Položi mobitel na mizo in tipkaj po nevidni tipkovnici

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Vibrativ-virtualna-tipkovnica-miza.jpg

Občasno od koga še slišim, da se sodobnih pametnih telefonov na dotik nikakor ne more navaditi zaradi manjkajoče fizične tipkovnice. Nošenje dodatne tipkovnice v žepu gotovo ni praktična rešitev, ima pa potencial prototip aplikacije, ki zaznava vibracije ob tapkanju po mizi.

Aplikacija, ki jo je razvil švicarski študent Florian Kräutli, uporablja akcelerometer za zaznavanje vibracij ob tapkanju po mizi. Za pomoč pri tipkanju si lahko natisnemo predlogo tipkovnice, z nekaj vaje pa bi se verjetno dalo postavitev naučiti na slepo.

[vimeo width=600 height=361]http://vimeo.com/49780741[/vimeo]

Trenuten prototip z imenom Vibrativ ni še čisto natančen, saj pravo črko zazna v približno 80 % primerov. Seveda nam pri tem lahko pomaga samodejno popravljanje na telefonu. Glaven problem pri zaznavanju tovrstnega nevidnega tipkanja je v šibkosti signala, ki jih aplikacija spremlja. Florian je v pogovoru za The Telegraph napovedal, da bi se dalo težavo odpraviti z bolj natančnimi akcelerometri.

Zaradi težav z natančnostjo se prototip bolje obnese na manjših površinah, kjer so vibracije močnejše. Rezultati verjetno ne bi bili preveč natančni tudi v primeru, da bi več uporabnikov hkrati za isto mizo želelo uporabiti to aplikacijo. Vprašanje je tudi, kako dobro zna sistem zaznavati hitro dvoročno tipkanje, saj je v videu predstavljeno le dokaj počasno tipkanje z enim prstom.

Trenuten prototip je Florian razvil na Applovem iPhone-u, ki ima tri-dimenzionalni akcelerometer. Seveda je za to moral iPhone jailbreakat, saj Apple ne dovoli, da bi aplikacije spremenile način delovanja privzete tipkovnice (zato recimo iPhone uporabniki še nimamo nobene aplikacije za "vlepkanje"). Zelo verjetno torej je, da bomo sistem Vibrativ prej dočakali za Android naprave, ki imajo sicer že sedaj precej bogato zbirko različnih tipkovnic.

Sicer pa ideja o uporabi površine na mizi za tipkanje na telefonu ni nova ideja. Na spletu je že kar nekaj konceptualnih videov o tipkovnicah, ki jih mobiteli projecirajo na mizo. Spodaj si lahko ogledaš enega izmed bolj dodelanih konceptov. A žal tudi ta tehnologija še ni dovolj priročna za masovni trg, zato bomo morali očitno na navidezne namizne tipkovnice še malce počakati.

Vir: DesignTAXI, The Telegraph

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
429
24. september 2013
Položi mobitel na mizo in tipkaj po nevidni tipkovnici