Prehranski navigator Plus

Tehnik 17. avgust 2017
/PublishingImages/prehranski-navigator-plus-hero.jpg

Prehranjujte se pametno!

Izšla je mobilna aplikacija Prehranski navigator Plus, ki razkrije podatek, koliko vode je uporabnik zaužil s hrano, in poda oceno, koliko vitaminov in mineralov je zaužil čez dan.

Aplikacija deluje kot osebni svetovalec, saj na osnovi podatkov, ki jih uporabnik vnese o sebi, preračunava potrebe njegovega telesa in ga seznanja, kaj izbrani stil prehranjevanja prinaša na dolgi rok. Je vodič do dobre postave in zdravega počutja. Pomaga sprejemati zdrave odločitve.

 

Gre za nadgrajeno različico aplikacije, ki je na podlagi podatkov, ki jih je vnesel uporabnik (zaužita hrana, zahtevnost dela, fizična aktivnost v prostem času, številu ur spanja itd.), že doslej preračunavala priporočene vrednosti in uporabniku pomagala sestaviti obroke tako, da je dosegel priporočila. Preračuni so pripravljeni v skladu s priporočili programa CINDI in ob upoštevanju vseh pravil dietetične stroke.

Aplikacija je v slovenskem jeziku, v naboru hrane ima slovenske jedi, zahtevnejši uporabniki pa lahko aplikacijo nadgradijo s knjižnico lastne hrane.

Aplikacija je na voljo brezplačno na strani Google Play oziroma iTunes

Ni vse v kalorijah!

Dodobra uveljavljeno prepričanje je, da zgolj s tem, ko pazimo na ustrezen energijski vnos, naredimo nekaj za svoje telo – ohranjamo postavo, izgubljamo težo itd. V resnici lahko tudi ob natančnem preštevanju kalorij živimo zelo nezdravo. Aplikacija Prehranski navigator plus omogoča vpogled v to, kako se v resnici prehranjujemo, in pomaga pri iskanju zdravega ravnotežja in zagotavljanju potrebnih hranil telesu.

Pridobitev dobrih prehranskih navad je posredno vezana tudi na izgubo kilogramov in na ohranjanje zdravja na dolgi rok.

 

Zakaj uporabljati aplikacijo Prehranski navigator Plus?

Doslej je veljala pozornost pravilno sestavljenemu posameznemu obroku, mobilna aplikacija Prehranski navigator Plus pa uporabnikom omogoča, da ravnotežje iščejo znotraj posameznega dneva ali celo določenega časovnega obdobja. Na ta način je mnogo lažje slediti priporočilom zdravega življenjskega sloga, saj ni potrebnega veliko odrekanja, ampak zgolj prilagajanje, iskanje ravnotežja v izbranem časovnem obdobju.

Z aplikacijo je lažje spremljati tudi količino zaužite vode – aplikacija preračuna, koliko vode je bilo zaužite s hrano, in tako uporabnika vzpodbuja k zaužitju razlike, ki je še potrebna za doseganje priporočene količine. Že manjša dehidriranost je razlog za upad koncentracije in posledično mora posameznik vložiti mnogo več energije v pisanje, učenje, delo.

S tem, ko ima uporabnik vpogled v to, ali zaužije zadosti mineralov in vitaminov, pa je le korak od tega, da si z nekaj spremembe pri jedilniku zagotovi boljše počutje in odpornost ter posledično zmožnost, da uživa v priljubljenih aktivnostih. V aplikacijo je vključen mini priročnik o vitaminih in mineralih, hkrati so podane vse informacije o strokovnih priporočilih dietetikov. Aplikacija je pripravljena tako, da se lahko zahtevnejši uporabniki odločijo za nadgradnjo in sistematično spremljanje vnosa hranil v izbranem obdobju in na podlagi tega odločajo o sestavljanju svojih jedilnikov oziroma prehranjevalnih navad.

Viri: prehranskinavigator.si, GooglePlay, iTunes.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. avgust 2017
3606
17. avgust 2017
Prehranski navigator Plus
iOS, Android