Pomlad je čas za postenje. Kako pa smo kos digitalnemu postu?

Renata Anžič Trtnik 6. april 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/digital-detox-anzic-apr22-hero.jpg

Digitalni post, detox, razstrupljanje ... različna poimenovanja označujejo isto. Skupno jim je, da bi radi prispevali k dobremu počutju in zdravju. Kaj to sploh je? In kaj potrebujem, da se lahko digitalno razstrupim? Digitalni post/detox/razstrupljanje se nanaša na čas, ko se prostovoljno vzdržimo uporabe digitalnih naprav. Pod to štejemo pametne telefone, računalnike, televizorje, tablice in družabna omrežja. Za to ne potrebujemo prav ničesar razen trdne volje. Posledice pa so lahko le pozitivne: več časa za druge ljudi ali dejavnosti, boljše počutje, saj ne bomo prikovani pred zaslon, manj utrujene oči, telo, možgani in bolj uravnovešeni hormoni, posledično tudi čustva.

Primer: Če intenzivno več ur dnevno igramo računalniške igre, smo fizično v enakem prisilnem položaju predolgo, zaradi česar trpi naš mišično-skeletni ustroj. Upočasni se prebava, presnova, poveča se lahko teža, poslabša drža, delujemo na »visokih obratih«, smo vznemirjeni, na adrenalinu ... Še en primer: Če pred spanjem brez občutka za porabljen čas pregledujemo dogajanje na družabnih omrežjih, si najmanj odžremo čas, namenjen kakovostnemu regenerativnemu spancu. Običajno modra svetloba zaslonov obudi možgane in težje zaspimo, imamo slabši spanec ali pa ga sploh ne moremo priklicati.

V splošnem se zaradi preveč porabljenega časa pred zasloni manj gibljemo, imamo manj stika v živo s prijatelji, se odtujimo, zanemarjamo dolžnosti in tako dalje. Primerov je nešteto, verjetno najpomembnejši pa je, da se s pametno rabo digitalnih naprav (ali uravnoteženo) izognemo pastem digitalne zasvojenosti, ki se prav v ničemer po svojem modelu delovanja ne razlikuje od katerekoli druge zasvojenosti. Videoigre, socialna omrežja, zabavne aplikacije so ustvarjene na način, da nas pred zaslonom obdržijo čim dlje. Poiščimo nove hobije, zaposlimo se s čim drugim, da zmanjšamo čas, preživet v virtualnem svetu.

 

Kako se digitalno postiti, če je naš vsakdan odvisen od uporabe digitalnih naprav?

Izobraževanje in služba od nas v večini primerov terjata uporabo digitalnih naprav in spleta. Seveda se ne moremo kar odklopiti za, recimo, pet dni in verjeti, da bo naš šef razumevajoč. Prav tako starši, ki bodo medtem osiveli od skrbi, kaj se nam je zgodilo. Ne, vsak primer zahteva svojstven pristop k postu. Če imate takšno službo, se v prostem času odpovejte rabi digitalnih naprav. Če, na primer, študirate, si »naberite material«, potem pa se za nekaj časa odmaknite v realen svet ali obiščite knjižnico – stare dobre knjige še vedno nudijo najkakovostnejše informacije. Vsekakor glede na možnosti določite čas, ko »vas ne bo«, pa naj bo to čez konec tedna, samo kakšno uro na teden, vsak ponedeljkov večer ...

Kako si organiziram svoj lasten digitalni post?

 • Odpovem se lahko vsem napravam in tehnologijam ali samo eni.
 • Pri tem ostanem realen in post prilagodim svojim zmožnostim in življenjskemu slogu (sem dijak, zaposleni ...).
 • Natančno določim pravila igre: kdaj se bom nečemu odpovedal/a (na primer konec tedna, vsak ponedeljek, vsak dan za dve uri itd.), za koliko časa, čemu se odpovedujem, natančno določim časovno obdobje, obvestim prijatelje in domače, da jih ne bo skrbelo.
 • Ne iščem izgovorov in priložnosti, da bi kršil/a lastna pravila.
 • Če opazim, da nenehno mislim na odpovedano, imam ob tem psihične in fizične težave (nespečnost, agresija, nemir, živčnost, potenje itd.), si poiščem pomoč, saj sem verjetno že postal/a zasvojen/a ali sem nevarno blizu temu. Žrtev zasvojenosti je lahko kdorkoli ne glede na starost, status, spol.
 •  

  Kako si lahko pomagate, da bo začetek lažji?

  No, kot da ni bila pred tem sestavkom cela moralka o odpovedovanju napravam in tehnologijam. Skrušeno in s slabo vestjo ponujam nekaj aplikacij, ki vendar imajo svoj smisel: ne bodo nas zadrževale, ampak odganjale od naprav. Zato jih le uporabimo, če nam tak način pomaga, da ne bo prehod pretežak oziroma če potrebujemo malce zunanje spodbude, ker morda na začetku ne bi zmogli samo z železno voljo. Vse omenjene aplikacije imajo kaj skupnega, v nekaterih podrobnostih pa se razlikujejo. Zato naj tu navedem le nekaj od vsake, dodala bom povezave, predlagam pa, da jih podrobneje sami spoznate in glede na svoje potrebe ugotovite, katera je prava za vas.

  Torej, aplikacije vam bodo pomagale »odklopiti« se, to pomeni, da se bo telefon morda za določeno časovno obdobje zaklenil ali pa brskanje po objavah vaših priljubljenih družabnih omrežij. Večina jih omogoča personalizirano nastavitev, saj sami določite cilje in omejitve. Preučijo lahko vaš vedenjski vzorec in vam predlagajo spremembe na bolje, opozarjajo vas na napredek ali nazadovanje ... Vas obvestila neštetih aplikacij spravljajo ob pamet? Zdaj jim boste kos. Lahko jih boste »zaklenili« in se lažje posvetili res pomembnim in prednostnim nalogam, ne da bi vam zvočni in vizualni signali kar naprej kradli pozornost. Ne bodite presenečeni, če boste sčasoma ugotovili, da kup nekoristne šare lahko pošljete v pozabo za vekomaj. Na voljo so tudi vodene meditacije, čuječnost, pozitivne afirmacije, meditacije za digitalni post ... vse, kar vam bo pomagalo odpraviti posledice neugodja in slabih navad zaradi čezmerne uporabe telefonov, iger in tako dalje. Prevečkrat in prepogosto preverjate elektronsko pošto in sabotirate sami svojo zbranost pri opravilih? Tudi to je rešljivo le na nekaj klikov.

  Koristne aplikacije, ki vam bodo pomagale pri upravljanju časa, preživetega na digitalnih napravah, in odpravljanju negativnih posledic:

 • Spike za Android, iOS, Windows, macOS
 • Space za Android, iOS
 • Insight Timer za Android, iOS
 • Unpluq za Android

 • Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  6. april 2022
  5895
  6. april 2022
  Pomlad je čas za postenje. Kako pa smo kos digitalnemu postu?