Priprave na smučanje in uporabne smučarske aplikacije

Renata Anžič Trtnik 26. november 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/smucanje-anzic-nov20-hero.jpg

Res so neobičajni časi, ko ne vemo niti, kaj bo prinesel prihodnji teden, a odpovedati se sanjam in strastem tudi ni smiselno. Nekaj nam pa mora biti v veselje, kajne? Za vas smo na kupček nabrali aplikacije, ki bi vam morda lahko bile zanimive in koristne. Seveda vas nobena ne bo naučila smučati tako kot učitelj(ica) smučanja, vaditi je tudi treba, nositi čelado in biti skrajno previden in uvideven do drugih na smučišču. Tako je prav in aplikacije naj bodo le dodatek, če brez tehnologije ne morete niti na smučišču.

Nekaj splošnih opozoril

Ne glede na vrhunski mobilnik ali izvrstno in plačljivo aplikacijo, se vseeno zanašajte tudi nase in zdravo pamet. Včasih tudi tehnologija zataji in treba se je znajti, zato le vprašajte za smer, če se izgubite, poglejte tudi kdaj v nebo za vreme, kaj se dogaja in kako se morebitna oblačnost premika, s pogledom objemite celotno gorsko verigo okoli vas – ne glejte le v zaslon, ker boste prikrajšani za realne informacije in lepote narave. Nobena aplikacija ne more nadomestiti vonja po snegu, zvok, kako prvi v dnevu zarežemo v snežno podlago sled, iskrenja bele podlage v sončnem dnevu ... In ne pozabite, da mraz terja svoj davek tudi pri (pre)hitrem praznjenju še tako zmogljive baterije mobilnika!

Bergfex Ski (za Android in iOS)

V naših koncih je ta aplikacija verjetno najbolj poznana in tudi zelo priljubljena. Z informacijami nas oskrbi za naslednja področja: Slovenijo, Avstrijo, Italijo, Švico, Francijo, Hrvaško, Poljsko, Češko, Slovaško. Čeprav je več različic Bergfexa, ko se znajdemo v spletni trgovini (tudi Toures & GPS Tracking in Weather & Snow), je ta ustrezna, saj zajema podatke o snežnih razmerah, o aktualnem vremenu, kar lahko preverimo tudi na prek 5.000 spletnih kamerah in prek 200 videokamerah. Vremenska prognoza je za tri ure vnaprej, osveži pa se vsake pol ure. Ločeno prikazuje temperaturo zraka v dolini in na vrhu hriba, sledi, kako se premika oblačnost, kje bo snežilo in kje deževalo, predvideva debelino odeje prihajajoče snežne pošiljke ... Dodajte smučišče med priljubljeno in vedno se vam bodo ob aktivaciji aplikacije (vstop) zlistale trenutne najbolj sveže informacije in informacije za nekaj dni vnaprej. Razmere si boste lahko ogledali tudi prek slike kamer s smučišč (vreme, gneča). Pomembne so tudi informacije o delujočih in zaprtih progah in napravah ter karte smučišč v visoki ločljivosti. Na aplikaciji najdete še cene smučarskih vozovnic, nastanitve, izposojo smuči ...

FATMAP (3D) (za Android in iOS)

 

Namenjena je smučanju, pohodništvu (posebej rubrika za družine), teku in kolesarjenju, našli pa boste tudi najboljše točke za plavanje v naravnih kopališčih, sankanje in terene za avtomobilske navdušence nad štirikolesnim pogonom. 3D-zemljevidi so ustvarjeni s pomočjo satelitskih 3D-posnetkov z visoko ločljivostjo, ki zajemajo od 15- do 45-krat več podrobnosti kot Google Earth. Do zemljevidov lahko dostopate tudi brez internetne povezave. Z aplikacijo lahko dostopate do topografskih zemljevidov, ki vam v realnem času postrežejo z globino, višino in dolžino terena. Podatki o debelini snežne odeje se posodabljajo na 24 ur. Odločite se lahko za smeri in poti, ki so jih narisali in izbrali profesionalci, kot so gorniki, alpinisti, gorski reševalci, smučarji itd. Na izbranih poteh so na voljo koristne informacije o težavnosti terena, stopnje nevarnosti plazov in podrobna navodila lokalnih strokovnjakov. Pot si lahko zamislite tudi sami in aplikacija vam jo bo zrisala in vas opremila s pomembnimi informacijami in svarili. Izbrano pot si lahko ogledate tudi s ptičje perspektive. Z drugimi uporabniki se lahko povežete v skupnost in delite izkušnje.

Skiline (za Android in iOS)

 

Ključ je smučarska vozovnica, ki jo prislonite na avtomat za samodejno preverjanje pred vstopom na smučišče, progo, sedežnico ali v gondolo, in vstop v aplikacijo Skiline. Kaj se zgodi? Lepo vas bo postregla s statistiko: od tega, kolikokrat ste se peljali s posamezno žičnico, zrisala vam bo graf vaše vožnje, koliko višinskih metrov ste nanizali ... Bodite pozorni na oznako Skiline na nekaterih smučiščih, saj si boste dan še bolj popestrili z nekaterimi zabavnimi točkami. Tako se boste na primer lahko posneli ali fotografirali, kako ste odpeljali zavoje, izmerili hitrost smučanja, tekmovali, delili trenutke s prijatelji ... Baterija ne bo nič bolj trpela, saj ne potrebuje GPS-a. Le vpišete se z uporabniškim imenom. Aplikacijo lahko uporabljate v najmanj 340 smučarskih središčih po svetu.

Ski Tracks (za Android in iOS)

Če res ne morete brez statistike, niti smučarske, si naložite aplikacijo Ski Tracks, ki uporablja GPS za sledenje lokaciji, kjer se nahajate, in beleži vse vaše dejavnosti. Ko pritisnete start, bo aplikacija začela beležiti, kolikokrat ste se že spustili po strmini, hitrost, prevoženo razdaljo, kot strmine in čas, preživet na strminah. Vsa ta statistika poteka v ozadju, zato se vam ni treba ukvarjati s telefonom pred vsakim spustom. Ko končate, si lahko ogledate povprečja, jih analizirate v obliki tabele ali grafikona in jih primerjate z drugimi smučarskimi podvigi, ki ste jih opravili v sezoni. Povežite se v skupnost uporabnikov aplikacije in primerjajte športne dosežke, napredek, vtise ... in veselje delite na družabnih omrežjih.

Fis (za Android in iOS)

Ponavadi imamo čas za športne aktivnosti v naravi ob koncu tedna. Takrat pa so na sporedu tekme v alpskem smučanju ali skoki. Oboje imate lahko v žepu – na mobilniku. Med počitkom ob čaju ali med vožnjo s sedežnico le pokukajte, kaj se dogaja in ali vaš(a) favorit(ka) zmaguje. Svetovna smučarska zveza ima svojo aplikacijo, kjer so zbrani vsi razporedi tekmovanj. Najbolj odmevne tekme se da spremljati v živo. Tam so tudi podatki o tekmovalcih, njihova zgodovina rezultatov, statistika ... Tako ne boste več prikrajšani niti za smučarske užitke niti za ogled tekme.

Preberite še

 • Prijateljica v stiski – aplikacija Prva pomoč
 • Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec: »Motiv, zakaj oditi v gore, se je povsem spremenil«
 • Gorsko kolesarjenje – kako se na podvig pripraviti kot profesionalec

 • Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  26. november 2020
  5479
  26. november 2020
  Priprave na smučanje in uporabne smučarske aplikacije