Prijaznejši internet se začne s teboj

Andrej Pirnat 10. februar 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/internetna-varnost-feb2018-hero.jpg

V torek, 11. februarja, praznujemo mednarodni dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v katerega je vključen tudi slovenski center Safe.si, namen tega dne pa je ozaveščanje, predvsem mladih, o varni in ustrezni uporabi digitalnih tehnologij. Le-te poleg drugih spletnih kanalov, ki imajo velik vpliv na današnjo družbo, velikokrat jemljemo za samoumevne, vendar je pri njihovi rabi na mestu premislek.

Internet velja za enega najpomembnejših izumov 20. stoletja. Je namreč zakladnica znanja in informacij, do katerih lahko vsak dostopa le z enim klikom miške. Kakršnokoli je vaše vprašanje, ima internet nanj odgovor. Poleg tega je pomembno vplival tudi na medsebojno komunikacijo. Ne glede na to, kje se nahajate, lahko danes kadarkoli klepetate s prijateljem na drugem koncu sveta. Veliko vlogo pa ima internet tudi na področjih izobrazbe, poslovanja in potovanja. Internet je ogromen prostor, ki praktično iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, pri tem pa ga soustvarjamo vsi, ki ga uporabljamo. Čeprav do interneta dostopamo iz udobja dnevne sobe, je to javni prostor. Zato je pomembno, kaj in kako komuniciramo.

Bodite kulturni in spoštujte druge

Tako kot v šoli, službi in doma je pomembno, da tudi na internetu spoštujete pravila kulturne komunikacije. Čeprav gre za virtualni prostor, tudi tu komunicirate z živimi ljudmi, zato bodite spoštljivi. Ne glede na to, ali komunicirate prek e-pošte, sporočilnih aplikacij (WhatsApp, Messenger, Viber …), družbenih omrežij, foruma ali katerega drugega kanala, se do drugih obnašajte tako, kot bi želeli, da se oni obnašajo do vas. Pravila lepega in etičnega vedenja so na internetu enaka kot v resničnem življenju. Zato nikakor ne bodite žaljivi do drugih ljudi in se do njih ne obnašajte nasilno. Grožnje, zmerljivke in žaljive besede znajo še kako boleti in prizadeti človeka. Pri tem pa bodite seveda pozorni tudi na vedenje drugih do vas. Če ste vi tarča nadlegovanja, to takoj zaupajte staršem, učiteljem ali centru za varnejši internet Safe.si. Prav tako pa bodite pozorni na vsebino, na katero naletite pri brskanju. Internet vsebuje praktično neskončno informacij, ampak niso vse resnične, zato bodite do njih kritični. Vedno preverite več virov, da vidite, ali določena informacija drži ali je izmišljotina.

Pazite, kaj delite

Prav tako pa je na internetu pomembna previdnost pri deljenju osebnih informacij. Saj je lepo dobivati všečke na Facebooku in Instagramu, ko se pohvalite s sliko z eksotičnega izleta, a naj ta ne bo preveč intimna in naj po možnosti ne razkriva točnih podatkov o lokaciji. Na ta način namreč vsemu svetu poveste, kje se nahajate in da vaš dom sameva. Če te informacije pridejo v roke nepridipravom, vam lahko povzročijo precej škode.

Tudi sicer pa se držite smernic, da na spletu ne objavljate osebnih informacij, kot so domači naslovi, datumi rojstva, telefonske številke, e-poštni naslovi in podobno. Pod vljudno spletno obnašanje pa sodi tudi obzirnost do prijateljev in znancev. Ne objavljajte njihovih fotografij, če za to nimate njihovega izrecnega dovoljenja. Bi bilo vam všeč, da nekdo objavi sliko vas v kočljivem položaju? Internet namreč nima tipke za izbris. Ko enkrat delite določeno informacijo na internetu, ta tam ostane za vedno. Že res, da morda fotografijo izbrišete s svojega profila na Facebooku, a ta še vedno ostane v njegovih arhivih. Vi izbrišete le povezavo med vašim profilom in lokacijo fotografije na Facebookovih strežnikih. Prav tako pa bodite zelo previdni pri deljenju svojih podatkov o bančnih karticah. Če nakupujete na spletu, preverite, ali gre za zaupanja vredno platformo, zlasti če ni najbolj znana.

