Prenovljen TViN s polno Shrambo dobrot

Tehnik 11. november 2013
/PublishingImages/tvin_hero.jpg

Te dni ste zagotovo opazili prenovo grafične podobe Telekoma Slovenije, s katero so vse storitve dobile skupno vizualno identiteto, nekatere pa tudi še kaj več. Denimo TViN, storitev, ki je v osnovi omogočala gledanje televizije v živo na računalniku, pametnem mobitelu ali tablici, je sedaj precej več kot le televizija.

TViN je že v osnovi imel prednost pred klasično televizijo, saj je bilo zaradi mobilnosti mogoče prek te storitve gledati televizijski program skorajda povsod po Sloveniji, potrebna je bila le dovolj kakovostna internetna povezava. Nato je predlani s prvo večjo nadgradnjo TViN omogočil uporabnikom spremljanje vseh tekem Lige prvakov, kjer koli in za največje navdušence tudi po več hkrati, letošnja nadgradnja pa poleg nove grafične podobe prinaša še TViN Shrambo.

Kaj je v Shrambi?

Če ste kdaj uporabljali storitve kot sta Dropbox ali Google Drive, potem vam bo osnovni koncept TViN Shrambe domač. Prav tako bo domač uporabnikom Itak Plejsa, saj gre za isto storitev, le da je sedaj na voljo tudi vsem ostalim uporabnikom. Kot to pove že ime, gre za shrambo podatkov, ki pa se nahaja v oblaku, natančneje v strežnikih Telekoma Slovenije. Podatke lahko shranimo in do njih dostopamo prek spletne strani (www.tvin.si/shramba), mobilne aplikacije na iOS ali Androidu in programa na računalniku z Windows ali Mac OS X. Vsak naročnik katerih koli storitev Telekoma Slovenije ima na voljo kar 5 GB prostora v sklopu osnovnega in brezplačnega paketa Shramba S, kar je dvakrat toliko kot v osnovnem paketu Dropbox-a. Tisti, ki želijo več, pa lahko izberejo paket Shramba M (20 GB za 2 EUR na mesec) ali Shramba L (50 GB za 3 EUR na mesec), pri čemer se tej količini prišteje še 5 GB iz osnovnega paketa.

 

Kako lahko v našo Shrambo vstopijo tudi drugi?

Shramba ni namenjena le lastni uporabi, temveč lahko vsebine delimo z drugimi, tako kot pri podobnih tovrstnih storitvah. Pri tem imamo na voljo dve možnosti. Osnovna je vzpostavitev javne povezave do datoteke ali mape z izbiro gumba "Deli" ob datoteki. Pri tem se ustvari spletni naslov datoteke, ki ga lahko posredujemo drugim prek e-pošte, Facebooka ali Twitterja kar neposredno iz aplikacije oz. spletne strani, ali pa s kopiranjem in lepljenjem povezave na kakršen koli način želimo.

Še bolj pa so zanimive deljene mape. Če kliknemo gumb "Deli" desno ob mapi, lahko delimo mapo s prijatelji, kar pomeni, da se ta mapa pojavi v Shrambi teh uporabnikov in dobi vsak izmed njih dostop do vsega, kar se prekopira v to mapo. Seveda lahko na ta način mapo delimo samo z drugimi uporabniki TViN Shrambe, kar pa so potencialno lahko vsi naročniki storitev Telekoma Slovenije oziroma vsi, ki storitev aktivirajo na spletni strani.

Dobrote iz Shrambe?

Če mislite, da je Shramba zgolj "oblačni" nadomestek USB-ključa, potem se vam še sanja ne. Spletna stran resda ponuja le pregled nad dogajanjem, z možnostjo izmenjave in deljenja datotek in map ter prenosom na računalnik, poleg tega pa lahko mape in datoteke kopiramo tudi tako, da jih preprosto povlečemo in spustimo v brskalnik. Aplikacije za računalnik (Windows in Mac OS X) so namenjene predvsem sinhronizaciji datotek, tako da določimo eno mapo na svojem računalniku, ki se usklajuje z oblakom (tako kot v Dropbox-u). A potem je tukaj mobilna aplikacija TViN, ki vsebuje tudi dostop do Shrambe in vseh vsebin, ki jih imamo tam shranjene. Tako lahko odpiramo dokumente (Word, Excel, PDF ...), si ogledujemo fotografije in celo poslušamo glasbo ter gledamo video posnetke. Pri tem ni pomembno, ali naša mobilna naprava podpira določen video zapis (npr. .avi), saj se video pretvori v Telekomovih strežnikih, s čimer je zagotovljena možnost ogleda, kakovost pa se prilagodi hitrosti naše internetne povezave. To pomeni, da si lahko sedaj s TViN-om poleg televizijskega programa ogledamo tudi filme in poslušamo glasbo iz svoje zbirke, ne glede na to, kje se nahajamo. Hkrati pa lahko z uporabo deljenih map svoje vsebine preprosto izmenjujemo z drugimi, na primer fotografije s potovanja s starši. In ko smo že pri fotografijah, aplikacija TViN omogoča zares preprosto nalaganje fotografij in video posnetkov iz naše mobilne naprave v Shrambo.

Televizija in nogomet

Prenovljen TViN pa ni le Shramba, saj seveda ponuja tudi možnost ogleda televizijskega programa v živo, dostop do tekem Lige prvakov, možnost nastavitev snemanja vsebin na domači SiOL BOX in je hkrati tudi najbolj pregleden TV-spored na trgu. Te funkcionalnosti smo se na Tehniku že podrobno predstavili, delovanje nove različice pa je še bolj stabilno in ob novi grafični podobi tudi prijetnejše za uporabo.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. november 2013
1908
8. september 2014
Prenovljen TViN s polno Shrambo dobrot
iOS, Android