Razdiralna sila, ki udari na dva načina

Renata Anžič Trtnik 1. julij 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/razdiralna-sila-anzic-jul20-hero.jpg

Ko se na nebu razbesni nevihta, se je potrebno umakniti na varno. Na kak način nepovabljena gostja pride na obisk, kakšne sledi pusti za sabo in zakaj se je potrebno o tem nekoliko izobraziti, si preberite v nadaljevanju.

Udar strele povzroči škodo

Kaj povzroči udar strele in ali je pomembno, kakšen je ta udar, je pomembno vsaj z dveh vidikov. Eden je, da je treba v primeru novogradnje resnično temeljito in skrbno načrtovati prenapetostno zaščito, a o tem v prihodnjem članku. Če morda kupujete rabljeno nepremičnino, je dobro o zaščiti kaj vedeti, da boste preverili, kakšna je obstoječa zaščita oziroma ali napeljava sploh obstaja. Drugi vidik, ki je zelo pomemben, da poznamo oba pojma in kaj vse »potegneta« za sabo, pa je zavarovanje lastnine. Če ne prej, boste ugotovili, da je treba o tem kaj vedeti, ko boste sklepali zavarovalno polico in jo v primeru škode želeli uveljavljati. Zelo dobro se pozanimajte, kako zavarovati svojo lastnino v primeru direktnega in indirektnega udara in katere so posebnosti.

Kakšna je razlika med direktnim ali indirektnim udarom

Pri direktnem udaru je škoda vidna na mestu, kjer je strela udarila in povzročila škodo, na primer na objektu, na stvari, drevesu ... Ob udaru se sprosti ogromna količina električnega naboja, ki se spremeni v toploto na mestu, kjer udari. Direktni udari so najbolj nevarni, saj ustvarjajo na milijone voltov, ti pa lahko poškodujejo električno napeljavo v domu in celo povzročijo požare.

Pri indirektnem udaru točke udara ni, ker je strela udarila drugje, ponavadi je to nekje v bližini, lahko pa je kar oddaljena. Strela lahko udari tudi več kot 15 kilometrov stran od neurja. Ste vedeli, da ob tem ustvari elektromagnetni impulz, ki ima lahko učinek na elektronske komponente in elektronske naprave več kot dva kilometra stran? V času udara strele nastanejo velika elektromagnetna polja. Škoda nastane, ker se električna energija prenese po električnih in drugih vodih. Nastanejo preobremenitve. Tako se poškodujejo elektronske naprave, kot so računalnik, gospodinjski aparati, televizija, radio ... Prenapetost je sicer manjša kot pri direktnem udaru, ampak še vedno dovolj močna, da uniči občutljive napeljave znotraj domačih naprav.

5 hitrih o streli:

 • Na svetu stalno divja od 2.000 do 5.000 neviht; vsako leto okoli 3.000.000.000, vsak dan je okoli 8 milijonov udarov strel, vsako sekundo udari 30 do 100 strel. V Sloveniji vsako leto udari od 40.000 in 90.000 strel.
 • Udar strel ne sprošča veliko energije, ima pa izjemno moč. Povprečna strela sprosti toliko električne energije, da bi žarnica s 40 W lahko delovala do 6 mesecev.
 • 90 odstotkov atmosferskih razelektritev, ki jih vidimo in slišimo v naravi, se pojavljajo med oblaki ali znotraj oblaka. Te razelektritve nimajo nobenega učinka na naprave in sisteme na površju zemlje.
 • Ob udaru strel se sprošča izjemno velik tok, ki ustvari velike napetosti in v okolico sprosti močen elektromagnetni impulz, visoke temperature, močan pok, močan blisk.
 • Strela lahko udari tudi večkrat na isto mesto. V iste stavbe, iste vrhove gora, drevesa …

 • Na povezavi si lahko ogledate poučen video, v katerem so na strnjen način lepo prikazana dejstva o strelah, nevarnostih in zaščiti.

   

  Prihodnjič pa si bomo pogledali vrste zaščit in kako lahko sami kar najbolje poskrbimo, da zaščitimo sebe, svoj dom in naprave.

  Bi radi brezplačno dobili obvestilo o prežečih strelah? Nič lažjega, naročite se na brezplačno SMS-obveščanje tako, da na številko 041 145 000 pošljete SMS z vsebino: STRELA (presledek) uporabniško ime za fiksne storitve.

  Primer: STRELA novakjan na 041 145 000

  Strela ALARM si lahko vključite vsi, ki ste hkrati uporabniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije.

   

  Morda bi vas zanimalo še:

 • Pravi mojstri za strele!
 • Ne bojmo se strel, pa vendar se podučimo, kaj storiti ob udaru
 • Ali danes že lahko predvidimo, kam bo udarila strela?
 • Čas nemirnega vremenskega dogajanja
 • Kaj moramo vedeti, če nas ujame nevihta

 • Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  1. julij 2020
  5239
  1. julij 2020
  Razdiralna sila, ki udari na dva načina