Rožnati oktober (intervju): »Čutim poslanstvo govoriti o tem«

Renata Anžič Trtnik 30. september 2022 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/roza-oktober-anzic-okt22-hero.jpg

36-letna Mateja Plaznik živi z družino na Jezerskem, ki je po njenem mnenju za preživljanje takšnih situacij, v kakršnih se je znašla, najlepši kraj. Hčerki sta stari 12 in osem let. Živijo v hiši z vrtom in imajo tudi pasjega kosmatinca. Spodbuja jo narava, veliko in rada se giblje, pravi, da mora ves čas nekaj početi. Zelo ji je všeč kolesariti z električnim kolesom, če ji počutje to dopušča, sicer pa malo bolj »privije« elektriko ... Izdeluje nakit, aranžira, skratka je ustvarjalna duša. In če jo pogledate v oči, jo izdajo, da je bila kot otrok preklemano navihana in namazana z vsemi žavbami! Pa bi rekla, da je še vedno vsaj malo, kljub težki preizkušnji je odločna in se rada nasmeji.

Preventivni pregled jo je rešil

 

Mama ji je za rakom dojke umrla, ko je bila stara devet let in njen bratec štiri. Zato se je še kako zavedala, da so preventivni pregledi zanjo izjemno pomembni. Rešilo jo je prav to, da je šla samoiniciativno na testiranje za gensko obliko raka. Mutacijo v genu BRCA1 so ji potrdili leta 2012. Vsake pol leta so ji opravljali preventivne preglede, leta 2019, malo pred pandemijo, pa so ji diagnosticirali visokoinvazivnega raka dojke. Odstranili so ji obe dojki, eno preventivno. Ker je bila precejšnja možnost pojava raka na jajčnikih, so ji opravili tudi ginekološko operacijo. Pred tem ni nič posebnega zaznala, vendar, kot pove, se ji je utrujenost že dolgo vlekla, »... a ob življenjskem tempu, ki človeka tako izčrpava, niti slučajno ne povežeš z boleznijo«. Trenutno je še na bolniški. Prvič v življenju se je znašla v vlogi pomoči potrebnega, običajno je ona tista, ki pomaga, saj je po poklicu fizioterapevtka in je zaposlena v domu starejših občanov. »Zdravje preveč dojemamo v fizičnem smislu, gre pa za psiho-fizično ravnovesje.«

Žal se je zgodovina ponovila ...

 

Za diagnozo je izvedela dva dni pred prvim svetim obhajilom starejše hčerke. »Bilo je tako, kot ko sem bila jaz majhna, ko je za raka izvedela moja mami. Isto sem bila stara kot hčerkica. S partnerjem sva najprej povedala hčerkama, ki sta bili tedaj stari štiri in osem let.« Toliko sta bila tedaj stara onadva z bratom. »Imam srečo, da delam v zdravstvu, da znam poiskati pomoč. Partner je bil vedno z menoj povsod in mi je v neizmerno oporo, kakor tudi svojci in prijatelji ter zdravstveno osebje, za kar sem jim izjemno hvaležna,« pove in doda, da je v vaških okoljih skupnost bolj povezana in si pomaga.

Kdaj je bilo najtežje?

Najtežje mi je bilo po kemoterapijah, ko se zdravljenje zares šele začne. Pred tem imaš toliko opravkov, dela, si na adrenalinu. Ne zavedaš se, v kaj si pravzaprav padel. Sledi sto in ena posledica, ki je nisi pričakoval.

Kaj vas je držalo pokonci, da ste vztrajali? Ste kdaj izgubili upanje?

Po drugi kemoterapiji, ko nisem sama mogla niti na stranišče. Komaj primeš posodo, da bruhaš, kaj šele da bi vstal ... takrat mi je bilo najhuje. Otroci in družina so bili motivacija, da sem vztrajala. Najbolj me je bilo strah, da bi se ponovila zgodba kot pri naju z bratom. To so življenjske travme. Veš, kaj si takrat doživel, to podoživljaš in tega nočeš za svoje otroke. To je največji strah. Potolažiš se s tem, da smo v tem času tako zelo napredovali v znanju, medicini, da imaš možnosti, da se izide. Moram povedati, da sem imela v času zdravljenja že električno kolo, ki mi je pravzaprav lajšalo zdravljenje, saj sem se šla lahko takrat, ko sem se počutila bolje, malo peljat naokoli. Narava mi je res veliko dala. Sama sreča je, da živim na Jezerskem, tu je narava zdrava, zrak čist in relativen mir.

Kako ste zdaj, po zdravljenju?

