Projekt Ara ali Motorolin modularni mobitel

Alenka Selčan 15. november 2013
/PublishingImages/motorola-ara-hero.jpg

Se še spomnite, ko smo nedavno omenjali zamisel o modularnem pametnem mobitelu? Tudi Motorola svoj hardverski razvoj nadaljuje prav v tej smeri. Po letu razvoja projekta Ara, nad katerim bedi Paul Eremenko, so se Motorolini razvijalci povezali z Daveom Hakkensom - izumiteljem koncepta Phonebloks, s katerim delijo vizijo in ljubezen do odprte hardverske platforme za mobilno tehnologijo.

 


Nemara je za vsem tem že čutiti Googlovo botrstvo nad Motorolo, kjer pravijo, da želijo postati "hardverski Android" pametne mobilne tehnologije. Osnovna zamisel je razviti nov hardverski ekosistem, ki bi uporabnikom lajšal menjavo posamičnih komponent njihove pametne naprave. Če bo ideja zaživela, nam v prihodnje ne bo treba menjavati celotnega mobitela. Endoskeleton bo okostje, ki bo združevalo posamične module modularnega mobitela. Posamične komponente bomo lahko menjavali po želji ali potrebi. Dokupili bomo lahko boljšo kamero, zaslon, processor, več spomina … skratka, karkoli bomo želeli spremeniti pri svoji pametni napravi.

Možnost, da vsak postane krojač pameti svojega mobilnega otročička, spominja na sestavljanje PC-jev. Geeki in nerdi se bodo šopirili s svojo kreacijo in se bahali drug pred drugim, kako domiselno je sestavljen njihov pametni mobitel. Drugi, manj kreativni, bomo še vedno stavili na svoje priljubljene znamke, ki bodo zavoljo novih možnosti bržkone postale malce dostopnejše žepu slehernika.

Hvale vredna novica Samsungu, Applu in drugim glavnim proizvajalcem pametnih mobitelov in tablic najbrž krati spanec na lovorikah in prav zanimivo bo opazovati val, ki ga bo pojav modularcev sprožil na oceanu pametne mobilne tehnologije.

Paul Eremenko v najavi obvešča, da bo alfa različica modularnega mobitela na voljo enkrat pozimi, ko bodo prvi razvijalci imeli možnost pristaviti svoj košček v Motorolino mobilno sestavljanko.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. november 2013
1911
15. november 2013
Projekt Ara ali Motorolin modularni mobitel
Android