Pogled na leto 2011: tožarjenja velikanov, domače novosti in pogled v prihodnost [3. del]

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Mobitel-Lepo_je_verjeti-banner.jpg

V prvem in drugem delu pregleda letošnjega leta smo osvežili spomin na glavne novosti na področju pametnih telefonov in drugih naprav ter pregledali naprave in aplikacije, ki smo jih sami stestirali. Seveda pa je bilo leto polno tudi drugih novic, ki so na tak ali drugačen način zaznamovale mobilni svet. Poglejmo si, kaj so v letu 2011 počela velika tuja in domača podjetja ter kaj nas čaka v prihodnjem letu.

Leto tožarjenj in velikih spopadov

Celo leto so odmevala tudi različna tožarjenja, večinoma v povezavi z operacijskim sistemom Android. Razkrili smo, da Microsoft zaradi kršenja patentov več zasluži s prodajo HTC-jevih Androdi telefonov kot s prodajo lastnih Windows telefonov. Apple se je letos odločil stopiti na prste Samsungu zaradi pogostih, "naključnih" podobnosti med obliko in uporabniškim vmesnikom na Samsungovih napravah v primerjavi z Applovimi iNapravami in iOS-om. Vse to pa je bil le vrh ledene gore. Letos so se praktično vsa večja podjetja tožarila vsepovprek, Google pa se je v presenetljivi potezi odločil celo za nakup Motorole, saj naj bi s tem pridobili kopico patentov, ki bi jih lahko uporabili kot obrambo proti Applu in Microsoftu.

Google z Motorolo v vojni patentov

Vir: The Joy of Tech

Google je sicer tudi na drugih področjih letos pokazal ogromne apetite. Poleti smo tako tudi na Tehniku med prvimi preizkusili družabno omrežje Google+, ki ima zelo močno mobilno komponento in dobre prijateljske odnose z Googlovim Androidom. Če temu dodamo še dejstvo, da je bil Twitter v iOS 5 deležen zelo tesne integracije, ti verjetno ni potrebno ugibati, kateremu podjetju vse to ni nič kaj všeč.

Ja, Facebook gotovo ne bo stal križem rok in opazoval, kako bo Google+ postopoma integriran po vsem spletu in na vseh Android napravah. Vse glasnejše so zato govorice o Facebook telefonu, ki naj bi ga sicer poganjal Android. Facebook je letos veliko vlagal tudi v prenovo svojih mobilnih aplikacij, na novo pa so predstavili tudi čisto novo Messenger aplikacijo.

Zelo je odmevala tudi novica, da se je Adobe odločil opustiti nadaljnji razvoj mobilnega Flash Playerja. V prihodnje naj bi se namesto tega bolj osredotočili na HTML5. S tem so seveda dali zeleno luč za nadaljnji razvoj platforme HTML5, tako da lahko v prihodnjem letu pričakujemo še večje število bogatih spletnih aplikacij, ki bodo temeljile na sveti trojici sodobnih spletnih tehnologij (HTML5, CSS3, JavaScript). Mimogrede, tudi Facebook v svojih novih mobilnih aplikacijah veliko stavi na HTML5.

Mobitel s kopico novosti

Tudi doma smo bili deležni kar nekaj zanimivih novosti. Letos smo tako Mobitelovi uporabniki dobili prenovljeno Mobitelovo mobilno stran, od poletne združitve z družbo Telekom Slovenije pa lahko na enem mestu preko portala Moj Telekom dostopamo do vseh informacij in orodij skupine Telekom, vključno z delom Moj Mobitel. Seveda se verjetno spomniš tudi natečaja M:Windows Phone 7, v sklopu katerega smo znova dobili potrditev, da je v Sloveniji veliko odličnih in inovativnih razvijalcev mobilnih aplikacij.

Mobitel - Lepo je verjeti

Veliko se je vlagalo tudi v tehnične izboljšave in novosti. Marca je Mobitel postavil prvo samooskrbno bazno postajo v Sloveniji in možnost spremljanja Mobilne TV v kakovosti HD. Testirati smo začeli tudi storitev HD zvok, v skladu s svetovnimi trendi se pri nas že testira tudi bliskovito hitro omrežje LTE. Za brezskrben vstop v novo leto 2012 pa so pri Mobitelu pripravili tudi poseben Paket 2012.

Kaj lahko pričakujemo prihodnje leto?

Letos je bilo področje mobilnih komunikacij vsekakor zelo zanimivo in prepričani smo, da nas tudi prihajajoče leto glede tega ne bo razočaralo. Gotovo bo izbira Android telefonov tudi v prihodnje zelo pestra; če gre verjeti Samsungu, nas kmalu čakajo celo upogljivi telefoni. Sicer pa bo za proizvajalce Android telefonov največji izziv nadgradnja na Android Ice Cream Sandwich.

Applovi privrženci bodo najverjetneje končno dočakali iPhone 5, Nokio in Microsoft pa čaka težka bitka za preboj med najbolj zanimive operacijske sisteme. Upamo pa, da se bodo "ta veliki" igralci na trgu nehali tožariti in da se bodo raje usmerili v lastne inovacije, ki nam bodo polepšale ali izboljšale vsakdan.

Veselimo se tudi novih zanimivih aplikacij, tako tujih kot domačih. Predvsem pa v uredništvo Tehnika upamo, da bomo čim več novih naprav in aplikacij lahko preizkusili tudi v lastnih rokah ;)

Za konec te vabimo še, da nam zaupaš, kateri je bil po tvoje najpomembnejši dogodek na področju mobilnih tehnologij v iztekajočem se letu in česa se najbolj veseliš za prihodnje leto.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
302
24. september 2013
Pogled na leto 2011: tožarjenja velikanov, domače novosti in pogled v prihodnost [3. del]