Prva dieta še ne prinese pomladi, ali pač?

Alenka Selčan 17. januar 2014
/PublishingImages/diete-aplikacije-hero.jpg

Kako vam gre kaj v letu 2014? Se uspešno držite vseh zaobljub, ki ste si jih zadali tik pred novim letom? Ste nehali kaditi? Ste se začeli gibati? Ste še vedno na tisti dieti, ki jo neuspešno uvajate v svoje življenje že od lani? Letošnja januarska pomlad nas opominja, da se prelaganje tovrstnih ciljev res ne splača. Očitno se ne moremo več izgovarjati na zimsko spanje in kmalu bomo morali tudi tisti, ki jim šport ni ravno najljubši hobi, poskrbeti za svoja telesca.

 

Morda je za začetek najbolje narediti očiščevalno dieto, ki bo pometla s še zadnjimi ostanki decemberskih grehov in nam olajšala korak. Če disciplina ni ravno vaša vrlina, vam ne bo nihče prav nič zameril, če si boste pomagali s katero od aplikacij, namenjenih prav za to.

Ker je ravno petek in ker res ne smemo več odlašati, si oglejmo aplikacijo Quick Diet. Ta namreč vsak petek ponuja tri nove prehranjevalne načrte, ki nam bodo pomagali urediti obroke glede na starost, spol, višino in težo, upošteva pa tudi, koliko se gibamo. Ko vnesemo podatke, nam aplikacija ponudi tri diete, ki trajajo različno dolgo in obljubljajo različno število izgubljenih kilogramov na mesec. Ko se odločimo za eno od njih, nas aplikacija še povpraša, kdaj bi radi začeli, kdaj bi zajtrkovali in če želimo, da nas spomni, da je čas za obrok.

 

Morda se to sliši nekoliko banalno, a eden mojih večjih grehov neurejene prehrane je ravno zajtrk, ki se prevečkrat zgodi šele zvečer, zato bi najbrž res rabila opomnik, ki bi mojim obrokom dodal pravi ritem. Pet lahkih obrokov, razvrščenih od 8-ih do 18-ih se vsekakor sliši bolj smiselno kot zajtrkosilovečerja ob osmih zvečer.

Na prvi pogled luštna aplikacija, ki ji doslej lahko očitam le to, da me ni povprašala, če sem mesojeda ali ne. Dolga leta vegetarijanstva namreč še ne zagotavljajo vitke linije, dieta, ki sem si jo izbrala, pa predvideva, da bo moj krožnik obiskal tudi kak piščanček. Oh, posipam se s pepelom! Quick Diet misli tudi na vegetarijance, le da bi za takšno dieto morala odšteti 0,72 €.

Ni veliko za brco, ki bi me spodbudila k bolj zdravemu življenju. Quick Diet ponuja tudi vrsto drugih specializiranih diet, ki jih lahko kupimo glede na naše želje in potrebe. Lahko se odločimo za dieto z malo ogljikovih hidratov, za hitro dieto, za očiščevalno dieto, paleo dieto … Skratka, v spisku diet, ki so na voljo, bomo nedvomno našli takšno, ki nam bo pisana na kožo. Če rabite vzor, si boste nemara izbrali dieto slavne osebnosti. Je res lažje, če si za cilj zadaš postati manekenka, ki so ji v Photoshopu nekoliko obdelali obline in okončine? No, različni ljudje - različni okusi in prijemi.

Skeptikom, ki svojih trebuščkov ne zaupajo kar na prvo žogo naključnim ponudnikom aplikacij, bo všeč tudi način plačila. Meni za prvi teden je brezplačen. Če vam bo dieta všeč in bi z njo radi nadaljevali, boste avtorje aplikacije nagradili in jo kupili, če pa ne, vam bodo že naslednji petek na pokušino še tri nove diete.

Ker je v slogi moč, vam v trenutkih šibkosti lahko pomaga tudi aplikacija Eeatly, s katero fotografiramo vsak obrok, ki ga kanimo pojesti in ga damo oceniti skupnosti.

 

Ne gre le za tekmovanje, čigavi obroki so bolj zdravi, temveč predvsem ozaveščanje vseh malih prekrškov, za katere si sami dostikrat prehitro odpustimo. Poštenjake, ki bodo z Eeatly dosledno fotografirali tudi najbolj nespodobne sladke pregrehe, bo ocenjevala nemilostna skupnost, prej zanemarljivi grižljajčki prepovedane hrane pa se bodo ob redni evidenci izkazali za večji problem, kot smo si nemara mislili.

Smo zdaj pripravljeni? Hitro še na zadnje kosilo, potem pa … dieta!

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. januar 2014
1942
8. september 2014
Prva dieta še ne prinese pomladi, ali pač?
Android, iOS