Pogled na leto 2012: Android na večini pametnih telefonov, iPad dobil manjšega bratca [1. del]

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Windows_8_phones.jpg

Kot smo že vajeni, konec leta poleg kopice novoletnih zabav zaznamujejo pregledi dogajanj v iztekajočem se letu. Tudi na Tehniku letos ponovno sledimo tradiciji s povzetkom dogajanja na področju mobilnih tehnologij v letu 2012. Katere so bile torej letošnje glavne novosti na področju pametnih telefonov in tablic?

Pametne telefone ponekod uporablja že polovica mobilnih uporabnikov

Tako kot v lanskem letu, so se tudi letos pametni telefoni hitro širili med mobilne uporabnike. Pri uporabnikih storitev Mobitel pametni telefoni sedaj predstavljajo več kot tretjino vseh mobitelov, v nekaterih državah pa je ta delež že presegel 50 %.

Večino prodanih pametnih telefonov po celem svetu seveda poganja Googlov Android, ki ima marsikje že prepričljivo večinski tržni delež. Po celem svetu je bilo tako že septembra aktiviranih 500 milijonov Android naprav, dnevno pa se jih Android družini pridruži že več kot milijon.

Nexus 4 z Android Jelly Bean in Google Now

Seveda pa Android, ki je letos praznoval 5. rojstni dan, ne počiva na starih lovorikah. Praktično ne mine mesec brez napovedi kakšne nove naprave za različno globoke žepe. Marca je večjo prenovo doživela tudi aplikacijska trgovina, ki se je iz Android Marketa preimenovala v trgovino Google Play. Poleti smo spoznali tudi novo, hitrejšo različico Androida 4.1 Jelly Bean, jeseni pa izboljšan Jelly Bean 4.2. A kljub temu dobri, že dve leti stari Android 2.3 Gingerbred letos decembra še vedno poganja polovico vseh aktivnih Android naprav, kar pomeni, da proizvajalcem še ni uspelo najti načina za zagotovitev hitrejših nadgradenj na najnovejše različice.

Applov iOS sicer še naprej ostaja trdno na drugem mestu po priljubljenosti, na prvem pa po profitablnosti. Letos jeseni smo lahko svoje iNaprave nadgradili na iOS 6, pri katerem so najbolj odmevale težave z Applovimi Zemljevidi in sistematično odstranjevanje Googlovih aplikacij (Zemljevidi, YouTube). No, sedaj se je izkazalo, da je to za uporabnike pozitivna sprememba, saj se je Google v novih Zemljevidih za iPhone veliko bolj potrudil kot prej v petih letih.

Letos smo končno dočakali tudi prenovljeni iPhone 5, ki je prvič v svoji zgodovini zrasel v višino. Veliko prahu je dvignila tudi zamenjava priključka za polnjenje iNaprav, ki ga sedaj najdemo na novem iPhonu, iPadih in iPodih. 9 let stari 30-pinski priključek je zamenjal veliko manjši Lightning, Apple je končno naredil tudi nove slušalke EarPods, na katerih se dejansko slišijo basi.

Windows Phone 8 mobiteli (HTC, Nokia)

V senci velikih dveh je na trgu še vedno nekaj igralcev, ki upajo na to, da bomo nekoč govorili o velikih treh. Nokii ob strmo padajočem deležu Symbiana nekako ne preostane drugega kot da še naprej stavi na Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, ki je ob boku z izidom namiznih oken 8 tudi sam dobil številko 8.

Potem je tu še RIM, ki je svoj prihajajoči BlackBerry 10 kazal že februarja, v roke uporabnikov pa bo prišel šele na začetku naslednjega leta. Letos je svoj prihajajoči mobilni operacijski sistem Firefox OS ponosno razkazovala Mozilla, Samsung pa je predstavljal prototipe mobitelov z operacijskim sistemom Tizen, ki gradi na ostankih Nokiinega MeeGo-ta. Skratka, v letu 2013 se nam obeta še nekaj zanimivih alternativ, ki bodo z Windows telefoni tekmovali za tretje mesto. Za kaj več pa bodo morali omenjeni tekmeci ujeti vodilno dvojico predvsem kar se tiče hitrosti razvoja in predstavitve novih naprav na trgu.

iPad si svoje kraljestvo sedaj deli z manjšim bratcem

iPad Retina in iPad mini

Na področju tablic je bilo leto 2012 ponovno leto iPada, oziroma kar treh. Novi iPad (ali po domače iPad 3) z retina zaslonom smo spoznali marca, oktobra ponovno osveženega novega iPada (4) in manjšega bratca iPad mini, ki se menda odlično prodaja.

Samsungove tablice Tab

No, tudi Android konkurenca je okrepila svojo ofenzivo, predvsem Samsung z novimi tablicami Tab in Note, Google z novo serijo Nexus tablic in Amazon s prenovljeno serijo Kindle Fire HD. Zato nekatere raziskave kažejo na to, da ima iPad sedaj obvladuje "le" polovico trga tablic, čeprav podatki o dostopu do spleta kažejo povsem drugačno sliko. Vsekakor pa je očitno, da se tudi na trgu tablic že oblikuje vladavina velikih dveh: iOS-a na iPadih in Androida.

Najbolj resen tekmec za tretjo mesto je tudi na področju tablic Microsoft, ki sicer tu z Nokio še ne sodeluje. V letošnjem letu smo namreč končno dočakali Microsoftove tablice, ki sicer nimajo operacijskega sistema Windows Phone, ampak kar prave Windowse 8. No, zaenkrat je v peščici držav na voljo okrnjena različica Windows RT, ki poganja le Metro Modern UI aplikacije, na polnokrvne Windows 8 Pro tablice še čakamo.

Na Tehniku smo seveda najbolj zanimive naprave, tako mobitele kot tablice, pridno testirali čez celo leto. Zato te vabimo, da se nam ponovno pridružiš v drugem delu pregleda iztekajočega se leta, v katerem se bomo spomnili vseh testov, tako mobilnih naprav kot drugih igračk in aplikacij.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
439
24. september 2013
Pogled na leto 2012: Android na večini pametnih telefonov, iPad dobil manjšega bratca [1. del]
Android, iOS, Windows Phone 8