Razvoj mobitelov iPhone – 1. del

Tehnik 14. junij 2017
/PublishingImages/apple-iphoneiniphone3g-hero.jpg

Pri Tehniku smo se odločili, da vam skozi več člankov predstavimo razvoj mobitelov iPhone. Pogledali si bomo, kako so ti skozi leta napredovali do točke, na kateri so zdaj. V tem članku si bomo najprej pogledali prve tri modele, ki so Apple izstrelili med nesmrtne.

iPhoni sicer veljajo za ene izmed najbolj uspešnih mobitelov, ki so šli kdajkoli v prodajo. Zaradi njih so številni uporabniki po vsem svetu spali pred prodajalnami, da so jih lahko imeli že prvi dan prodaje. To samo priča o tem, kako zelo priljubljeni so bili do danes (in so še vedno).

Bi pa na tem mestu radi izkoristili priložnost in vam sporočili, da smo pri Telekomu Slovenije začeli s prodajo dveh starejših modelov – iPhona 5c in iPhona 5s. Seveda nista tako zelo napredna kot najnovejši iPhoni, sta pa še vedno zelo zmogljiva. Obenem sta tudi nekoliko manjša, kar je nekaterim uporabnikom všeč.

iPhone

 

Prvi iPhone je bil predstavljen v začetku leta 2007, torej pred dobrimi desetimi leti. Predstavil ga je alfa in omega Appla Steve Jobs. Že takoj ob predstavitvi se je zdelo, da bo izjemno uspešen, saj je ponujal neprimerno več kot drugi mobiteli, ki so bili uporabnikom v tistem času na voljo. Pametne mobitele, ki so bili v času prihoda prvega iPhona na voljo, smo v glavnem upravljali prek vgrajene fizične tipkovnice. Pri prvem iPhonu je bilo to drugače, saj je imel vgrajen na dotik občutljiv zaslon, prek katerega smo ga upravljali. Zaslon je imel 3,5-palčno (8,9-centimetrsko) diagonalo, kar je za današnje čase majhna diagonala. A leta 2007 smo bili nad to velikostjo zaslona vsi navdušeni. Lahko se je pohvalil s kamero z 2 MP, ki je za leto 2007 izdelovala zares kakovostne posnetke. Pohvalil se je lahko tudi s tem, da je znal brskati po spletu, predvajati videe, pošiljati e-poštna sporočila ter predvajati glasbo, tako da uporabnikom ni bilo več treba kupovati iPodov. Prvi iPhone je bil torej za čas svojega prihoda izjemno vsestranska naprava, ki smo si jo vsi želeli imeti.

iPhone 3G

 

iPhone 3G je bil drugi mobitel, ki ga je ponudil Apple. Prinesel je nekaj uporabnih izboljšav v primerjavi s prvim, na primer možnost uporabe GPS-a, možnost povezovanja v 3G-omrežja (kar nakazuje že ime mobitela), možnost uporabe nove trgovine App Store, s katere so lahko uporabniki nalagali aplikacije, ter nekaj več internega spomina (do 16 GB). iPhone 3G pričakovano ni pretresel mobilnega trga tako zelo kot prvi iPhone, je bil pa za svoj čas vseeno izjemen mobitel, ki je bil na seznamu želja mnogih uporabnikov po vsem svetu.

iPhone 3GS

 

Sredi leta 2009 je Apple predstavil svoj tretji iPhone, poimenovan iPhone 3GS. Ta je prinesel, če ga primerjamo z iPhonom 3G, boljšo kamero s 3 MP in avtomatskim ostrenjem, daljšo avtonomijo baterije, boljšo procesorsko moč, več internega spomina (do 32 GB) ter možnost glasovnega upravljanja. Poleg tega je imel prednaložen tudi operacijski sistem iPhone OS 3.0, ki se je lahko pohvalil z za tisti čas zelo uporabnimi funkcionalnostmi, kot na primer Kopiraj, Prilepi in Izreži. iPhone OS 3.0 je prinesel tudi danes dobro znano funkcionalnost Find My iPhone, s pomočjo katere ga je mogoče lažje najti, če ga slučajno izgubimo.

Vira: Apple.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. junij 2017
3496
14. junij 2017
Razvoj mobitelov iPhone – 1. del
iOS