Potrebujemo za igranje iger igričarski mobitel?

Matej Ribič 18. september 2018
/PublishingImages/gaming-phone-ribic-hero.jpg

Proizvajalci vas bodo poskušali prepričati, da potrebujete igričarski mobitel, če želite uživati v igranju mobilnih iger. Ta je pogosto mnogo dražji od bolj razširjenih mobitelov, ki jih najdemo na naših policah, njegova zmogljivost pa pogosto enaka ostalim vodilnim napravam. Zadnje leto ali dve opažamo večji pojav takšnih mobitelov, ampak ali res potrebujemo takega za mobilne igre?

 

Leta 2015 je Microsoft predstavil svetu nov mobitel – Lumio 950 XL. Ta pa ni vzbudil veliko zanimanja z umirajočim operacijskim sistemom Windows, ampak s sistemom za hlajenje s tekočino – v angleščini liquid cooling system. Takšne bakrene cevi se uporabljajo v prenosnikih in prenašajo toploto z enega dela na drugega s pomočjo tekočine, ki se nahaja znotraj cevi. Temu pa nikakor ne moremo reči hlajenje s tekočino, česar se v oglaševalskih kampanjah proizvajalci mobitelov čedalje pogosteje poslužujejo. Cevi vsekakor pomagajo pri odvodu toplote, vendar ne do te mere, da bi bil tak mobitel mnogo boljši od navadnega.

 

Razer je lani ponudil mobitel, ki ima zaslon s kar 120 Hz, kar pogosteje najdemo pri monitorjih, namenjenih igranju iger. Večja hitrost osveževanja je več kot dobrodošla pri igranju igric, ampak le če ga te podpirajo. Zaenkrat je število aplikacij s podporo nizko. Tu je pomembno omeniti tudi baterijo. Enkrat hitrejše osveževanje zaslona bistveno poveča porabo energije, ta pa se še dodatno poveča zaradi večje obremenjenosti strojne opreme, ki mora vse te dodatne sličice potisniti na tak zaslon. Vsekakor pa je priporočljivo izbrati mobitel z večjim zaslonom, saj bo tako našim očem na voljo več zaslona, ko bomo strani med držanjem mobitela prekrili z rokami in prsti.

 

Igričarski mobiteli igralcem pogosto ponujajo uporabne pripomočke. Ti nam nudijo bližnjice za zajem slik, snemanje igranja iger in hitro deljenje teh z ostalimi ter izbiro med varčevalno, splošno in maksimalno zmogljivostjo in zaklepanjem navigacijske vrstice, da nas med igranjem nenamerni dotik ne pomakne na začetni zaslon. Vsak proizvajalec mobitela, namenjenega igranju iger, ponuja take pripomočke, kar pa še ne pomeni, da teh funkcij ne najdemo na naših napravah. Če ti pripomočki v mobitelih niso na voljo, jih lahko še vedno poiščemo in prenesemo iz trgovine z aplikacijami.

 

Vaš običajni mobitel ima pogosto enak procesor kot igralni mobiteli, večino letošnjih vodilnih mobitelov pa poganja čip Snapdragon 845. Večina sodobnih mobitelov ponuja dobro hlajenje in zmogljive čipe, ki brez težav poganjajo vse mobilne igre. Vsekakor pa lahko rečem, da so čipi Snapdragon na splošno boljši pri igranju iger kot konkurenčni Huawei Kirin, MediaTek in Samsungovi Exynos, saj ponujajo prevladujoče grafične procesorje, ki poganjajo vaše igre.

 

Pri izbiri mobitela imajo privrženci jabolka nekoliko lažjo odločitev, saj je naprav mnogo manj kot na platformi Android. Če želite mobitel, ki vam bo krajšal čas z igrami, predlagam, da izberete takega, ki je udoben v rokah, predvsem v ležečem načinu. V igrah ne boste uživali, če bo mobitel konstantno povzročal neudobje v vaših rokah. Izberite mobitel z OLED-zaslonom. Ti imajo več kot petkrat hitrejši odzivni čas v primerjavi z drugo vrsto tehnologije LCD, kar vam bo dalo več kot opazno prednost pred sotekmovalci. Pri izbiri zaslona se ne ozirajte na to, ali ima ta večji zgornji in spodnji rob, saj vam bo ta pomagal pri držanju naprave v ležečem položaju, mobiteli z zarezo pa vam bodo pogosto ponagajali v obliki nenamernih dotikov na zaslonu. Vsekakor ne potrebujete najboljšega in najnovejšega čipa, saj ti hitreje porabijo baterijo. Čip srednjega razreda bo imel pogosto več kot dovolj moči za pogon vseh iger, pri tem pa bo porabil manj energije. Na koncu je najpomembneje, da lahko brezskrbno igrate igre, ki so vam všeč, in se pri tem zabavate.

Viri: asus.com, mobile.blackshark.com, razer.com mysmartprice.com samsung.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. september 2018
4204
18. september 2018
Potrebujemo za igranje iger igričarski mobitel?