Pogled na leto 2012: bitke velikanov, se nam obetajo nezlomljivi mobiteli? [3. del]

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Google-Project_Glass-prototype.jpg

V prvem delu pregleda na iztekajoče se leto smo si ogledali letošnje novosti na področju pametnih telefonov in tablic. V drugem delu smo se spomnili na najbolj zanimive teste naprav in aplikacij. V tretjem, zadnjem delu, pa se bomo posvetili še širšim trendom, najbolj odmevnejšim novicam in napovedim za prihodnje leto.

Velikani nadaljujejo spopade, tudi na sodiščih

Žal tudi letos največji proizvajalci mobilnih naprav niso tekmovali le na področju inovacij, ampak tudi v sodnih dvoranah s patenti v rokavih. No, zaradi tega smo navadni smrtniki dobili vpogled v zanimive prototipe Applovih in Samsungovih telefonov. Dobra novica je bila tudi ta, da sta do sporazuma končno prišla HTC in Apple. Epska Applova bitka s Samsungom, ki je letos še bolj utrdil svoje vodilno mesto med Android proizvajalci, pa se bo vlekla še v naslednjem letu.

Samsung vs Apple - vir: Phandroid

Kot že omenjeno v prvem delu pregleda, je Apple izven sodnih dvoran neposredno "napadel" tudi Google z operacijskem sistemom iOS 6, v katerem je sedaj potrebno posebej namestiti Google Zemljevide in YouTube. Letos sicer Googlu še ni uspelo narediti nič posebnega z novo, s patenti bogato nevesto Motorolo. Se pa za naslednje leto napoveduje skrivnostni projekt "X phone", s katerim naj bi Google konkuriral tako Applovem iPhonu kot Samsungovi konjenici Android naprav.

Facebook letos v aplikacijski ofenzivi

Velikani, kot sta Google in Facebook, imata sicer veliko prednost tudi na področju aplikacij, saj z vsakim novim izidom brez težav takoj osvojita prva mesta aplikacijskih trgovin po vsem svetu. Predvsem Facebook se je letos še veliko bolj posvečal mobilnemu področju, na katerem ga manjši in bolj agilni tekmeci ogrožajo na vsakem koraku.

Zato smo bili letos lahko priča odmevnemu nakupu Instagrama, izidu nove Facebook aplikacije Camera, s katero testirajo nove funkcionalnosti za glavno aplikacijo, nedavnemu izidu aplikacije Poke, ki je neposreden konkurent v tujini vse bolj popularni aplikaciji Snapchat. Facebook telefona sicer še nismo dočakali, se pa Facebook vse bolj zaveda dejstva, je je vse večji delež milijarde aktivnih Facebook uporabnikov na mobilnih napravah. Letos so zato odprli tudi App Center za promocijo mobilnih družabnih aplikacij in razvijalcem mobilnih aplikacij omogočili promocijo aplikacij preko mobilnega Facebooka.

Ekipa Facebook Mobile - vir Facebook mobile

Sicer pa je uporaba aplikacij na sploh tudi letos strmo rasla. In če nisi ravno Facebook ali Google, se je vse težje prebiti na lestvice najbolj uspešnih v aplikacijskih trgovin in obdržati zanimanje uporabnikov. Na Tehniku smo zato čez leto redno objavljali izsledke različnih raziskav, ki lahko razvijalcem pomagajo pri načrtovanju uspešnih aplikacij.

Pojavljajo se pametna oblačila, brezžično polnjenje naprav

Pametne aplikacije in naprave so se letos začela seliti tudi v naša oblačila. Poročali smo recimo o kavbojkah, ki olajšajo uporabo pametnega telefona iz žepa, še enih kavbojkah, ki znajo v povezavi z mobitelom objavljati tvoje razpoloženje in lokacijo na družabnih omrežjih, in majici, ki jo lahko programiraš z mobitelom. Verjetno se bo ta trend v prihodnje še nadaljeval.

Za vse bolj naravno uporabo naprav bodo poskrbeli tudi brezžični polnilci telefonov. Te že podpirata LG Nexus 4 in Nokia Lumia 920, na Kickstarterju pa se je letos uspešno pojavila tudi priročna torbica za brezžično polnjenje mobitelov. Če proizvajalci ne bodo poskrbeli za bolj zmogljive baterije na pametnih telefonih, bomo torej očitno težavo kmalu začeli reševati z brezžičnimi polnilci po pisarnah, lokalih ali kar v torbicah.

Čakamo na upogljive in nezlomljive zaslone, vodotesne mobitele

Za letos so bili že napovedani prvi mobiteli z upogljivimi zasloni, a jih žal še nismo dočakali. Menda bo Samsung že čez dobra dva tedna na sejmu CES predstavil 5,5 palčni (13,97 cm) upogljivi zaslon, ki bo poleg tega še nezlomljiv.

Nezlomljivih zaslonov se lahko veselimo skoraj tako kot vodotesnih telefonov. Tehnologija za to vsekakor že obstaja, vprašanje je le, ali jo bodo prihodnje leto proizvajalci končno začeli množično dodajati v svoje naprave.

Vse večji mobiteli, Android se seli v naša očala

Sicer pa lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bodo proizvajalci naprav, predvsem Android mobitelov, še vedno tekmovali v tem, kdo ima večji zaslon. Samsung Galaxy Note III naj bi prihodnje leto imel kar 16 cm (6,3″) velik zaslon na dotik, kar ga že ne loči veliko od priljubljenih 7 palčnih tablic. Sicer pa so hibridne naprave, ki se ne morejo odločiti, kam bi se uvrstile, vse bolj priljubljene. Tablice, ki bi rade bile prenosnik, mobiteli, ki želijo biti tablice, fotoaparati, ki želijo biti pametni telefon. Verjamemo, da se bo Samsumg (in druščina) prihodnje leto izmislil še kakšno zanimivo kombinacijo.

Letos so se začele pojavljati tudi pametne ure, ki se dobro razumejo s pametnimi telefoni. A kaj, ko niso niti približno tako zanimive in futuristične kot pametna očala, o katerih se bo gotovo veliko govorilo tudi prihodnje leto. AR-evolucijo bo nedvomno vodil Google z Google Glasses, ki so jih letos z velikim pompom predstavili na razvijalski konferenci Google I/O.

Vir slik: Google Project Glass

Če bo Google tako vneto širil doseg Androida, bo še pred napovedanim letom 2016 število Android naprav dejansko preseglo število Windows naprav. Upamo le, da se bodo hitro širile tudi nove različice Androida in da bomo v prihajajočem letu kmalu dočakali trenutek, ko bo Android 4.0+ poganjal večino aktivnih Android naprav.

Skratka, za nami je precej zanimivo leto na področju mobilnih tehnologij in tudi v leto 2013 si lahko obetamo veliko novosti. Nam zaupaš še, kaj je po tvoje najbolj zaznamovalo iztekajoče se leto in česa se najbolj veseliš v letu, ki že trka na naša vrata?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
442
24. september 2013
Pogled na leto 2012: bitke velikanov, se nam obetajo nezlomljivi mobiteli? [3. del]
Android