Pregibni mobitel in tablica Google Pixel

Igor Harb in Tamara Harb 21. april 2023 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/google-io-harb-apr23-hero.jpg

Par tednov pred uradno predstavitvijo novosti na dogodku Google I/O je splet že poln govoric in delno potrjenih napovedi o novih izdelkih, ki naj bi jih predstavil Google. V ospredju sta predvsem pregibni mobilni telefon Google Pixel Fold in tablica Google Pixel Tablet.

Po Samsungovemu uspehu z modeli Samsung Galaxy Flip in Samsung Galaxy Fold je vse več proizvajalcev predstavilo svoje različice mobitelov s pregibnimi zasloni. Tako je bilo pričakovano, da bo Google kmalu sledil Huaweiu, Honorju in celo Microsoftu ter predstavil telefon s pregibnim zaslonom. Ta naj bi po majski predstavitvi prišel na trg junija in se imenoval bodisi Google Pixel Fold bodisi Google Pixel Notepad. Glede na govorice naj bi bil telefon precej velik in težek, celo opazno težji od konkurence, pri čemer naj bi zaslon meril okrog 7,7 palca pri ločljivosti 2208 x 1804 pikslov. Analitiki pričakujejo, da ga bodo poganjali trenutno najzmogljivejši procesorji iz domačih laboratorijev Tensor s 128 GB pomnilnika in izjemno zmogljivo baterijo, ki bo vse skupaj napajala. In še cena? To je ključno vprašanje. Zgodnje govorice so omenjale razpon med 1300 in 1500 evri, novejše pa pravijo, da naj bi se cena gibala okrog 1800 evrov, torej toliko kot Samsung Galaxy Fold4.

 

Google in tudi drugi proizvajalci z Androidom še zmeraj niso uspeli razviti tablice, ki bi zares konkurirala iPadu, vsaj ne pri prodaji. Ali bo Google Pixel Tablet to spremenil? Dimenzija zaslona naj bi bila pri 10,9 palcih in ločljivosti 2560 x 1600 pikslov skoraj enaka kot pri aktualni generaciji iPada, cena pa naj bi se prav tako gibala okrog 650 evrov. Google Pixel Tablet naj bi se uporabljal skupaj s pisalom, a zaenkrat še ni znano, če bo to priloženo ali ne. Napravo naj bi poganjala ista generacija procesorjev in čipov kot aktualne telefone Pixel Pro. Poleg običajnih opravil za tablice – gledanje filmov, branje knjig, brskanje po spletu, risanje – naj bi Google Pixel Tablet služil tudi kot središče pametnega doma in center zabave. Za tablico so namreč naredili stojalo za polnjenje, ki služi tudi kot zvočnik in skupaj s tablico predstavlja zmogljivejšo različico zaslona Google Nest Hub Max.

To so seveda zgolj govorice, a so glede na številne vire precej kredibilne. Kaj vse natančno bo Google predstavil na konferenci Google I/O pa bomo poročali 10. maja, ko bo uradno.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. april 2023
6156
21. april 2023
Pregibni mobitel in tablica Google Pixel