Razvoj mobitelov iPhone – 4. del

Tehnik 15. junij 2017
/PublishingImages/apple-iphoneSEdo7plus-hero.jpg

V zadnjem delu naše serije člankov, ki govorijo o razvoju iPhonov, si bomo pogledali še zadnjih pet mobitelov, ki jih je ponudil Apple – iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 in iPhone 7 Plus.

iPhone 6s in iPhone 6s Plus

 

iPhone 6s in iPhone 6s Plus sta v serijo prinesla več zanimivih novosti. Izpostaviti velja tehnologijo 3D Touch, ki zaznava, s kakšno silo pritisnemo na zaslon, in je prinesla popolnoma nov način upravljanja iPhonov. Mobitela sta premierno ponudila tudi »žive slike« oziroma, kot Apple imenuje to funkcionalnost, Life Photos. Z njima lahko torej izdelamo posebne slike, ki lahko tudi zaživijo. iPhone 6s in iPhone 6s Plus sta se lahko pohvalila tudi z Applovim procesorjem A9, trdno zasnovo (njuno ohišje je izdelano iz kakovostnega aluminija) ter operacijskim sistemom iOS 9.

iPhone SE

 

Lani marca, približno pol leta po predstavitvi iPhona 6s in iPhona 6s Plus, je Apple predstavil iPhone SE. Ta ni prinesel kakšnih revolucionarnih novosti, saj ima ohišje, ki je zelo podobno ohišju pri iPhonu 5s, njegova preostala strojna oprema pa je nekoliko slabša od tiste pri iPhonu 6s oziroma je v nekaterih primerih enaka. Kar iPhone SE ločuje od iPhona 6s, je to, da ima manjšo baterijo, drugačen dizajn, manjši 4-palčni (10,2-centimetrski) zaslon, slabši bralnik prstnih odtisov, slabšo sprednjo kamero ter nima tehnologije 3D Touch. Ima pa enak procesor A9 ter enako zadnjo kamero z 12 MP, s katero je mogoče izdelovati tudi prej omenjene »žive slike«.

iPhone SE vsekakor ni primeren za vsakega kupca. Številni danes želijo imeti mobitel z nekoliko večjim zaslonom in za takšne iPhone SE ni primeren. Za tiste, ki želijo imeti majhen in zmogljiv mobitel, pa je iPhone SE idealna izbira.

iPhone 7 in iPhone 7 Plus

 

iPhone 7 in iPhone 7 Plus sta zadnja mobitela, ki ju je ponudil Apple, in lahko rečemo le, da sta vrhunska. Od prejšnjih sta boljša v številnih pogledih. Pohvalita se lahko z Applovim najnaprednejšim sistemom kamer (iPhone 7 Plus ima za razliko od iPhona 7 zadaj dve kameri, ki znata delovati v navezi), izjemnim procesorjem A10 Fusion, najdaljšo avtonomijo baterije izmed vseh dozdajšnjih iPhonov, dobrim stereozvokom, operacijskim sistemom iOS 10, prav posebnim gumbom Domov ter odpornostjo proti vodi in prahu – IP67, kakršne do zdaj ni ponudil še noben iPhone. Čeprav nam bo Apple letos jeseni verjetno predstavil več novih mobitelov, sta iPhone 7 in iPhone 7 Plus še vedno zelo primerna izbira, če ta hip kupujete nov mobitel.

Želite še več informacij o mobitelih iPhone? Potem na naši spletni strani v rubriki Test na dlani najdete poglobljene teste številnih iPhonov, kjer boste našli dodatne uporabne informacije.

Vir: Apple.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. junij 2017
3501
15. junij 2017
Razvoj mobitelov iPhone – 4. del
iOS