno prevlado iPad-a morda ogrozi tudi Microsoft z naslednjo različico operacijskega sistema Windows 8, ki bo kompatibilen tudi s tablicami. HP je po klavrnem propadu TouchPada že napovedal proizvodnjo Windows 8 tablic, pojavljajo se pa tudi govorice o Nokiinih Windows tablicah (Nokia zaenkrat s tablicami še nima pravih izkušenj).

Na Tehniku smo vse najbolj vroče naprave seveda tudi sami temeljito stestirali, zato se nam pridruži ponovno v drugem delu pregleda iztekajočega se leta, ko se bomo spomnili vseh testov telefonov, tablic in drugih igračk ter seveda na predstavitve različnih storitev in aplikacij za vse te naprave.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
300
24. september 2013
Pogled na leto 2011: Android na pohodu, med tablicami še vedno glavni iPad [1. del]
Android, iOS, Windows Phone 7