Razvoj mobitelov iPhone – 2. del

Tehnik 15. junij 2017
/PublishingImages/apple-iphone4iniphone5-hero.jpg

V prvem članku o razvoju mobitelov iPhone smo predstavili prve tri mobitele iPhone, torej prvega iPhona, iPhona 3G in iPhona 3GS. Pogledali smo si, kakšni so ti trije mobiteli bili oziroma kaj novega so uporabnikom nudili. Vsi trije so Applu prinesli precejšnjo slavo. V tem članku si bomo ogledali naslednje tri iPhone, ki jih je Apple ponudil. Tudi ti so, tako kot prvi trije, prinesli nekaj zelo uporabnih novosti v serijo in navdušili uporabnike po vsem svetu.

iPhone 4

 

iPhone 4 je predstavil številne novosti v serijo iPhone. Pohvalil se je lahko s precej bolj dodelano zunanjostjo, ki je iz stekla in nerjavečega jekla. Z debelino 9,3 mm je ob prihodu na trg veljal tudi za najtanjši mobitel na svetu. Danes seveda obstaja cel kup mobitelov, ki so še precej tanjši, a v letu 2010, ko je bil iPhone 4 predstavljen, je bila debelina 9,3 mm za mobitel nekaj izjemnega. iPhone 4 se je lahko pohvalil tudi s tem, da je imel njegov 3,5-palčni (8,9-centimetrski) zaslon 326 slikovnih točk na palec. iPhone 4 tako velja za prvi iPhone, ki ima visoko ločljivostni zaslon Retina. iPhone 4 pa je prinesel še eno izjemno pomembno novost v serijo, in sicer sprednjo kamero. Sprednja kamera pri iPhonu 4 seveda ni tako kakovostna kot tiste pri najnovejših iPhonih, vseeno pa so lahko uporabniki z njo izdelovali sebke in opravljali videoklice. Apple je v iPhona 4 vgradil tudi naprednejšo zadnjo kamero od tiste pri iPhonu 3GS, ki se je lahko pohvalila s 5 MP, napreden procesor A4 in operacijski sistem iOS 4, ki je ponujal npr. večopravilnost in mape.

iPhone 4S

 

iPhone 4S ni prinesel tako pomembnih novosti, kot jih je iPhone 4. Ponudil je nekoliko hitrejši dvojedrni procesor A5, izboljšano zadnjo kamero z 8 MP in možnostjo snemanja videov v ločljivosti Full HD, več internega spomina (do 64 GB) in digitalno asistentko Siri, ki jo še danes najdemo v mobitelih iPhone in jo bomo, kot vse kaže, tudi v prihodnje. iPhone 4S je imel prednaložen tudi Applov mobilni operacijski sistem iOS 5, ki je prinesel preko 200 novih funkcionalnosti. Kaj pa zunanjost? Navzven iPhone 4S ni dodal kakšnih novosti. Apple se je pri razvoju tega mobitela osredotočal na notranjost.

iPhone 5

 

iPhone 5 je ponudil več novosti kot iPhone 4S. iPhone 5, ki je šesti iPhone po vrsti, ima kot prvi iPhone zaslon s 4-palčno (10,2-centimetrsko) diagonalo. Vsi iPhoni pred tem imajo 3,5-palčni (8,9-centimetrski) zaslon. iPhone 5 je uporabnikom obenem predstavil tudi nov A6-procesor, boljšo avtonomijo baterije, povezljivost v omrežja LTE, operacijski sistem iOS 6, ki je prinesel več kot 200 novih funkcionalnosti, izboljšano kamero na zadnji strani, ki je prekrita s safirnim steklom za še večjo odpornost na praske, in nova vrata Lightning. No, pa ne pozabimo omeniti še, da je bil iPhone 5 tudi najtanjši in najlažji iPhone, ki ga je Apple do tistega časa ponudil. Gre za podatka, s katerima so se proizvajalci mobitelov v preteklosti radi pohvalili.

V prihodnjem članku si bomo pogledali, kaj novega so prinesli mobiteli iPhone 5c, iPhone 5s in iPhone 6.

Vir: Apple.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. junij 2017
3498
15. junij 2017
Razvoj mobitelov iPhone – 2. del
iOS