10 zlatih pravil za varno uporabo spleta

 • Na internetu ne izdajajte svojih osebnih podatkov, niti podatkov svojih bližnjih (starši, sorodniki prijatelji …).
 • Ne objavljajte svojih zasebnih fotografij, niti fotografij svojih prijateljev.
 • Nikomur ne zaupajte svojih gesel, niti najboljšemu prijatelju.
 • Spoštujte spletno etiko in pravila lepega vedenja.
 • Nadlegovanje in žaljivi govor sta nedopustna.
 • Ne srečujte se z neznanci s spleta.
 • Če vas kdo nadleguje ali če na spletu naletite na neprimerno vsebino, to povejte bližnjim (staršem, učiteljem …).
 • Z uporabo interneta ne pretiravajte.
 • Z interneta ne prepisujte, vedno navedite vir.
 • Vse informacije na internetu niso resnične, zato vedno preverite več virov.
 • Za dodatne informacije, nasvete, igre in zabavo večkrat obiščite Safe.si.
 • Nastavitve zasebnosti

  Večina družbenih omrežij in spletnih platform omogoča tudi nastavitve zasebnosti, vendar jih morate nastaviti ročno. Privzeto imajo namreč navadno nastavljeno javno deljenje informacij. S spremembo teh nastavitev pa boste omejili doseg objav, da bodo vidne le vašim prijateljem oziroma tistim, ki jim zaupate (čeprav je bolj priporočljivo, da na spletu niste preveč zaupljivi do nikogar, saj nikoli ne veste, kdo se v resnici skriva za virtualnim profilom na drugi strani). Poglejmo si nekaj varnostnih nastavitev za dve najbolj razširjeni platformi, Facebook in Google.

  Facebook:

 • Na tej povezavi dostopate do nastavitev zasebnosti. Tu je najbolje izbrati, da vaše objave vidijo le prijatelji oziroma morebiti tudi prijatelji prijateljev, čeprav je to potem lahko že zelo velik krog ljudi.
 • Tule si lahko pogledate tudi nekaj priporočil, ki so jih sestavili pri Facebooku.
 • Z obiskom naprednih nastavitev zasebnosti se lahko pozanimate, kako odstraniti označbe vašega profila oziroma t. i. tage na slikah drugih uporabnikov.
 • Na tej strani lahko spremljate vse aktivnosti svojega profila.
 • Na zavihku varnostnih nastavitev pa lahko vključite dvonivojsko avtentikacijo za prijavo v vaš profil.
 • Google:

 • Na tej povezavi si lahko ogledate seznam različnih Googlovih varnostnih nastavitev.
 • Google ponuja tudi pregled zasebnosti korak za korakom, kjer lahko enostavno pregledate trenutne nastavitve in jih po potrebi spremenite.
 • Na tej strani lahko spreminjate nastavitve na družbenem omrežju Google+.
 • Priročno je tudi orodje za opozorila, ki vam javijo, če se kje na spletu pojavi vaše ime.
 • Prav tako pa lahko tudi za Googlove račune nastavite dvonivojsko avtentikacijo.
 • V Telekomu Slovenije se zavedamo odgovornosti do naših najmlajših uporabnikov in s tem tudi odgovornosti do varne rabe interneta, kar je osnova uporabe interneta. Zato imamo v svoji pestri ponudbi odlično ponudbo - Mobilno aplikacijo Kaspersky Safe Kids, ki je staršem pripomoček za postopno uvajanje otroka k odgovorni uporabi mobitela, hkrati pa poskrbi za varno in zmerno uporabo interneta. Zaradi svoje učinkovitosti je prepoznana kot ena najboljših rešitev za zaščito otrok pred nevarnostim na spletu. Staršem in otrokom priporočamo 2 meseca brezplačen preizkus mobilne aplikacije Kaspersky Safe Kids, ki omogoča nastavitev tistih omejitev, ki so za posameznika pomembne, le te pa lahko starš hitro, kar prek svojega mobitela, enostavno spreminja.

  Pri vzgajanju in pogovoru z otrokom, si starši lahko pomagamo tudi s Prvo pogodbo za otroke oziroma za mlade, ki starše vodi skozi pomembna vprašanja o odgovorni uporabi naprav. Starši na ta način sklenejo z otrokom dogovor o uporabi, s tem pa otrok krepi svojo odgovornost in spoštovanje pravil.

  Ozaveščanje in izobraževanje

  Ker je februar tudi mesec varne rabe interneta, v točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si pozivajo šole in druge organizacije, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok in mladostnikov, da pripravijo dogodke na temo varne in odgovorne rabe interneta: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav.

  ​​

  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  10. februar 2020
  5031
  11. februar 2020
  Prijaznejši internet se začne s teboj