Prazna baterija? Pretresi mobitel ali pojdi na sprehod!

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/hoja.jpg

Lastniki pametnih smo se nekako že sprijaznili s tem, da je potrebno na koncu dneva naše mobitele nahraniti z elektriko. A gotovo vsi čakamo na boljšo rešitev. Vprašanje je le, ali bodo proizvajalci mobitelov začeli delati bolj vzdržljive baterije ali nas bodo odrešili polnilci, ki nam bodo baterijo napolnili kar med vsakodnevnimi aktivnostmi. Potencialen vir energije je lahko celo hoja.

Ideja o kinetičnih polnilcih, ki se napajajo iz našega gibanja, nikakor ni nova. Nokia je patent za to oddala že pred tremi leti, ko se jim je še bolje pisalo. A tudi ostala podjetja imajo očitno težavo s tem, da naše premike spremenijo v zadostno količino energije.

O kinetičnih polnilcih se sedaj znova govori na račun polnilca Infinity Cell Kinetic Charger, ki te dni poskuša na Kickstarterju zbrati 155.000 USD zagonskih sredstev. Posebnost tega polnilca je, da ga bo skupina Ideation Designs poskušala zapakirati kar v nekoliko večji ovitek za iPhone. Za ta, ne ravno eleganten, ovitek bo potrebno kampanjo podpreti z vsaj 125 USD. Predviden datum dostave pa je šele april naslednje leto. Zaenkrat je tehnologija razvita do te mere, da nam 30 minut gibanja poveča življenje baterije na iPhone 4S za 20 %. Seveda pa si bo ekipa prizadevala, da bo izkoristek do naslednjega leta še povečala.

 

nPower PEG podjetja Tremont Electric je osebni kinetični polnilec, ki ga je možno že sedaj kupiti za 129,95 USD. Ni ravno zelo priročen, saj je velik kot ročna svetilka. Mišljeno je, da ga pripnemo na torbo ali nahrbtnik, polni pa se seveda med hojo, kolesarjenjem in drugimi aktivnostmi. Z minuto hoje lahko iPod Nano napolnimo za 1 minuto poslušanje glasbe, za minuto pogovora s pametnim telefonom pa je potrebno hoditi približno 25 minut. Polnilec je torej namenjen predvsem tistim, ki veliko časa preživite na prostem v gibanju.

Zagretim kolesarjem bo gotovo všeč tudi ideja napravice RollerGen, ki jo namestimo nad zadnje kolo. Ideja je odlična, cena 495 USD pa ne ravno dostopna, zato že nekaj časa ni novic s strani podjetja, ki je rešitev razvilo.

Kinetični polnilci so vsekakor zaradi enostavne uporabe zelo privlačna ideja, a žal zaradi visoke cene razvoja in proizvodnje večina produktov še vedno ostane v obliki koncepta. Med različnimi koncepti se mi še najbolj simpatična zdi ideja o čipu za zbiranje energije med hojo, ki ga lahko vgradimo v skoraj katerikoli čevelj. Ideja prihaja iz Kenije, žal pa kljub dokaj dostopni ceni samega čipa (46 USD), še ni na voljo kot izdelek.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
505
4. oktober 2013
Prazna baterija? Pretresi mobitel ali pojdi na sprehod!