Prenosni štedilnik ti skuha večerjo in hkrati napolni telefon

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/BioLite_CampStove-kuhanje.jpg

Nebo je polno zvezd, a v daljavi že slišiš grmenje. Se obeta nevihtna noč? Želiš preveriti na telefonu, a baterija je skoraj prazna. Pa še želodec ti kruli. V takih trenutkih bi ti prišel prav prenosni štedilnik BioLite CampStove, ki ti z le peščico suhih vej skuha večerjo in napolni telefon.

Prenosni štedilnik BioLite CampStove za kuhanje in polnjenje naprav

Podjetje BioLite je sicer bolj znano po štedilnikih HomeStove, ki so namenjeni predvsem prebivalcem držav v razvoju, ki redno kuhajo z odprtim ognjem. BioLite je za ta namen razvil tehnologijo, ki porabi 50 % manj energije, hkrati pa za več kot 90 % zmanjša količino oddanega ogljikovega monoksida in dima. Odvečna toplota se pri BioLite štedilnikih pretvori v elektriko, ki omogoča polnjenje telefonov, prenosnih LED-luči in ostalih manjših elektronskih naprav.

To tehnologijo želi sedaj podjetje BioLite v priročno prenosni obliki ponuditi tudi tabornikom in drugim ljubiteljem zunanjih dogodivščin. CampStove je komajda večji od klasične plastenke za vodo, zato ga ne bo problem vtakniti v večji pohodniški nahrbtnik. Glavna prednost pa je seveda njegova vsestranska uporaba. Z nekaj suhimi vejami ali storži je namreč ob kuhanju večerje ali prekuhavanju vode možno polniti skorajda vsako elektronsko napravo, ki jo lahko sicer polnimo preko vrat USB. To seveda velja za večino današnjih telefonov.

Prenosni štedilnik BioLite CampStove za kuhanje in polnjenje naprav

Čas polnjenja naprave je seveda odvisen od posamezne naprave in moči ognja. Kot primer BioLite obljublja 60 minut pogovora z iPhone 4S (2G) z 20 minutami polnjenja. Še hitreje lahko na štedilniku zavremo vodo - liter vode naj bi CampStove segrel v približno petih minutah. Dodatna prednost pa je gotovo ta, da lahko štedilnik uporabimo skoraj v vsakem vremenu (odsvetuje se le močno deževje) in celo v mrazu.

Zveni zanimivo? Oglej si delovanje štedilnika v spodnjem videu. Podrobne informacije najdeš na uradni strani, kjer je možno CampStove tudi naročiti za 129 ameriških dolarjev. Štedilnik menda pošiljajo tudi v našo malo deželico, seveda pa je pri tem potrebno prišteti še stroške poštnine in carine.

[vimeo width=600 height=338]http://vimeo.com/41198061[/vimeo]

Vsekakor CampStove ponuja zanimivo in okolju relativno prijazno rešitev, ki bo prišla vsem, ki se dlje časa nahajate na prostem in želite hkrati imeti nemoten dostop do različnih elektronskih naprav. Kljub temu, da imaš v naravi verjetno boljše stvari za početi kot preverjati e-pošto ali igrati jezne ptiče, ti lahko telefon še kako pride prav, ko ne gre vse po načrtih.

Sicer pa zanimivo (in cenejšo) alternativo za polnjenje ponujajo tudi solarni napajalniki baterij, a kaj ko ti slednji ob polnjenju ne znajo skuhati še slastne večerje ;)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
382
24. september 2013
Prenosni štedilnik ti skuha večerjo in hkrati napolni telefon