Poslednja zmaga AlphaGo

Alenka Selčan 31. maj 2017
/PublishingImages/alphago_hero.jpg

Program AlphaGo ne bo več igral igre, za katero je bil ustvarjen. Dobro leto je minilo, odkar smo se čudili rezultatu 4:1, s katerim se je AlphaGo ponašal po odigranih tekmah z Leejem Sedolom, mojstrom starodavne azijske igre go.

Po treh tisočletjih človeškega izpopolnjevanja v igri go, je AlphaGo razprl nove ustvarjalne in zanimive strategije, ki so osupnili celo najboljše. V tekmah, ki so se konec maja odvijale na Kitajskem, od koder igra izvira, je bilo hitro jasno, da se tudi mojstri že učijo na potezah, ki se jih je domislila umetna inteligenca.

A zaman. Čeprav je genialni Ke Jie, najboljši igralec igre go na svetu, v Wuzhenu otvoril igro z nenavadno potezo, ki se je je naučil prav od AlphaGoja, ga je ta (skupaj z drugimi mojstri) premagal trikrat, brez milosti do človeških čustev, ki bi se nemara porodila ob tako absolutnem porazu. Mojstri pa ne bi bili mojstri, če se porazu ne bi odzvali častno, kot se je na primer Zou Ruijang: »Igra, kot jo igra AlphaGo, nam je dala občutek svobode in pokazala, da ni nemogočih potez. Zdaj vsak poskuša igrati na način, ki ga še nihče ni preizkusil.«

 

AlphaGo ni bil ustvarjen zato, da porazi človeštvo, temveč zato, da pomaga poiskati nove, drugačne rešitve, a danes nima več izziva vrednega nasprotnika. Tri zmage, ki so zaznamovale letošnji konec maja, so poslednje, s katerimi se bo kitil AlphaGo, saj se je DeepMind, Googlov oddelek za razvoj strojnega učenja in umetne inteligence, odločil, da ga umakne iz tekmovalnega programa.

Ta raziskovalna ekipa se bo tako osredotočila na nove, človeštvu koristne izzive. Namesto na nove strategije v igri se bodo preusmerili k razvoju naprednih algoritmov, ki bodo pomagali človeštvu v znanosti, zdravstvu, varčevanju v potrošnji energije ali pri ustvarjanju novih, revolucionarnih materialov. No, seveda pa bo AlphaGo, v spoštovanju do svojih nekdanjih soigralcev, ki so mu nedvomno pomagali pri razvoju, kdaj pa kdaj še odigral kakšno igro.

Za DeepMind AlphaGo ni edini uspeh, ki so ga v zadnjem letu dosegli v razvoju umetne inteligence. Kot je pokazala nedavna Googlova razvijalska konferenca, prav tu kali potencial revolucionarne tehnologije, ki nas bo iz tako imenovane mobilne dobe povzdignila v dobo umetne inteligence. Generativni modeli, kot sta PixelCNN in WaveNet, so osnova za prepoznavanje in generiranje slike in zvoka, ki se skrivajo za številnimi novimi storitvami Googlovih proizvodov za prihodnjo vsakdanjo rabo.

Umetna inteligenca napreduje tudi zavoljo izboljšanega spomina in urjenja nevronskih mrež v odločanju, ki temelji na kompleksnem in strukturiranem podatkovju. Pri DeepMindu razvijajo modele, ki se učijo kot nevronske mreže in hkrati memorizirajo podatke kot računalniki, kar je odlična odskočna deska za nove dosežke v znanosti. Raziskujejo, kje so meje novih sistemov in kako se lahko še izboljša načine njihovega učenja.

A tu ne gre zgolj za teoretsko razpredanje o prihodnjih možnostih umetne inteligence, ampak tudi za povsem stvarne rezultate, ki jih že lahko opazujemo v praksi. DeepMind je na primer pripomogel k razvoju angleške zdravstvene aplikacije Babylon, o kateri smo na naših straneh že pisali, Googlu pa je prav zaradi DeepMinda lani uspelo zmanjšati porabo energije za hlajenje Googlovih podatkovnih centrov kar za 40 odstotkov in tako zmanjšati negativni vpliv na okolje.

Morda pa bo res prav umetna inteligenca tista, ki bo našla rešitve, ki bodo človeštvo povzdignile onkraj na videz nerazrešljivih tegob.

Viri: DeepMind.com, google.com, AlphaGo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. maj 2017
3469
31. maj 2017
Poslednja zmaga AlphaGo