Robotki za seniorje

Alenka Selčan 29. junij 2017
/PublishingImages/Robotki-za-seniorje-hero.jpg

Ko smo pred petimi leti gledali film Robot in Frank (2012), smo vedeli, da gledamo znanstvenofantastični film, ki se dogaja v »ne preveč oddaljeni prihodnosti". Naj spomnimo, da je rdeča nit filma odnos med starcem in robotom, ki mu ga sin priskrbi, da mu popestri samotno življenje in pomaga pri hišnih opravilih.

 

Tedaj smo živeli v prepričanju, da bomo na takšne robote čakali vsaj desetletja ali več, pa vendar je vse več znakov, da se roboti za oskrbo starejših lahko pojavijo že prej. No, začne se kakopak s socialnimi robotki, ki sicer še ne znajo gospodinjiti, so pa lahko prijetna in koristna družba za dedke in babice.

Iz podjetja Intuition Robotics prihaja družabni robotek oziroma robotka Elli.Q.

Po nordijski mitologiji je bila Elli boginja starejših, ki je bila tako močna, da je v rokoborbi premagala celo boga Thora. Ustvarjalci so imenu dodali še Q in tako poskrbeli za unikatni naziv, na katerega se odziva ta ljubko oblikovana robotka, ki je narejena tako, da je videti kot inteligentno, prijazno bitjece. Za komunikacijo uporablja pripadajoč interaktivni zaslon v obliki tablice, sicer pa se na glasovne ukaze in pogovore odziva z omejenim, a domišljenim gibanjem ter svetlobnimi efekti, kar daje občutek čustvovanja – prav to pa je njena prednost pred mogočnimi, a togimi utelesitvami Alexe, Google Assistanta ali Siri.

Z umetno inteligenco se uči navad in osebnostnih potez svojih lastnikov. Te spodbuja k aktivnemu življenju, jih preprosto povezuje z novimi tehnologijami in s svetom ter jih opominja, ko je čas za zdravila, rekreacijo ali za druženje s prijatelji.

 

Na glasovni ukaz Elli.Q odpre videoklic in pokliče sorodnika ali prijatelja. Lastnika preprosto poveže na družabna omrežja in mu pomaga pri fotografiranju, urejanju in deljenju fotografij. Prebere mu sveže novice, članek ali knjigo in mu predlaga ogled novega predavanja na Ted.Talks. Spremlja in ureja lastnikov osebni koledar in ga opominja na vpisane naloge in sestanke, hkrati pa nadzoruje njegovo počutje in pogoje v prostoru, kjer se nahaja.

Elli.Q je v poskusni fazi namenjena zgolj Američanom. Tudi ti na končni izdelek še čakajo, tako da se vpišejo na seznam na spletni strani. Elli.Q se zaenkrat sporazumeva zgolj v angleščini, njena uporabnost pa naj bo navdih tudi kateremu od slovenskih zagonskih podjetij, saj se s tegobami, ki jih rešuje Elli.Q, soočajo tudi naši seniorji, ki poleg slovenščine morda govorijo italijansko, nemško, madžarsko ali katerega od jezikov bivše države. Podjetje Intuition Robotics je za razvoj Elli.Q doslej prejelo že sedem milijonov ameriških dolarjev investicijskega kapitala.

Ob tem velja spomniti, da smo po napovedih pomembnih analitičnih hiš na obzorju dobe hišnih robotov. Če sodimo po razvoju robotov Boston Dyamics, kot je na primer Atlas, se bodo ti v naslednjih letih bržkone utelesili v bolj človeku podobno obliko, ki bo pri hišnih opravilih vsaj tako koristna, kot je bil robot Franku.

Ob tem velja spomniti, da smo po napovedih pomembnih analitičnih hiš na obzorju dobe hišnih robotov. Če sodimo po razvoju robotov Boston Dyamics, kot je na primer Atlas, se bodo ti v naslednjih letih bržkone utelesili v bolj človeku podobno obliko, ki bo pri hišnih opravilih vsaj tako koristna, kot je bil robot Franku. Upajmo le, da bo preteklo vsaj še nekaj vode, preden pride do uresničitve takšnega scenarija, kot ga za robotsko prihodnost napoveduje televizijska serija Humans.

 

Vira: intuitionrobotics.com, youtube.com.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. junij 2017
3528
29. junij 2017
Robotki za seniorje