Prihaja novi iPad z retina zaslonom!

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/novi-ipad-iphoto-journal.jpg

Pa smo ga le dočakali: Apple je danes predstavil že dolgo pričakovani novi iPad (brez posebnega imena), katerega glavni adut je izjemni "retina" zaslon ločljivosti kar 2048 x 1536 pikslov. Apple je poleg tega posodobil tudi iOS 5, aplikacije iWork in iLife, ki se jim sedaj pridružuje tudi iPhoto, prihaja pa tudi novi Apple TV s podporo za 1080p filme.

Novi iPad: hitrejši, zmogljivejši, z retina zaslonom

Na prvi pogled novi iPad ni precej drugačen od svojega predhodnika, iPad-a 2. Tudi novi iPad bo na voljo v črni in beli barvi, dimenzije ostajajo skoraj iste: 24.6 cm (9.7 palčni) zaslon in nekoliko debelejše, 9,4 mm, ohišje. A prava čarovnija se začne, ko prižgemo zaslon. Tako kot mali bratec iPhone ima tudi novi iPad končno retina zaslon z neverjetno ločljivostjo 2048 x 1536 točk in kar 264 točkami na palec (ppi). Za primerjavo: "stari" iPad 2 ima ločljivost 1024 x 768 točk in 132 ppi.

Novi iPad z retina zaslonom

Za poganjanje 200.000 za iPad prilagojenih aplikacij na tem čudovitem zaslonu bo iPad seveda potreboval zmogljivejše komponente: novi Applov procesor A5X s štiri-jedrno grafiko, za katerega Apple obljublja kar 4x hitrejše delovanje v primerjavi s Tegra 3 procesorjem. Posodobljena pa bo tudi kamera. Podpirala bo namreč kar 5 megapikslov, samodejno ostrenje, podobne napredne tehnologije, kot kamera na iPhone 4S, in zajem 1080p videa.

Pri vsem tem naj bi novi iPad ohranil 10 ur delovanja baterije. Na voljo bo v že klasičnih 16 GB, 32 GB in 62 GB različicah, poleg WiFi modela bo sedaj na voljo tudi 4G LTE model za izkoriščanje najhitrejših mobilnih podatkovnih omrežij, vključno s HSPA+.

Na iPad prihaja iPhoto, iOS 5.1 že na voljo

Kot smo pri Applovih dogodkih vajeni, se del čara nove strojne opreme skriva tudi v programih in operacijskem sistemu. Pri Apple so seveda novemu retina zaslonu že prilagodili lastne aplikacije, vključno s pisarniško zbirko iWork, glasbenim studiom Garage Band in video urejevalnikom iMovie, zunanji razvijalci pa so predstavili tudi vrsto naprednih iger, ki bodo v celoti izkoristili novo štiri-jedrno grafiko.

Največja novost med Applovimi aplikacijami je gotovo iPad različica urejevalnika slik iPhoto, ki je Mac uporabnikom že dobro znana. iPad različica bo podpirala urejanje z multi-touch gestami, vrsto filtrov in efektov ter ustvarjanje dnevnikov (Journal), ki bodo olajšali shranjevanje spominov na posebne dogodke. iPhoto je v App Store za 4,99 USD na voljo že danes, tudi za obstoječe iPad uporabnike. Na voljo so tudi že nove različice iWork, Garage Band in iMovie.

iPhoto za iPad

iPad bo na trg prišel z novo različico iOS 5, ki je kot nadgradnja že na voljo za obstoječe iOS uporabnike. Z iOS 5.1 bo iCloud podpiral sinhronizacijo filmov, tudi v kakovosti 1080p, in sinhronizacijo spiskov glasbe (playlist) iTunes. Žal pa se virtualna asistentka Siri, ki se je za iOS 5.1 naučila japonščine, še ne bo vselila v novi iPad; na voljo bo le možnost narekovanja besedila preko vedno dostopnega gumba na virtualni tipkovnici.

Novi iPad narekovanje

Novi iPad pri nas že konec marca

Če te sedaj že firbec matra, kdaj se bo dalo novega iPad-a prijeti v roku, naj te razveselim še s podatkom, da bo iPad od 16. marca naprej na voljo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Švici in na Japonskem. Pri nas bo naprodaj kmalu za tem - od 23. marca naprej (vir: EPL). Cene ostajajo podobne, kot smo jih vajeni: se pravi, od 499 USD za osnovni, 16 GB WiFi, model, pa vse tja do 829 USD za 62 GB model s 4G povezljivostjo.

Če te novi iPad ne prepriča, pa bo po znižani ceni še naprej na voljo iPad 2. Osnovni iPad 2 16 GB WiFi model bo sedaj stal le 399 USD.

Apple TV s 1080p filmi

Na današnji predstavitvi smo sicer poleg iPada lahko videli tudi novo generacijo Apple TV, ki bo sedaj podpirala predvajanje 1080p videa (kot že rečeno, se bodo filmi lahko sedaj sinhronizirali kar preko storitve iCloud), ohranila pa bo privlačno ceno 99 USD. V ZDA bo Apple TV na voljo že naslednji teden.

Posodobljen Apple TV s 1080p video

Ali so te novosti že prepričale k nakupu novega iPad-a ali ostajaš pri svoji obstoječi tablici?

Vir slik: Apple.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
328
24. september 2013
Prihaja novi iPad z retina zaslonom!
iOS