Priljubljeni brskalnik Firefox zdaj še precej boljši

Tehnik 17. november 2017
/PublishingImages/ff-Quantum-hero.jpg

Mozilla je predstavila novo različico brskalnika Firefox za osebne računalnike in jo poimenovala Quantum. Ta prinaša kar nekaj novosti. Verjamemo, da bo z njo Mozilli uspelo pritegniti nove uporabnike in zadržati stare.

Firefox Quantum je osnovan na novem izredno zmogljivem pogonu, ki za razliko od tistega, ki je bil pri Firefoxu uporabljen prej, uporablja več procesorskih jeder. Zaradi novega pogona Firefox Quantum spletne strani odpira hitreje, kot so jih prejšnje različice. V hitrosti odpiranja spletnih strani se Firefox Quantum lahko tudi brez težav kosa s Chromom. Novinec pa se lahko pohvali tudi s precej nizko porabo pomnilnika. Dejansko naj bi Firefox Quantum porabil kar za okoli 30 % manj RAM-pomnilnika kot Chrome. To je, za tiste, ki imajo precej malo RAM-pomnilnika, še kako dobrodošla stvar.

Firefox Quantum prinaša tudi atraktiven dizajn in nekatere zanimive funkcionalnosti, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo. Spodaj bomo predstavili tri njegove uporabne funkcionalnosti ter vam pokazali, kako jih lahko uporabljate.

Izdelovanje zaslonskih slik

V Firefoxu Quantum lahko zelo hitro naredite zaslonske slike spletnih strani in si nato te slike shranite na osebni računalnik ali pa jih pokažete komu drugemu prek spleta. Pri izdelavi zaslonskih slik imate precej proste roke, saj lahko naredite takšne, ki zajemajo celo spletno stran, ali pa takšne, ki zajemajo samo del spletne strani.

Posamezno zaslonsko sliko spletne strani lahko naredite tako, da najprej v Firefoxu Quantum odprete želeno spletno stran, nato v zgornjem delu brskalnika kliknete na ikono v obliki treh pik in v prikazanem meniju izberete možnost »Take a Screenshot«. Zatem prek prikazanega uporabniškega vmesnika lahko izdelate zaslonsko sliko. Ko je ta narejena, vam brskalnik ponudi možnost, da jo shranite na osebni računalnik ali pa v oblak. Ko jo shranite v oblak, vam brskalnik samodejno na osebnem računalniku tudi shrani internetni naslov do zaslonske slike in ta naslov lahko enostavno z bližnjico na tipkovnici »Ctrl + V« skopirate osebi, za katero želite, da sliko vidi.

 

Poznejši ogled vsebin

Firefox Quantum omogoča, da si poljubne spletne vsebine shranite v poseben predal za poznejši ogled. Ko boste med brskanjem naleteli na neko zanimivo vsebino, ki bi jo želeli pogledati pozneje, v zgornjem delu brskalnika kliknite na ikono v obliki navzdol obrnjene puščice in že se bo vsebina shranila v poseben predal. Vas pa bo ob prvem shranjevanju brskalnik opozoril, da morate imeti odprt v njem račun. Tega lahko hitro odprete prek ponujene možnosti.

Predal s shranjenimi vsebinami lahko kadarkoli pozneje odprete in si prek njega ogledujete shranjene vsebine. Ta predal se vam prikaže, če kliknete v zgornjem delu brskalnika na ikono s štirimi ravnimi črtami in nato v prikazanem meniju kliknete na »View Pocket List«.

Napredno zasebno brskanje

Firefox Quantum ponuja tudi precej zmogljivo zasebno brskanje, ki nudi dodano zaščito pred sledenjem. Če želite zasebno brskati v tem brskalniku, v njegovem zgornjem delu kliknite na ikono s tremi ravnimi črtami in nato v prikazanem meniju izberite možnost »New Private Window«. Odprlo se vam bo novo okno, prek katerega lahko zasebno brskate.

 

Vir: mozilla.org, blog.mozilla.org.

​​​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. november 2017
3743
17. november 2017
Priljubljeni brskalnik Firefox zdaj še precej boljši