Preprosti namigi in nasveti za poletno fotkanje

Tehnik 3. avgust 2022 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/poletno-fotkanje-tehnik-avg22-hero.jpg

A še imaš fotoaparat? Tudi če je odgovor da, verjetno večino fotk posnameš kar s telefonom. Čas dopustov in potovanj seveda pomeni tudi več fotografij, zato smo pripravili nekaj preprostih, priročnih namigov za boljše fotkanje s telefonom.

Čisti objektiv in previdnost na plaži

Preden začneš s fotkanjem, preveri stanje objektiva. Telefonov se ves čas dotikamo in tako je tudi objektiv pogosto umazan, kar lahko vpliva na kakovost fotografije. Zaradi mastnega madeža lahko dobiš megleno sliko ali pa čudne svetlobne odboje. Kadar fotkaš na plaži, bodi pozoren/a, saj pesek in voda odbijata sončne žarke.

Pomožna vodila in tretjine

Večina telefonov omogoča ustvarjanje odličnih fotografij tudi brez kakršnihkoli dodatnih nastavitev, zato se v dobrih svetlobnih pogojih lahko toliko bolj posvetiš kadriranju. Pri tem bodo prišla prav pomožna vodila (grid), ki jih telefon izriše na zaslonu in sliko razdelijo na tretjine. Fotka pa bo nedvomno zanimivejša, če postaviš glavni objekt izven sredine. Možnost pomožnih vodil vklopiš med nastavitvami. Npr. iPhone/Settings/Camera/Grid. Naj te ne zmede prazen prostor na fotki, kot je npr. nebo, voda, trava, kjer ni nič, tako bo tvoj glavni objekt namreč še bolj izstopal.

 

Portreti, očesni stik in ozadje

Tudi na fotografiji pritegne neposreden očesni stik, kar najlažje dosežeš tako, da se ljudem približaš na višino oči, a pri tem jim ni treba strmeti naravnost v kamero. Če slikaš otroka, se mu približaj, tako boš ujel/a podrobnosti in občutek, a naj bo vsaj korak stran. Fino je, če ljudem na fotki ne štrlijo drogovi iz glave, zato se potrudi, da najdeš pravo ozadje. Večina telefonov prepozna obraze in jih primerno osvetli, pri bližnjih posnetkih pa lahko s premikom oznake za osvetlitev (običajno jo ponazarja sonce) sliko pod- oziroma nadosvetlimo. V takem primeru naredi več posnetkov ter si nato oglej fotografije tako, da jih povečaš in preveriš ostrino.

Brez bliskavice

Vgrajene bliskavic se je priporočljivo izogibati, zato raje izkoristi nočni način. Če fotografiraš ljudi, naj bodo sekundo, dve pri miru, med fotografiranjem pa tudi ti ne premikaj telefona. Zvečer naj prijatelji stojijo blizu luči, da so osvetljeni. Veliko super fotk lahko v okolici marine narediš zvečer, ko npr. mestne luči odsevajo v vodi, zelo kmalu po sončnem zahodu. Tudi fotke pokrajine bodo najlepše zvečer ali zjutraj, v t.i. čarobni uri.

Način HDR

Ta način bo prišel prav pri fotografiranju narave in pri svetlem ozadju. Fotoaprat v tem načinu zajame več posnetkov in jih sestavi, zato je pomembno, da si medtem pri miru. HDR je na primer pri iPhonu kar privzeto vklopljen, lahko ga pa izklopiš in vsakič znova vklopiš kar med fotografiranjem.

Bodi kreativen/a in uživaj

Fotkaj iz neobičajnih, drugačnih perspektiv, tako bodo fotke bolj zanimive. Poglede pritegnejo tudi odsevi, lahko so v vodi, luži, ogledalu ali očalih in na morju je možnosti za odseve res na pretek.

Predvsem pa uživaj in poglej v svet okoli sebe tudi brez telefona ali fotoaparata pred sabo – le tako najdeš prave motive za fotkanje.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. avgust 2022
5972
4. avgust 2022
Preprosti namigi in nasveti za poletno fotkanje