Prihodnje leto se nam obetajo cenovno ugodni pametni telefoni s Firefox OS

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Firefox_OS-SGS2.jpg
Firefox OS logoPrejšnji teden je Mozilla uradno najavila mrežo partnerjev, s pomočjo katerih bodo v letu 2013 na trgu ponudili cenovno ugodne telefone z novim operacijskim sistemom Firefox OS. Slednji bo seveda temeljil na sodobnih spletnih tehnologijah, glavni adut Firefox telefonov v boju z Androidi pa bo menda primerljiva uporabniška izkušnja po nižji ceni.

Firefox OS s poudarkom na odprtih spletnih standardih

Najava Firefox OS ni bila čisto nepričakovana, saj smo konec februarja na Mobile World Congress v Barceloni že lahko videli predstavitev operacijskega sistema Boot to Gecko (B2G). B2G temelji na sodobnih spletnih standardih (HTML5, JavaScript), a kljub temu omogoča tudi preprosto telefoniranje in dostop do različnih komponent naprave (kamera, Bluetooth ipd.), kar je seveda nuja za vsak sodoben telefon.

Predstavitev uporabniškega vmesnika in delovanja B2G si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Sedaj napovedan Firefox OS torej temelji na projektu B2G in odprtih spletnih standardih. Za boljšo prepoznavnost se je Mozilla (dokaj razumljivo) odločila uporabiti blagovno znamko Firefox, ki jo vsi že dobro poznamo iz spletnega brskalnika Firefox. Brskalnik Firefox je mimogrede ravno pred kratkim dobil tudi stabilno različico za Android naprave.

Konkurenca cenovno ugodnim Android telefonom

In ravno poceni Android telefoni bodo najverjetneje prva tarča telefonov s sistemom Firefox OS. V sodelovanju z mrežo večjih tujih mobilnih operaterjev in proizvajalcev želi namreč Mozilla ponuditi cenovno dostopne in prilagodljive telefone, ki bodo zaradi odprtih spletnih standardov zanimivi tudi za razvijalce aplikacij.

Po poročanju TechWeek Europe so predstavniki mobilnega operaterja Telefonica ob predstavitvi prvega prototipa že napovedali, da bodo lahko s pomočjo Firefox OS svojim uporabnikom na slabši strojni opremi za manj denarja ponudili enako uporabniško izkušnjo kot Android telefoni, na primerljivi strojni opremi pa naj bi bila uporabniška izkušnja še boljša kot z Androidom. Se pravi, več muzike za manj denarja, saj je Firefox OS menda manj zahteven s stališča procesorske moči.
Prototip telefona s Firefox OS

Prvi javni prototip telefona s Firefox OS (vir: TechWeek Europe)

Firefox telefoni za manj kot 100 USD čez dobre pol leta v Braziliji

Prve Firefox OS telefone bosta proizvajali podjetji ZTE in TCL Communication Technology (pod blagovno znamko Alcatel One Touch), poganjal pa jih bo Qualcommov procesor Snapdragon. Prvi modeli bodo že na začetku naslednjega leta na voljo v Braziliji pod okriljem Telefonice, cene se bodo gibale pod 100 ameriškimi dolarji, kar je za pametne telefone dokaj neobičajno.

Jasno je torej, da Firefox telefoni vsaj na začetku še ne bodo konkurirali telefonom višjega cenovnega razreda, kot so npr. iPhone, Samsung Galaxy S III, HTC One X in podobni. Če bodo Firefox telefoni uspešni v nižjih cenovnih razredih, pa vseeno obstaja možnost, da se bo nabor naprav začel širiti tudi v višje razrede in da se bodo za Firefox OS začeli zanimati tudi ostali proizvajalci mobilnih naprav.

Sicer pa boste najbolj avanturistični z nekaj hekanja Firefox OS lahko namestiti tudi na Android telefone. Prve predstavitve platforme B2G so bile denimo prikazane na telefonih Samsung Galaxy S II, prav tako se je isti telefon pred par dnevi pojavil v tvitu Mozillinega evangelista Roba Hawkesa, ki se je pohvalil s svežo različico sistema Firefox OS. No, če ti kje v predalu leži osamljen SGS2, ki si ga zapustil/a ob nakupu novejšega modela, ti zna v kratkem priti prav za poganjanje Firefox OS ;)

Firefox OS na Samsung Galaxy S II

Firefox OS na SGS2 (vir: Rob Hawkes)

Je na trgu dovolj prostora za Firefox OS?

Glede na do sedaj znano si sama vsekakor želim, da bi Mozilli kljub gneči na trgu mobilnih operacijskih sistemov s platformo Firefox OS uspel preboj med uporabnike, saj bi bila to odlična spodbuda za razvoj mobilnih aplikacij na temelju odprtih spletnih standardov. Pri tovrstnih aplikacijah je namreč lažje zagotoviti podporo za vse sodobne mobilne operacijske sisteme, ne le za Firefox OS. Hkrati so nad Firefox OS zaradi večje prilagodljivosti navdušeni tudi mobilni operaterji.

No, zaenkrat sicer še ni znano, ali in kdaj bodo Firefox telefoni prihodnje leto dostopni tudi v naših koncih. Sicer pa jih za cene, ki so napovedane, v skrajnem primeru ne bo večji problem uvoziti iz tujine in uporabljati kot rezervni pametni telefon ali igračko za razvoj aplikacij.

Kaj pa ti meniš o Mozillinih načrtih za osvobajanje mobilnega trga? Si za Firefox OS pripravljen/a opustiti svoj trenutni mobilni operacijski sistem?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
378
24. september 2013
Prihodnje leto se nam obetajo cenovno ugodni pametni telefoni s Firefox OS