Prve izkušnje z operacijskim sistemom Bada

Jan Ferme 24. september 2013

V teh dneh prihaja v Mobitelovo ponudbo nov Samsungov mobitel z oznako S8500 Wave. Že slišim, kako vzdihuješ, da je to še en nepotreben Samsungov mobitel. Naj ti namignem, da ni. Samsung Wave se ponaša s Samsungovim novim operacijskim sistemom Bada, o katerem je že pisal Tilen.

Sam sem se z Bado poigral čez vikend in moram reči, da sem navdušen. Čeprav je OS šele različice 1.0 (beta 3), ponuja že toliko ogromno funkcij, kot jih npr. Android in iPhone OS. Najbolj enostavno bo, da kar naštejem, kaj so si izposodili pri enem OS-u, kaj pri drugem in kaj se mi zdi inovativno in vredno omembe.

Bada OS kot Android OS:

  • enak način obvestil (notifications) o prispelih smsih, zgrešenih klicih, ipd.
  • podoben način vtičnikov (widgetov) in namizij kamor jih lahko namestite (zaenkrat je na voljo 10 namizij)

Bada OS kot iPhone OS:

  • enak princip trgovine in nameščanja aplikacij (seveda je trgovina še dosti nedodelana)
  • aplikacije so v mreži in se brska levo in desno za več aplikacij

Bada OS inovacije:

  • brskanje po mreži aplikacij gre iz končnega namizja spet na prvo namizje
  • v vrstici z obvestili so še hitre bližnjice za WiFi, Bluetooth in profile

Bada je opremljena s Samsungovim vmesnikom TouchWiz 3.0, ki ga lahko vidite tudi na Samsungovem Android mobitelu Galaxy S. Če se sprašuješ, ali je mogoče z Wave-om tudi telefonirati in pošiljati sporočila, naj te pomirim, da se da.

Virtualna tipkovnica za vnos besedila je super skonfigurirana in je nanjo res užitek pisati. Moti me le, da so posebni znaki na kar štirih posebnih straneh in precej nelogično razporejeni. Toda, vse se da, če se hoče.

Vmesnik je popolnoma preveden v slovenščino in mislim, da ga bo zaradi tega izbralo veliko več ljudi, kot pa kakšnega Androida (razen Galaxy S, ki ima tudi preveden vmesnik).

Samsung obvladuje 20% svetovnega deleža mobilne industrije in z Bada OS-em želi zapolniti vrzel med "navadnimi" in pametnimi mobiteli, ter olajšati prehod za vse, ki mislijo, da niso tako vešči z novimi tehnologijami.

V teh dneh kar sem testiral Bada OS, moram reči da je ekstremno hiter in odziven. Edino kar res potrebuje, da bo zaživel so razvijalci in aplikacije. Predvidevam, da bo čez leto (ali dve) Bada OS imel že opazen tržni delež poleg velikih (RIM, Symbian, iPhone in Android).

Več o samem Wave-u in Bada OS-u pa v testu na dlani v prihodnjih tednih.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
646
24. september 2013
Prve izkušnje z operacijskim sistemom Bada
Bada