Predstavitev - Nokia Lumia

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/dogodek.jpg
Nokia je na naši strani Alp predstavila dva nova telefona, ki ju lahko pričakujemo v ponudbi že v prvi polovici aprila. Govorimo seveda o napravah, ki jih veže skupno ime, Lumia. Španci bi sicer rekli, da ime ni najbolj posrečeno, je pa zagotovo zelo posrečeno sodelovanje Nokie in Microsofta, saj o predstavljenih modelih nimamo za povedati nič, kar bi omenjeni podjetji spravilo v zadrego.

Sonce nad Ljubljano se je spuščalo pod horizont, ko nas je Nokia povabila v prostore Viba Filma in predstavila nekaj novega, posebnega ... izjemnega. Najprej je o viziji in načrtih spregovoril podpredsednik Nokie za srednjo in vzhodno evropo Alberto Matrone, za njim pa sta nekaj besed o napravah in skupnem sodelovanju predstavila še Martin-Hannes Giesswein (generalni direktor Nokie za Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško in BiH) in Biljana Weber, ki je generalna direktorica v Microsoftu. Po končani predstavitvi smo se z veseljem podružili še z obema novima mobiteloma, ki slišita na ime Nokia Lumia 710 in 800.

Nokia se zdi kot prerojena, sprehod po menijih je pregleden, intuitivnen in predvsem bliskovito hiter. Spuščati se v drobovje telefonov se zdi skoraj neokusno, saj ni občutka, da bi strojni del naprave na kakršenkoli način oviral delovanje. Nekoliko cenejša Lumia 710 ponuja prilagajanje z menjavo zadnjega pokrovčka, že v osnovi pa je na voljo v črni, beli, svetlo modri, vijolični in rumeni barvi. Seveda to ni vse, saj v sebi oba modela skrivata veliko več. Lumia 800 še toliko bolj privlači poglede, saj s svojimi privlačnimi linijami in prijetnimi barvami izstopa v vsaki družbi. Nekoliko boljši je zaslon s tehnologijo AMOLED ClearBlack, ki daje občutek, da se ta širi tudi izven tipnega polja. Oba modela se ponašata z procesorjem hitrosti 1,4 GHz, ki je na prvi pogled zlahka kos vsem nalogam in 9,4 cm velikim zaslonom. Velik razkorak med 710 in 800 pa je fotoaparat, ki na zmogljivejši Nokii Lumia 800 uživa še toliko večjo kvaliteto, saj mu pri tem pomaga Carl Zeiss optika, ta pa ne razočara. Poleg vizualnega presenečenja uporabnika prepričajo tudi prednaložene aplikacije, med katerimi izstopa Drive. Gre za Nokia Maps v novi preobleki. Za vse ostale pa sprehod v Windows Phone 7 Marketplace postreže s kar 60.000 različnimi aplikacijami, med njimi je okrog 70 tudi slovenskih.

Za vsakega nekaj, torej. Osebno najbolj pri obeh modelih pozdravljam drznost pri izbiri barv, saj so v zadnjih letih v svetu telefonov prevladovale resne barve. Datum prihoda Lumie 710 in 800 v Mobitelovo ponudbo je začetek oziroma prva polovica aprila, cene pa v tem trenutku še niso znane.

Oba modela bomo na Tehniku podrobneje predstavili kmalu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1105
24. september 2013
Predstavitev - Nokia Lumia
Windows Phone 7