Raspberry Pi 4: 3-krat več moči za enako ceno

Matej Ribič 9. julij 2019 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/raspberry-ribic-jul19-hero.jpg

The Raspberry Pi Foundation je objavila četrto različico izjemno priljubljenega miniaturnega računalnika – Raspberry Pi 4. Ta ohranja tako dimenzije kot tudi izjemno dostopno ceno svojega predhodnika, ki se začne že pri 35 USD, hkrati pa nam ponuja bistveno boljšo strojno opremo.

 

Raspberry Pi je serija izjemno majhnih računalnikov v velikosti kreditne kartice. Njegova miniaturna velikost in prav tako majhna zahteva po napajanju pa sta ena izmed glavnih razlogov za njegovo priljubljenost. Tokrat bomo za isti denar dobili še več, ena izmed najopaznejših sprememb pa je predvsem zmogljivost. Raspberry Pi 4 je opremljen z Broadcom BCM2711, ki s štirimi jedri ARM Cortex-A72, ki delujejo pri 1,5 gigahercih obljublja do 3-krat večjo moč v primerjavi s predhodnikom Raspberry Pi 3B+. Izboljšave se nadaljujejo tudi pri delovnem pomnilniku, kjer Raspberry ponuja kar tri modele. Osnovni model za ceno 35 USD ponuja 1 GB delovnega pomnilnika, 2 GB za ceno 45 USD in kar 4 GB v najdražji konfiguraciji, ki nas bo stala 55 USD. Različice se med seboj razlikujejo izključno po kapaciteti delovnega pomnilnika, medtem ko vse ostale specifikacije ostajajo enake

 

Raspberry Pi 4 ima nov grafični procesor VideoCore VI, ki podpira kar dva zaslona v ločljivosti 4K hkrati prek dveh mikro HDMI-vmesnikov, ki jih poleg dveh USB 2.0 in dveh USB 3.0 vhodov najdemo na novem Raspberry Pi 4. Tu je še sodoben USB tipa C, prek katerega se računalnik napaja. Med povezave sodi še bluetooth različice 5.0, gigabitni Ethernet in AC WiFi.

Vir: raspberrypi.org.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. julij 2019
4729
9. julij 2019
Raspberry Pi 4: 3-krat več moči za enako ceno