Razvoj Samsungove serije Galaxy S - 2. del

Tehnik 31. maj 2017
/PublishingImages/s4-s6_hero.jpg

V prvem članku smo si pogledali, kako se je Samsungova serija Galaxy S razvijala na začetku. Pogledali smo si, kakšni so bili mobiteli Galaxy S, Galaxy S II in Galaxy S III. V tem članku bomo preverili naslednje štiri člane serije Galaxy S, in sicer Galaxyja S4, Galaxyja S5, Galaxyja S6 in Galaxyja S6 edge (kasneje izdani S6 edge+ si bomo pogledali v prihodnjem članku, ki bo zadnji). Z naštetimi štirimi napravami je Samsung samo še utrdil svojo pozicijo na trgu pametnih mobitelov. Vsi štirje mobiteli so se prodajali zelo dobro, s čimer so povzročali nelagodje vodilnim pri Applu, LG-ju, HTC-ju …

Galaxy S4

 

Galaxy S4 je bil ob prihodu na trg leta 2013 zares izjemen mobitel, saj se je lahko pohvalil s številnimi funkcionalnostmi, ki so uporabnikom olajšale njegovo uporabo, in s kakovostno osnovno strojno opremo. Od njegovih funkcionalnosti velja omeniti npr. funkcionalnost Samsung Smart Scroll, ki omogoča, da se po spletnih straneh gor in dol premikamo kar s pogledom ali premikanjem zapestja. Zanimiva je tudi njegova funkcionalnost Air Gesture, ki omogoča sprejemanje klicev, spreminjanje predvajane pesmi ipd. s kretnjo roke v zraku. Galaxy S4 se lahko pohvali tudi z zelo zanimivo prednaloženo aplikacijo S Translator, ki se zelo dobro obnese pri prevajanju tujih jezikov.

Galaxy S4 ima tudi za današnji čas še vedno kar solidno strojno opremo. Na njegovi sprednji strani najdemo 5-palčni (12,7-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 1.080 x 1.920 slikovnih točk (441 slikovnih točk na palec), ki je torej tako večji kot ostrejši kot tisti pri Galaxyju S III. Na njegovi zunanjosti najdemo kameri s 13 in 2 MP. Kameri ponujata nekatere uporabne funkcionalnosti kot na primer možnost Dual Camera, ki omogoča simultano uporabo obeh kamer. Galaxy S4 ima v primerjavi z Galaxyjem S III tudi zmogljivejši procesor (1,9-GHz 4-jedrni oziroma 1,6-GHz 8-jedrni) in zmogljivejšo baterijo (2.600 mAh). S4 pa je dobil tudi svojo vzdržljivejšo verzijo, imenovano Active, ki je bila malenkost manj tehnološko zmogljiva, a zato toliko bolj robustna, kar je na slovenskem trgu zelo zaželena karakteristika, zato se je S4 Active tudi zelo dobro prodajal.

Galaxy S5

 

Galaxy S5 ni prinesel ogromno novosti, če ga primerjamo z Galaxyjem S4, nekaj uporabnih pa vendarle. Prinesel je bralnik prstnih odtisov in senzor srčnega utripa, ki ju Galaxy S4 nima (in tudi noben prejšnji Galaxy S ne). Galaxy S5 je v primerjavi z Galaxyjem S4 prinesel tudi 0,1 palca (0,25 centimetra) večji zaslon, hitrejši 2,5-GHz 4-jedrni procesor, boljšo zadnjo kamero s 16 MP in izjemno hitrim samodejnim ostrenjem, boljšo odpornost na vodo in prah (certifikat IP67) ter zmogljivejšo baterijo (2.800 mAh). Tudi pri Galaxy S5 je Samsung ponudil verzijo S5 Active in obe sta pri nas dosegli izredno dobre prodajne rezultate.

Galaxy S6 in S6 edge

 

Prvič se je zgodilo, da je Samsung svojega heroja »kloniral« in predstavil 2 izvedenki, kar je bil odgovor na produkte njegovih največjih konkurentov, iPhone 6 in 6 Plus. Mobitela Galaxy S6 in Galaxy S6 edge sta prinesla več zanimivih novosti, če ju primerjamo z Galaxyjem S5. Galaxy S6 Edge je kot prvi z zaobljenimi funkcionalnimi robovi zaslona prinesel novo dimenzijo uporabe zaslona. Oba sta se lahko pohvalila s precej boljšo izdelavo kot Galaxy S5. Namesto stekla in plastike pri njima na zunanjem delu najdemo kovino in steklo. Poleg tega sta tudi izredno tanka, saj merita 6,8 oziroma 7 mm. Je pa žal njun izjemen dizajn terjal svoj davek. Uporabniki pri njima ne morejo zamenjati baterije, obenem pa imata zaradi tankosti obe njuni bateriji tudi relativno malo kapacitete (2.550 mAh oziroma 2.600 mAh). Od letos naprej imamo tudi pri Samsungu stalnico manjše in večje različice paradnega konja.

Galaxy S6 in Galaxy S6 edge imata vgrajena tudi za današnje čase še vedno izjemna zaslona. Pri obeh merita 5,1 palca (13 centimetrov) in pri obeh imata ločljivost 2.560 x 1.440 slikovnih točk (577 slikovnih točk na palec), le da je tisti pri Galaxyju S6 edge ukrivljen ob straneh. Mobitela imata tudi hiter 8-jedrni procesor (4x 2,1 GHz + 4x 1,5 GHz), kameri s 16 in 5 MP, 3 GB RAM pomnilnika, do 128 GB internega spomina in kot prva Galaxyja S omogočata brezžično polnjenje.

Vir: Samsungmobilepress

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. maj 2017
3470
31. maj 2017
Razvoj Samsungove serije Galaxy S - 2. del
Android