Predstavljen iOS 6 z več kot 200 novimi funkcijami

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/ios6-photo_stream.jpg

Letošnjo razvijalsko konferenco WWDC je Apple otvoril s predstavitvijo nove serije prenosnikov Mac, na katerih bo kmalu rjovel Mac OS Mountain Lion, ki si bo marsikaj sposodil od mobilnega bratca iOS. Slednji bo v jeseni doživel že šesto večjo nadgradnjo, ki bo lastnikom telefonov iPhone, tablic iPad in predvajalnikov iPod Touch prinesla kopico uporabnih novosti.

Applovi zemljevidi z navigacijo, Facebook integracija

Novost, ki je bila že pred najavo deležna največ pozornosti, so gotovo zemljevidi v aplikaciji Maps. Apple je po letih skrivnostnih nakupov podjetij, ki so se ukvarjala z zemljevidi, naposled le pokazal hrbet spletnemu gigantu Google in Google Zemljevidom, kar je sicer v zadnjem času storilo že kar nekaj vidnejših podjetij. Apple bo v iOS 6 stavil na lastne zemljevide, katerih najvidnejša funkcija je izjemno realističen in zmogljiv 3D način prikaza krajev.

Zelo dobrodošla bo tudi navigacija po korakih, česar do sedaj iOS uporabniki v aplikaciji Maps zaradi različnih omejitev še nismo bili deležni. Za še pametnejšo navigacijo bodo Applovi zemljevidi podpirali tudi lokalno iskanje, prometne informacije na podlagi trenutno zbranih informacij anonimnih iOS uporabnikov in seveda komuniciranje s Siri. Na papirju novi zemljevidi vsekakor izgledajo odlično, bo pa vsekakor potrebno počakati na izid nadgradnje, da vidimo, kako se bodo obnesli na našem koncu Alp.

Druga pomembna novost je tesnejša integracija iOS 6 z družabnih omrežjem Facebook, ki omogoča enotno prijavo in lažje deljenje vsebin iz raznovrstnih aplikacij. Tovrstne integracije je bil v trenutni različici iOS deležen le Twitter, tako da so si pri Facebooku verjetno kar pošteno oddahnili, da bo tudi njihovo omrežje sedaj lažje na dosegu prstov iUporabnikov. Facebook bo podprt tudi v App Store, tako da bomo lažje všečkali aplikacije, v iOS 6 pa bo enostavnejša tudi sinhronizacija kontaktov in koledarjev s Facebook prijatelji.

Pametnejši telefon, prijaznejša opozorila

Uporabna novost bo dodana tudi k osnovni aplikaciji za telefoniranje. Če ne bomo utegnili klica takoj sprejeti, bomo lahko klicatelju hitro poslali sporočilo z dodatnimi informacijami ali si nastavili opomnik, da moramo vrniti prejeti klic.

Še bolj bomo veseli funkcije "Ne moti" ("Do not disturb"), ki ob predvidenih trenutnih (npr. ponoči) izklopi razna obvestila na zaslonu in čivkanje telefona, z izjemo pomembnih klicev oseb, ki so nam najbljižje. Za klicanje iPrijateljev bomo sicer lahko v iOS 6 kjerkoli uporabljali FaceTime; do sedaj smo za to potrebovali WiFi omrežje.

Tudi v iOS 6 ne gre brez vsaj ene nove Applove aplikacije. V Passbook bo možno shranjevati razne kartice zvestobe, letalske karte in druge karte za različne dogodke (pri ponudnikih, ki bodo to omogočali, seveda). Zopet se pojavi vprašanje, ali bomo tudi pri nas deležni te, vsekakor vsakodnevno zelo uporabne, funkcije.

Siri za novi iPad in v avtu, iCloud bolje povezuje vse naprave

Za lastnike novih iPad-ov (iPad 3) je zanimiva tudi najava, da se bo z iOS 6 vred nanj naselila tudi virtualna asistentka Siri, ki je mimogrede samozavestno prebila led pred današnjo predstavitvijo z novimi vici. Siri se je v osmih mesecih bivanja na iPhone 4S marsikaj naučila. Izboljšana bo podpora za športne informacije, iskanje restavracij, enostavno bo tudi pregledovanje opisov in reklam za aktualne filme. Vprašanje je sicer, koliko od teh funkcij bo delovalo tudi pri nas, saj v trenutni izvedbi Siri marsikaj pri nas ne podpira.

Nedvomno pa bo tudi pri naši Siri delovala možnost odpiranja aplikacij na ukaz. Vrsto proizvajalcev avtomobilov bo Siri vključilo tudi v svoje avtomobile in tako bodo srečni uporabniki v podprtih državah lahko Siri imeli na dosegu posebnega gumba na volanu. Siri se je sicer naučila še nekaj novih jezikov, med katerimi žal še ni slovenščine.

Nekaj izboljšav bo deležen tudi iCloud, storitev za sinhronizacijo dokumentov, multimedijskih in drugih vsebin preko oblaka. iOS 6 se bo veliko bolje razumel z novo različico namiznega operacijskega sistema Mac OS z imenom Mountain Lion. Prehod iz naprave na napravo bo tako za Applove uporabnike sedaj še lažji, saj bo veliko bolj uporabna možnost za sinhronizacijo dokumentov s storitvijo "Dokumenti v oblaku". Storitev "iCloud tabs" pa bo poskrbela, da bodo v brskalniku Safari na vseh napravah prikazani zavihki, ki jih potrebujemo. Samodejno se bodo sinhronizirala tudi sporočila (sistem iMessage), opomniki in beležke.

Photo Stream, del storitve iCloud, ki skrbi za sinhronizacijo fotografij med iNapravami, pa bo sedaj vključeval še možnost enostavnega deljenja slik s prijatelji, ne glede na to, katero napravo le-ti uporabljajo. Tiste, ki uporabljate Game Center, pa bo razveselila možnost skupnega igranja igric tako med mobilnimi iNapravami kot Mac računalniki.

Ker je WWDC le dogodek za razvijalce, je bilo danes predstavljenih tudi cela kopica novih API-jev, ki bodo olajšala razvoj iOS aplikacij. Le-teh je mimogrede sedaj že 650.000, skupno pa smo jih prenesli že preko 30 milijard. S tem so iOS razvijalci zaslužili že preko 5 milijard dolarjev! Razvijalci lahko nove iOS 6 funkcije in API-je preiskusite že od danes naprej v beta različici.

iOS 6: 200 izboljšav in nekaj večjih novosti

iOS 6 torej prinaša kaj nekaj uporabnih novosti, čeprav nekih večjih sprememb ali presenečenj tudi tokrat nismo dočakali. Kot že omenjeno, bo nadgradnja brezplačno na voljo jeseni, namestili pa si jo bomo lahko uporabniki iPhone 3GS ali novejše, iPad 2 ali novejše in iPod Touch 4. generacije. Jeseni seveda nestrpno pričakujemo tudi najavo novega modela telefona iPhone.

Vir: Apple

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
364
24. september 2013
Predstavljen iOS 6 z več kot 200 novimi funkcijami
iOS