Prednosti in slabosti zaslonov LCD in LED ter kako izbrati pravega za vas

Matej Ribič 5. september 2018
/PublishingImages/led-vs-lcd-ribic-hero.jpg

Prav gotovo smo se že vsi znašli v podobni situaciji. Odločimo se kupiti nov mobitel, kjer pa na našo odločitev pogosto vplivata kakovost kamere in zaslona. Tu pa naletimo na izraze kot so “infinity display, super IPS, AMOLED, Super OLED, retina HD”, ki jih proizvajalci pogosto veselo oglašujejo na prvih straneh in če te izraze spregledate tudi na panojih, vas nanje spomni celo folija, ki jo po nakupu nove naprave z zadovoljstvom odlepite z novega “super” zaslona. Če ste ob vsem temu zmedeni, vas lahko potolažim, saj niste edini. Trenutno najdemo pri mobitelih le dva tipa zaslonov, in sicer tiste, ki temeljijo na LCD- in tiste, ki temeljijo na LED-tehnologiji. Kakšna je razlika in katera izbira je boljša za vas, preberite v nadaljevanju tega članka. Še preden predstavim slabosti in prednosti posamezne tehnologije, pa bom na hitro razložil njun princip delovanja.

 

LED je v angleščini kratica za light emitting diode oz. Je v slovenščini to preprosto dioda, ki oddaja svetlobo in jo pogosto najdemo na domačih aparatih kot lučko stanja (rdeča LED na izključenem televizijskem sprejemniku). LED-zaslon vzame ta koncept in ga močno pomanjša ter združi zeleno, rdečo in modro lučko v neko skupino, pogosto v obliki trikotnika, ki tvori posamezni piksel zaslona. Vendar večinoma pod specifikacijami mobitela ne najdemo zapisa LED, ampak kvečjemo OLED, kjer se O nanaša na vrsto tankih filmov organskega materiala, nameščenega med dvema vodnikoma v vsaki LED-luči, in ki proizvaja svetlobo oz. svetilnost zaslona pri uporabi toka. Najpogostejši izraz, ki ga najdemo pod specifikacijami mobitelov, tablic ali televizorjev, pa je AMOLED. AM tu predstavlja aktivno matriko, ki zaslonu s pomočjo tankoplastnega tranzistorskega filma omogoča odzivnejšo sliko z boljšimi vidnimi koti kot pri pasivni matriki.

 

LCD oz. liquid crystal display je druga vrsta tehnologije, kjer gre za paleto tekočih kristalov, ki jih osvetli ozadje in so predvsem zaradi nizkih cen priljubljena izbira proizvajalcev mobilnih naprav. LCD-ji zelo dobro delujejo na neposredni sončni svetlobi, saj je celoten zaslon osvetljen od zadaj, vendar pa v primerjavi z zasloni brez osvetlitve ozadja trpijo zaradi potencialno manj natančne barvne reprodukcije. V pametnih telefonih najdemo TFT- in IPS-vrsti zaslonov. TFT oziroma na dolgo v angleščini thin film transistor je napredna različica LCD-ja, ki uporablja aktivno matriko (kot AM v AMOLED) in jo pogosto najdemo na cenejših modelih, kot na primer na novi Nokia 3310. TFT se uporablja vse manj, saj sodobne mobilne naprave, kot so telefoni in tablice pa tudi monitorji, vse več uporabljajo IPS, ki je izboljšana različica TFT LCD-jev in omogoča boljšo barvno reprodukcijo ter hkrati odpravi največjo pomankljivost TFT, in sicer izboljša vidne kote.

