Projekt Ara vabi k sodelovanju

Alenka Selčan 11. april 2014
/PublishingImages/phoneblocks-hero.jpg

Lansko jesen je Dave Hakkens s svojim konceptom Phonebloks presenetil izdelovalce pametnih naprav in očaral vse, ki bi si radi sami sestavili svoj mobitel. Le mesec kasneje ga je pod svoje okrilje vzela Motorola in projektu nadela ime Ara. Vodja projekta Paul Eremenko je ob prevzemu obljubil, da bo alfa različica na voljo v nekaj mesecih, in očitno ekipa med zimo ni počivala. Takole so se v začetku meseca predstavili Googlovi posvojenčki, ki si prizadevajo, da bi bil modularni mobitel Ara čimprej na voljo ne le razvijalcem, temveč tudi uporabnikom.

 

In znova se lahko navdušujemo nad ljubkimi, s 3D-tiskalnikom natisnjenimi moduli, ki jih bomo lahko z elegantnim klikom sestavljalji hitreje, kot bi zlagali lego kocke. Zunanji skelet bo imel ravno toliko baterije, da bo mobitel deloval, tudi ko bomo menjavali posamezne module. Če se bomo na primer odločili dodati zmogljivejšo kamero, nam ob tem ne bo treba ugašati mobitela.

Na zalogi bomo lahko imeli več procesorjev, pomnilnikov ali baterij, ki jih bomo zlahka menjavali. Skratka, video, ki nam je omogočil vpogled v dogajanje v Googlovih prostorih, je znova potrdil, da se upravičeno lahko naslajamo nad praktično in preprosto uporabo, kar je obljubljal že Phonebloks.

 

Ker je med uporabniki tudi dovolj takih, ki jih menjavanje delov katere koli naprave ne veseli tako kot amaterske avtomehanike izpred dveh desetletij, so v projekt Ara kakopak vključili tudi razvijalce aplikacije, ki bo uporabnika vodila med različnimi moduli in mu pomagala ustvariti primerno sestavljanko za različne potrebe.

A do uporabniške različice bo preteklo še kar nekaj časa. Dotlej pa le vabilo razvijalcem, ki bi tudi sami radi primaknili svoj košček v to mobilno sestavljanko. Morda je za obisk prve razvijalske konference, ki se bo odvijala med 15. in 16. aprilom, res že malce prepozno, a kot obljubljajo na spletni strani, jo bodo najbolj zavzeti lahko spremljali tudi prek spleta.

Če imate idejo, kako narediti prvi modularni mobitel še privlačnejši, lahko svoj komentar zapišete tudi na Phonebloksovo spletno stran, ki k sodelovanju poziva razvijalce strojne in programske opreme, pa tudi oblikovalce.

Ara developer's conference challenge - developers

Vir fotografij: wikipedia.org

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. april 2014
2015
16. april 2014
Projekt Ara vabi k sodelovanju
Android