RokOut ‒ Mala šola spletnih vsebin: »A poznaš tistega Roka, ki ima za frenda Gandalfa?«

Renata Anžič Trtnik 30. julij 2020 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/rokout-anzic-jul20-hero.jpg

RokOut ‒ Mala šola spletnih vsebin je projekt, ki je spontano v domači sobi zaživel v času karantene v okviru Logouta, ki je prvi specializirani center pomoči ob različnih tveganih spletnih vedenjih. Želeli so nasloviti otroke, ki so v karanteni več časa preživeli za zasloni bodisi zaradi šolskih obveznosti bodisi iz drugih razlogov. Pogovarjali smo se z Borisom Velerjem, soustanoviteljem Logouta, in seveda z Rokom Gumzejem, ki je v glavni vlogi skupaj z Gandalfom sčaral serijo poučnih videov, ki, verjemite, niso samo za mladino, ampak tudi »starino«, da se poduči. Rok dela pri Logoutu kot svetovalec in mu je svet gaminga zelo poznan.

Kako ste se tega lotili?

Boris: To smo storili prek njim domačih kanalov in tako, da smo skušali z njimi komunicirati v njihovem jeziku o temah, ki smo njim zanimive, pa morda o njih ne spregovorimo prav pogosto. Začeli smo s časom. Zdelo se nam je pomembno, da znajo otroci, še posebej če so sami doma, sami upravljati svoj čas. Rok je v tem obdobju delal od doma, zato je s svojo kreativnostjo pripravil poučne videe o času, fotografiji, spletnih zmenkih, videoigrah, e-športu in pretočnih vsebinah. Videi so kratki in vsebina predstavljena na hudomušen način.

 

Ste bili zadovoljni z odzivom?

Boris: Odziv je bil takoj dober, pozitiven. Videe se da ogledati na Youtubu in Facebooku. Samo na Youtubu je bilo skupaj prek 1.000 ogledov, na FB še precej več (za občutek: v času pogovora je bilo ogledov videa na temo e-športa približno 1.200, spletnih zmenkov 455, videoiger 8.000, časa 23.000; op. p.). Prek e-pošte smo obvestili tudi učitelje, ki so nekateri videe uporabili pri svojem delu, nekatere šole so jih objavile na svojih spletnih straneh ... zadovoljni smo, je pa to šele začetek. Ko se bodo sprostili ukrepi in bomo fizično prisotni po šolah, pričakujemo, da bo zanimanje še večje. To je vsebina, ki jo lahko uporabijo učitelji računalništva, svetovalni delavci, razredniki ... kot dopolnilno vsebino pri pogovoru o dogajanju na spletu.

Je v prihodnje morda nadaljevanje takšnih videov v načrtu?

Rok: To je bila prva sezona videov, posneta zaradi situacije, v kakršni smo se znašli. Osebno in sicer zaradi izkazanega zanimanja menim, da še nismo rekli zadnje. V tem smo prepoznali način, kako pristopiti k neki določeni populaciji, smo nov medij, format se nam zdi primeren – vsebina je kratka in zabavna. Vsekakor se nam že od začetka zdi, da je to nekaj, kar bi radi razvijali tudi v bodoče.

Ste sami napisali scenarij, posneli, zmontirali video?

Rok: Tako je, izkušnje s tem imam tudi zaradi vloganja, imel sem svoj kanal na Youtubu, nekaj je tudi izkušenj z nacionalne televizije. Tudi kostumografija je bila moja in igranje dvojne vloge. Dobil sem sicer navodila: »Naredi.« (smeh)

 

Po izobrazbi ste socialni pedagog. Se to z vašim delom v Logoutu dobro povezuje?

Rok: Zelo dobro, še posebej tu, ampak tudi sicer, saj potrebuješ čut za socialno prezentacijo. Moje delo je usmerjeno v delo z mladimi. Zelo pomemben in velik del sveta mladih danes so videoigre, spletne vsebine, družbena omrežja. Poznavanje tega področja je zelo dobra vstopna točka v pridobivanje prvega stika, v grajenje zaupanja, odnosov z mladimi, ker lahko k njim pristopim z razumevanjem, kaj jim je pomembno, zakaj. Vem, kaj se v tem svetu dogaja ... Zaradi tega pristopa se lažje zaupajo, saj se ne počutijo, da jih obsojam zaradi tega, kar imajo radi, čutijo se razumljene in sprejete. Taka mladina predvsem pogreša pogovor. Mislijo si, da jih starši niti ne bodo razumeli, kaj se jim v nekem trenutku dogaja, kaj se jim je zgodilo na spletu, ker starši pogosto niti besednjaka ne razumejo.

V vašem opisu, s čim vse se ukvarjate in kakšne izkušnje vse imate (voditeljske, delo z mladimi, organizacija gamerskih dogodkov, svetovanja zasvojenim in čezmernim igralcem video iger), je tudi podatek, da ste poznavalec gamerskega sveta, ustvarjalec video igralskih vsebin, "let's playov" in občasno tudi livestreamer različnih iger (npr. League of Legends, RDR2, enkrat tudi Fortnite). Imate morda sami izkušnjo, da ste bili že pregloboko v tem svetu?

Rok: Zagotovo so bila v mojem življenju obdobja, ko bi se lahko zelo nevarno približal te meji. Zaradi tega imam prednost v smislu izkušenj, ki jih drugače ne bi imel, tega razumevanja ne bi bilo. V času študija sem to obrnil v hobi, tako da k sreči ni prešlo v čezmerno rabo.

Ste sami zaznali, da ste blizu nevarne meje?

Rok: Seveda, vsi ki se znajdejo na meji, se tega ponavadi v sebi zavedajo, da so nevarno daleč. Vprašanje je, ali želijo poiskati pomoč, če ugotovijo, da sami ne zmorejo obrniti toka v pravo smer.

 

Kako pa je bilo v času karantene za vas kot svetovalce? Ste imeli več ali manj klicev?

Boris: Število klicev se je še povečalo. Svetovali smo prek videoklica ali telefona. Zdaj svetovanja spet potekajo po starem.

Se je povečalo število novih čezmernih uporabnikov v tem času oziroma se je stanje pri obstoječih morda še poglobilo?

Raziskave sicer nismo opravili, vendar bi po občutku rekel, da se je. Tudi v smislu, da so si nekateri vzeli pavzo v smislu, da niso prihajali na srečanja. V vseh enotah, ljubljanski, celjski in izolski, je povečano povpraševanje po uvodnem razgovoru, kar nekaj prošenj smo prejeli.

Še kaj novega na vidiku?

Boris: Ja, na našem spletnem mestu pripravljamo vsebino, namenjeno prav gamerjem. V naši ekipi strokovnjakov so tudi nekdanji gamerji.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. julij 2020
5273
30. julij 2020
RokOut ‒ Mala šola spletnih vsebin: »A poznaš tistega Roka, ki ima za frenda Gandalfa?«