 

Če želite ali potrebujete barvno natančen zaslon in naravno reprodukcijo barv, je LCD za vas boljša izbira. Tudi izjemno dragi in sodobni mobiteli z LED-zaslonom pogosto težje prikažejo barve na naraven način, kar se pogosto vidi pri belem ozadju in z izjemno nasičenimi oz. živimi barvami nasploh. Poleg tega modre LED v pikslu hitreje degradirajo kot rdeče in zelene, kar lahko na daljši rok povzroči spremembe v barvnem prikazu oz. zaslon nosi rahel odtenek zelene, modre ali rdeče. LED-zasloni pa vsaj v večini omogočajo boljše vidne kote gledanja kot IPS, kjer zaslon ovira več plasti in debelina, pomaga pa jim izjemen kontrast z globoko črno in svetlo belo barvo, ki je dosežena z možnostjo izklopa vsakega piksla posebej, zaradi česar so vrste LED-zaslonov odlične za podporo in prikaz HDR.

 

Možnost izklopa posameznih pikslov ob prikazu črne barve LED-zaslonom omogoča občutno manjšo porabo baterije in naprave, ki imajo katerokoli vrsto LED-zaslona, povprečno zdržijo mnogo dlje od LCD-naprav, lastniki LED-zaslonov pa ravno zato obožujejo črna ozadja. Temu sem bil priča tudi sam, saj sem imel Lenovo P2, ki velja za najvdržljivejšega, mesta na vrhu pa zasedajo večinoma mobiteli z LED-zasloni.

 

Do sedaj se po vsej verjetnosti zdi, da je zaslon z LED boljši, vendar ne smemo pozabiti težav z “burn in”, ki nastanejo zaradi različne hitrosti degradacije pikslov, ko del zaslona dalj časa zapored prikazuje statično sliko. Ravno to se je zgodilo meni, kar je na koncu pokopalo moj Lenovo P2, saj je slika obtičala, zaslon pa je postal na mestu težave neodziven (v mojem primeru navigacijska vrstica). Kar nekaj proizvajalcev je to težavo omililo z majhnim, komaj opaznim zamikom slike, vendar se lahko kljub temu pojavi, je pa težava večja na poceni LED-zaslonih in vse manj na priznanih znamkah, kot sta Samsung in LG.

 

V preteklosti so bili mobiteli mnogo manj zmogljivi in smo se pogosto morali zadovoljiti z igrami, kot sta Snake in Space Impact, v naših žepih pa smo pogosto dodatno nosili Game Boy ali PlayStation Portable. Z večanjem zaslonov, boljšimi specifikacijami in hitrimi podatkovnimi prenosi je igranje tekmovalnih iger na mobitelih vse bolj priljubljeno, predvsem odkar je na mobilnih napravah na voljo PUBG Mobile in vse bolj priljubljeni Fortnite, potrebe po prenosnih konzolah pa vse manjše. Tu imajo zasloni z LED veliko prednost, saj je njihov povprečni odzivni čas 5-krat hitrejši kot pri LCD-tehnologiji, kar pa se v majhni meri seveda razlikuje od zaslona do zaslona za oba tipa. LED-tipi zaslonov tako potrebujejo manj časa oz. se hitreje vizualno odzovejo in izrišejo sliko kot tisti z LCD-tipi. Gre za prednost, ki se je Asus dobro zaveda, saj je svoj najnovejši igričarski mobitel ravno iz tega razloga opremil z LED- namesto LCD-zaslonom.

 

LCD-tehnologija je starejša in z dobro uveljavljenimi postopki izdelave bistveno cenejša od LED-tipov zaslona. Ti zaradi določenih prednosti pogosto višajo končno ceno naprave, npr. Apple je AMOLED rezerviral za dražji iPhone X, medtem ko so se morali uporabniki cenejšega iPhone 8 zadovoljiti z zaslonom IPS LCD.

Tehnologija gre hitro naprej in se nenehno razvija, prav tako tehnologija LED- in LCD-zaslonov. Oboji želijo odpraviti svoje slabosti in kljub temu da se meja med njima vse bolj briše, nekatere razlike ostajajo. .

Viri: samsung.com, apple.com, asus.com consumer.huawei.com lg.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. september 2018
4181
5. september 2018
Prednosti in slabosti zaslonov LCD in LED ter kako izbrati pravega za vas