Preko 130.000 aplikacij za Windows Phone, med proizvajalci vodi Nokia

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/Nokia_Lumia_610-barve.jpg

Nesporno dejstvo je, da izbira aplikacij za Windows Phone mobitele še ne dosega te, ki jo imamo za Android in iOS naprave. A kljub temu na avtobusih vse pogosteje opažam Nokiine telefone Lumia, kar potrjuje podatke različnih raziskav o vztrajni rasti platforme. Te zanima, kateri WP mobiteli se najbolje prodajajo in v kateri državi so najbolj priljubljeni?

130.000 Windows Phone aplikacij, več kot milijarda prenosov

Stephen Elop, prvi mož Nokie, je na nedavni predstavitvi na MWC 2013 razkril podatek, da je za Windows Phone naprave na voljo že več kot 130.000 aplikacij. Seveda se ta številka še ne more primerjati z več kot 750.000 aplikacijami, ki so na voljo tako za Android kot za iOS, je pa rast ponudbe gotovo dobra novica za ekosistem. Sploh če upoštevamo, da Microsoft, tako kot Apple, pred objavo preverja vsako aplikacijo (Android aplikacije tega preverjanja nimajo).

Microsoftov blog za Windows Phone razvijalce je te dni postregel s še več spodbudne statistike. Aplikacijska trgovina za Windows Phone je presegla milijardo prenosov aplikacij, v zadnjem času dosega tudi rekordno rast. Število prenosov se je povečalo za 75 %, prihodki plačljivih aplikacij pa so se povečali za kar 91 %. Povprečen Windows Phone uporabnik opravi okoli 55 prenosov aplikacij.

Rast prenosov Windows Phone aplikacij in širitev aplikacijske trgovine (vir: Microsoft, februar 2013)

Razlog za rast se gotovo skriva tudi v dejstvu, da ima po izidu Windows Phone 8 kar 191 držav svojo različico aplikacijske trgovine. Priložnosti za razvijalce je torej kljub manjšemu trgu vse več. Da bo spremljanje uspešnosti aplikacij še lažje, je Microsoft prejšnji teden predstavil še novo Dev Center aplikacijo za razvijalce.

Windows Phone 7 še vedno obvladuje tri četrtine trga

Zanimivi so tudi podatki podjetja AdDuplex, ki so razkrili, da Windows Phone 7 poganja večino, 74 % vseh aktivnih Windows Phone naprav. Od tega ima 16 % naprav nameščeno najnovejšo nadgradnjo na Windows Phone 7.8, ki prinaša nove možnosti za urejanja domačega zaslona. Windows Phone 8 je torej v februarju pridobil 26 % delež med Windows Phone napravami, v januarju je ta delež znašal 19 %.

Razmerje med Windows Phone 7 in Windows Phone 8 (vir: AdDuplex, februar 2013)

Nokia prepričljivo vodi z Lumia mobiteli

Med proizvajalci Windows Phone naprav kraljuje Nokia, ki večino svoje energije v zadnjem času vlaga ravno v Windows Phone. Predanost se obrestuje, saj Nokia obvladuje kar 78 % WP trga. Na drugem mestu je HTC s slabimi 14 %, sledi pa jima Samsung z dobrimi 6 %, ki v zadnjem času izgublja tržni delež, saj se veliko bolj osredotoča na Android naprave.

Deleži proizvajalcev Windows Phone mobitelov (vir: AdDuplex, februar 2013)

Glede na Nokiino prevlado v svetu Windows Phone mobitelov, ni čudno, da so Lumia mobiteli med najbolj priljubljeni po celem svetu. Največji tržni delež, 18 % ima Nokia Lumia 800, s 17 % ji sledi Nokia Lumia 710, nato pa še Nokia Lumia 610 s 16 %.

Deleži Windows Phone mobitelov po posameznem modelu (vir: AdDuplex, februar 2013)

Nad Windows Phone mobiteli so najbolj navdušeni Poljaki

Na svetovni ravni se sicer delež Windows Phone mobitelov giblje okoli 3 %, višji pa je v Srednji in Vzhodni Evropi, kjer trenutno obvladuje 7,8 % trga. Zanimivo je, da so Windows Phone mobiteli najbolj priljubljeni na Poljskem, kjer imajo kar 16,3 % tržni delež. Najbolj priljubljen model med Poljaki pa je trenutno Nokia Lumia 610.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
477
24. september 2013
Preko 130.000 aplikacij za Windows Phone, med proizvajalci vodi Nokia
Windows Phone 7, Windows Phone 8