Povečajte svojo mobilno zasebnost z aplikacijo AppLock

Tehnik 26. avgust 2014
/PublishingImages/applock-hero.jpg

Na svojih mobilnih napravah hranimo veliko zaupnih podatkov oziroma datotek, zaradi česar nam običajno ni prijetno, ko damo napravo v roke drugim osebam. Pri številnih namreč njihovi prsti hitro zaidejo tja, kamor ne bi smeli. Pri tem seveda nimamo zvezanih rok, ampak jim to lahko onemogočimo. Lahko jim gledamo pod prste, še bolje pa je, da uporabimo posebne aplikacije, s katerimi lahko zaklenemo zaupne vsebine. Ena izmed boljših za operacijski sistem Android je zagotovo AppLock. To potrjuje tudi dejstvo, da si jo je do danes na svojo mobilno napravo namestilo že več kot 50 milijonov uporabnikov. Številka, s katero se lahko pohvalijo le redke aplikacije.

 

Delovanje aplikacije AppLock sloni na vpisovanju gesel ali vzorcev zaklepanja. Takoj ko jo prvič poženemo, od nas zahteva, da določimo geslo. Ni odveč omeniti, naj to ne bo pretirano preprosto. Takšnega v stilu »111« ali »123« se raje izogibajte. Seveda pa vam ni treba pretiravati in določiti kompliciranega 10-mestnega. Tisti, ki raje uporabljate vzorce zaklepanja, lahko geslo kasneje v nastavitvah zamenjate z vzorcem. Geslo ali vzorec zaklepanja moramo vpisovati na vsakem koraku. Vnesti ga moramo vsakič, ko AppLock poženemo, in vsakič, ko poženemo aplikacijo oziroma kakšno osnovno funkcionalnost naše naprave (WiFi, Bluetooth, prenos podatkov …), ki smo jo zaklenili.

Uporabniški vmesnik AppLocka je sila preprost. Na osrednji strani imamo izpisane vse aplikacije in nekatere osnovne funkcionalnosti naše naprave. Na tem delu tako ene kot druge zaklepamo in odklepamo. Na levi strani pa lahko najdemo meni s številnimi dodatnimi orodji. Izpostaviti velja gumba »Photo Vault« ter »Video Vault«, prek katerih lahko skrivamo posamezne slike in videoposnetke. Zanimivi so tudi gumbi »Profiles«, »Time Lock« in »Location Lock«. Prek prvega si lahko naredimo profile z različnimi prepovedmi dostopanja. Druga dva pa sta namenjena avtomatskemu preklapljanju med temi profili. Eden nam jih vklaplja/izklaplja glede na čas, drugi pa glede na lokacijo, na kateri se nahajamo.

 

Omembe vreden je še gumb »Plugins«, ki nam ponuja dva vtičnika - Advanced Protection in KidTime. Advanced Protection je zelo priporočljiv, saj z njegovo namestitvijo pridobimo še nekaj več zasebnosti. Po njegovi namestitvi se aplikacije AppLock ne da odstraniti, če ne poznamo njenega gesla oziroma vzorca zaklepanja. Odstrani se jo namreč lahko le tako, da jo odpremo in nato v njenem meniju izberemo možnost za odstranitev. KidTime je, kot že njegovo ime pove, v prvi vrsti namenjen otrokom. Z njim lahko določimo, katere aplikacije na mobilni napravi lahko naši malčki uporabljajo in koliko časa. Sliši se sicer lepo, a nam lahko povzroči kar nekaj sivih las ali celo sivih šopov. Ko smo med našim testom odstranili AppLock in pognali KidTime, se je prava »zabava« šele začela. Po preteku otroškega časa igranja se namreč KidTima ni dalo izklopiti. Za izklop je bilo treba vnesti geslo, a četudi je bilo to pravilno, se program ni zaprl. Tudi ko smo vnovič zagnali operacijski sistem, se je takoj pojavil in nam onemogočal uporabo drugih aplikacij. Na koncu nam je z nekaj iznajdljivosti problem le uspelo rešiti. Preizkusite ga na lastno odgovornost.

Viri: AppLock, Advanced Protection, KidTime.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. avgust 2014
2170
28. avgust 2014
Povečajte svojo mobilno zasebnost z aplikacijo AppLock
Android