Razvoj mobitelov iPhone – 3. del

Tehnik 15. junij 2017
/PublishingImages/apple-iphone5cdo6plus-hero.jpg

Našo serijo člankov o razvoju mobitelov iPhone nadaljujemo. Tokrat si bomo pogledali naslednje štiri v nizu, in sicer iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 in iPhone 6 Plus. Gre za precej zanimive mobitele, ki so v serijo iPhone prinesli več novosti.

iPhone 5c

 

5c je bil precej zanimiv, je pa res, da ni prinesel ravno veliko novosti, če ga primerjamo z iPhonom 5. Bil je nekoliko cenejši. Apple ga je lahko ponudil za nekoliko nižjo ceno zato, ker je bil izdelan iz nekoliko manj kakovostnih materialov ter nekaterih komponent, ki smo jih videli že v iPhonu 5. Morda je bila najzanimivejša stvar pri iPhonu 5c njegova barvitost. Na voljo je bil namreč v petih zelo živih barvah (modri, zeleni, rožnati, rumeni in beli). Kupcem je ponujal, tako kot iPhone 5, 4-palčni (10,2-centimetrski) zaslon Retina, procesor A6 in osrednjo kamero z 8 MP. Prednaložen je bil tudi Applov operacijski sistem iOS 7, ki je prinesel izboljšano večopravilnost in še številne druge novosti.

iPhone 5S

 

iPhone 5s, ki je bil predstavljen sočasno z iPhonom 5c, je prinesel več zanimivih novosti. Apple je vanj vgradil procesor A7, ki je bil osnovan na 64-bitni arhitekturi. Ta procesor je bil za leto 2013, ko je bil iPhone 5s predstavljen, precej zmogljiv oziroma napreden. Apple je vanj vgradil tudi svojo najnaprednejšo kamero z 8 MP in bliskavico True Tone ter bralnik prstnih odtisov, s katerim so uporabniki lahko zavarovali in hitro odklepali svoj mobitel. Do iPhona 5s ni imel še noben iPhone bralnika prstnih odtisov. Od pomembnih stvari, ki smo jih videli na njem, velja omeniti še operacijski sistem iOS 7, ki ga je imel prav tako iPhone 5c.

iPhone 6 in iPhone 6 Plus

 

Apple je leto dni po predstavitvi mobitelov iPhone 5c in iPhone 5s spet hkrati predstavil dva nova mobitela, in sicer iPhone 6 in iPhone 6 Plus​. Mobitela so uporabniki izredno dobro sprejeli. Kako tudi ne, ko pa sta bila in sta tudi še za današnji čas izjemna. Mobitela sta se lahko pohvalila s precej večjim zaslonom, kot so ga imeli vsi dotakratni iPhoni. Apple je v iPhona 6 vgradil 4,7-palčni (11,9-centimetrski) zaslon, v iPhona 6 Plus pa je vgradil kar 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon.

Mobitela sta se lahko pohvalila s popolnoma novim dizajnom, ki se je od prejšnjih precej razlikoval. Videz pri iPhonu 6 in iPhonu 6 Plus je vsekakor izjemen in atraktiven, zato ni čudno, da ga je Apple uporabil tudi pri iPhonih 7. Oba mobitela sta se lahko pohvalila tudi z za leto 2014 novim procesorjem A8, Applovima novima najnaprednejšima kamerama, novim plačilnim servisom Apple Pay ter novim operacijskim sistemom iOS 8. Novosti je bilo torej pri iPhonu 6 in iPhonu 6 Plus kar nekaj, a te smo, roko na srce, tudi pričakovali, saj je šlo za mobitela brez oznake »s«, ki napoveduje nekoliko manjše spremembe.

V naslednjem članku si bomo pogledali še zadnje mobitele iPhone, in sicer iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 in iPhone 7 Plus.

Vir: Apple.com, Youtube.com.

​​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. junij 2017
3500
15. junij 2017
Razvoj mobitelov iPhone – 3. del
iOS