Pravilna drža mobitela

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/drza-mobitela.jpg

Zaradi dodatnih funkcionalnosti sodobnih mobitelov (kamera, antena za GPS, žiroskop ipd.) v zgornjem delu aparata, so se proizvajalci mobitelov v večini odločili za spremembo pozicije antene za signal GSM in UMTS. Ta se zdaj nahaja na spodnji strani, v primeru iPhone 4 celo ob strani. To lahko nam uporabnikom ob napačni drži naprave povzroči kar nekaj težav. Saj se še spomniš sage z anteno na iPhone 4? Ah, ta sodobna tehnologija. Sodelavci iz sektorja za radijska omrežja so pripravili besedilo, fotografije in nas poprosili, da razširimo glas o pravilni drži mobitela, saj ta konkretno vpliva na signal, omrežje in delovanje mobitela.

Starejših mobitelov nikoli nismo držali za anteno, ki je bila na vrhu, pri nekaterih modelih je bila celo integirana v zadnji zgornji del mobitela. Logično je, da za dober sprejem signala antene tudi zdaj ne smemo zakrivati, čeprav je ta iz oblikovalskih in tehničnih razlogov prestavljena v spodnji del. Iz uporabniškega vidika se mi skoraj ne zdi pošteno, da moramo po vseh teh letih telefoniranja prilagoditi način držanja mobitela, a jasno je, da je zavoljo kvalitetnejših storitev to potrebno.

Poglejmo na vse skupaj iz tehničnega vidika. Če mobitel držimo za spodnji (antenski) del, si sprejem signala poslabšamo za 10-15 dB, kar pomeni 10 do 30-krat slabši sprejem signala, merjeno v miliwattih. Da pretvorim v črtice za signal na indikatorju mobitela, to pomeni izgubo v povprečju 3-4 črtic (odvisno od znamke in modela mobitela).

Za mobilnega operaterja to pomeni, da mora temu primerno celotno omrežje v povprečju izboljšati za 10-15 dB, kar pa je ponavadi tehnično in komercialno neizvedljivo. Rešitev teh težav pa je pravilna drža mobitela.

Proizvajalci mobitelov se omenjenih težav z anteno zavedajo in v navodilih opozarjajo na to, kako oziroma kje mobitela ne držati. Proizvajalec v navodilih nazorno pokaže, kje so nameščene antene in v besedilu opozori, da stik z anteno lahko privede do slabšega signala.

Če se izogibamo držanju teh predelov, s tem pridobimo:

  • kvalitetnejšo komunikacijo
  • manjšo EMS obremenitev (delovanje naprave z manjšo močjo)
  • daljše življenjsko obdobje baterije

 

Na uradni spletni strani iPhone 4 si lahko preberemo, da je stranski del ohišja obenem tudi antena, na sliki označeno z rdečo. Neizogibno dejstvo, prav tako iz uradnih virov proizvajalca, pa je naslednje. Na mobitelu tipično pride do izgube signala, ko vaša roka atenuira (slabi) najbolj občutljiv del antene. Ta je, pri iPhone 4, črn trak (črna zareza) v spodnjem levem kotu antene.

Priporočljiv ogled videa, kjer Steve Jobs testira drže različnih pametnih telefonov:

 

Samsung Omnia II je prišel na tržišče pred dvema letoma, že ves ta čas pa mobitela mogoče ne uporabljamo optimalno, obenem pa včasih za vse skupaj krivimo slabo pokritost ali pa mobitel sam.

Naši tehniki ugotavljajo naslednje. Namesto, da bi bilo težav zaradi slabega signala vedno manj, v zadnjem času beležijo vedno več težav. Tudi na odličnem pokrivanju v mestih, ne le na ruralnih območjih.

Ko se poglobijo v posamezne primere, vse večkrat pridejo do enakih rezultatov. Pokrivanje se ni poslabšalo, uporabnik je zamenjal telefon in preprosto ne ve, da ima anteno v spodnjem delu. Navadili smo se, da so antene na vrhu, tako kot sobne antene logično ne postavimo pod televizijo. Proizvajalci mobitelov so se odločili drugače in mi se moramo prilagoditi.

V navodilih vse piše, to je res. Ampak kdo pa sploh še zares bere navodila? Ta so ponavadi kratka, osnovne stvari poznamo že vsi, ostale funkcije pa raziskujemo in spoznavamo sami, kar je še eden izmed čarov nakupa novega mobitela.

Če navodil za svoj mobitel nimaš pri sebi (seveda jih nimaš :)), preprosto preveri, kje imaš anteno tako, da na nekoliko slabšem signalu oprimi spodnji del mobitela z dlanjo in počakaj nekaj sekund. Če indikator jakosti odreagira in se število črtic spremeni, veš, česa ne smeš početi, oz. kako ne smeš držati svojega mobitela.

Poskusi se držati navodil in sporoči svoje rezultate v komentarje, če ugotoviš, da je razlika očitna, pa prilepi videoposnetek na zid Mobitel Facebook strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1087
18. november 2013
Pravilna drža mobitela