Prihaja jesen pametnih ur

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/samsung-UNPACKED-2013-Episode-2.jpg

O trendu pametnih ur smo pisali že lani, po uspešno podprtem Kickstarter projektu pametne ure Pebble s tehnologijo e-papirja. Ura Pebble je na zapestja podpornikov prišla šele na začetku letošnjega leta. Od takrat se je na Kickstarterju pojavilo še kar nekaj projektov, proizvajalci mobilnih naprav pa so se serijsko vrgli v razvoj pametnih ur po vse glasnejših govoricah o Applovi iUri. Samsungovo pametno uro bomo tako spoznali že čez dva tedna.

Ure Pebble za Android in iPhone

Pametna ura Pebble

Galaxy Gear naj bi bilo ime Android pametne ure, ki naj bi jo Samsung predstavil 4. septembra v Berlinu. To je le par dni pred Berlinskim sejmom IFA, na katerem podobnih igračk verjetno ne bo manjkalo in le slab teden pred Applovo predstavitvijo novega iPhona.

Ura Galaxy Gear naj bi po informacijah spletne strani GigaOM imela 2,5 palčni (6,35 cm) visoko kakovostni kvadratni barvni OLED zaslon na dotik in dvo-jedrni procesor. V uro bo vgrajena tudi kamera, podpora za NFC, pašček ure pa naj bi vseboval tudi majhne zvočnike. Uro naj bi poganjal Android Jelly Bean (govora je o različici 4.1 ali 4.2), aplikacije pa bodo na voljo kar v posebni Samsungovi trgovini za Galaxy Gear. Več bomo seveda izvedeli v kratkem.

Svojo pametno uro je napovedal tudi LG, ki naj bi poleg pametne ure v začetku leta predstavil tudi mobitel z operacijskim sistemom Firefox OS in večji Android mobitel. Ob vsej tej debati se rado pozablja, da ima Sony svojo uro SmartWatch, ki smo jo testirali tudi na Tehniku, na trgu že kar nekaj časa. Nova generacija ure, Sony SmartWatch 2, naj bi bila že na voljo v septembru.

 

 

 

Na Tehniku smo lani poleti testirali še pametno uro i'm Watch, poročali pa o pametni uri VIVOplay za spremljanje otrok. Na Kickstarterju je novih projektov za pametne ure iz tedna v teden več. V zadnjem času izstopa ura HOT Watch, ki je v tem trenutku že za trikrat presegla svoj izvirni denarni cilj. Zanimiva pa je predvsem zaradi tega, ker omogoča odgovarjanje na klice le s tem, da zapestje z uro prislonimo k ušesu.

Poskusov na področju pametnih ur, ki se povezujejo z mobiteli in prikazujejo pomembne informacije, omogočajo upravljanje z mobitelom ali celo odgovarjanje na klice, vsekakor ne manjka. Zdi se pa, da zaenkrat pravega recepta za uspeh še ni. Pametne ure so prevelike, njihova uporaba še nerodna. Zaenkrat me zato še nobena ni prepričala k nakupu. So pa seveda na področju pametnih ur vse oči uprte v Cupertino. Applova pametna ura iWatch dobiva že mitične razsežnosti, a vendar vse več govoric napeljuje na to, da se njena predstavitev vse bolj bliža.

Bloomberg poroča o tem, naj bi na iUri delalo kar 100 Applovih zaposlenih. Projekt naj bi vodil kar Applov oblikovalski guru Johny Ive, pred kratkim pa se jim je pridružil Jay Blahnik, ki je za Nike vodil razvoj Nike+ FuelBand, zapestnice za beleženje aktivnosti. Za navdih lahko sicer Applovi oblikovalci uporabijo kar internet. Vse več je namreč različnih konceptualnih predlogov za uro iWatch, spodaj si lahko ogledaš enega izmed bolj dodelanih. Apple je seveda glede celotne zadeve značilno skrivnosten, zato veliko vprašanje ostaja: kdaj bomo končno spoznali Applovo vizijo za pametne ure in ali bo le-ta tako revolucionarna, kot iPhone leta 2007?

 

 

 

Na odgovore bomo morali še nekaj časa počakati. Me pa že kar pošteno zanima, kaj nam bo Samsung v Berlinu predstavil čez dva tedna. Kaj pa tebe?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
559
4. oktober 2013
Prihaja jesen pametnih ur