Drugačna sem, vizualno, notranje, v vseh pogledih. Drugače se odzivam na določene situacije, drugače gledam na življenje, na primer prej sem bila precej vzkipljiva in zdelo se mi je, da moram imeti vse pod nadzorom. Zdaj prej premislim in odreagiram bolj umirjeno in preprosto kaj prepustim. Sprejeti moraš, da si drugačen, da je zdravljenje pustilo posledice in da ne boš nikoli več enak. Omejitve so telesne, koncentracija in spomin nista več kot nekoč kljub mladosti ... prilagoditi se moraš. Bolj razumeš, kaj pomeni zdravje. Je pa še vedno vsak dan sproti izziv, nisem še dosegla vrha. Tudi rak te nekaj nauči. Zdaj ogromno tudi berem, prej mi ni bilo posebej do tega.

 

Ste se morda spraševali, kaj je sporočilo raka? Zakaj zbolimo?

Ženske, ki so nosilke mutacij v genu BRCA1, imajo 60‒80-odstotno verjetnost, da bodo v življenju zbolele za rakom dojk, in 40-odstotno verjetnost, da bodo zbolele za rakom jajčnikov.

So povečani odstotki možnosti za pojav bolezen, če je ženska nosilka mutacije v genu BRCA1, čeprav imaš tudi možnosti, da se bolezen kljub prisotnosti mutacije ne bo pojavila. Rekla bi, da sta največji faktor za bolezen naša psiha in način življenja, predvsem današnji tempo in stres. Mislim, da bi res morali večkrat pogledati nazaj v preteklost, preklopiti na star način življenja, kot je bil nekoč. Umirjen način življenja, kot so ga imeli na primer na planini, sami so si pridelali hrano, pasli krave in šli enkrat letno v trgovino.

Je rak bolezen, ki je klic nazaj k sebi?

Ja. Prej si raztreščen v vse smeri, zdaj končno opazuješ sebe in okoli sebe. Primer: prej tečeš čez gozd, da narediš kljukico, da si naredil nekaj zase, z glavo pa si povsem drugje. Zdaj pa opaziš smreko, njene veje, kakšno lubje ima, da poleg teče potok ... Jaz zdaj končno lahko sedim zunaj in samo poslušam petje ptic, žuborenje potoka ... prej nisem bila tega zmožna.

Kaj so bile prej vaše prioritete in kaj so zdaj?

Zdaj najprej to, da se jaz dobro počutim. Potem je šele vse drugo. Prej pa je bilo vse drugo, na koncu šele jaz. Umirjenost in stik s seboj, ki ga prej sploh nisem imela, to je to. Nikoli v življenju si prej nisem predstavljala, da bom kdaj meditirala, torej da ne delaš nič in si samo sam s seboj v trenutku. Prek Europe Donne sem šla na delavnici o čuječnosti in sproščanju travm. Vse je odvisno od tebe, kako se boš spopadel z vsem skupaj. To je delo na sebi. Zdravniki so opora, ti pa se moraš zakopati vase.

Torej si zdaj znate vzeti čas samo zase, da nič ne počnete in da celo lenarite in to brez slabe vesti?

Ja, zdaj drugače izkoriščam čas in se mi na primer ležanje v viseči mreži doma za hišo ne zdi potrata časa.

Se v času zdravljenja med bolnicami spletejo tudi prijateljstva?

To pa sploh! Občutek imaš, kot da se poznaš že več kot dvajset let. Otroci hodijo skupaj prek Združenja Europa Donna in Slovenskega društva Hospic na tabor, že oni se med seboj dobro poznajo. Pred kratkim so bili na Pohorju, program Roza, kjer se družijo in veliko pogovarjajo o življenju, bolezni, smrti ... Tam so usposobljeni strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo. Na res lep način jih popeljejo v spoznanje, da je tudi smrt del življenja. V času pandemije pa smo bolnice Sekcije mladih začele prakticirale kavice prek Zooma. Včasih tudi po dve uri ali še več! :) S takimi virtualnimi kavicami še vedno nadaljujemo, saj se tako lahko povezujemo bolnice iz celotne države.

Združenju sem se aktivno pridružila po kemoterapiji. Tam poklepetaš o vsem, kar te zanima, bremeni, potrebuješ, dobiš nasvete iz prve roke. Imele smo tudi družinske igre, srečanja, organizirana so izobraževanja, odgovarjajo zdravniki in še marsikaj. Europa Donna je zlata vredna!

 

Kaj bi želeli sporočiti?

Zdaj je treba živeti in ne hlastati za materialnimi dobrinami, v resnici zelo malo potrebujemo. Potrebuješ mirno in zdravo okolje, kjer dostojno živiš. Zdravje je vrednota, ki jo premalo cenimo, svoja leta je pomembno živeti kakovostno, ne da životarimo. Izkoristi, kar imaš sedaj, to preživi kar najbolje. In da imaš okoli osebe, ob katerih se dobro počutiš. Poudarila bi, da Združenje Europa Donna izjemno pripomore na vseh področjih v pomoči bolnicam in njihovim svojcem. Veliko naredi na preventivnih dejavnostih in osveščanju. Povezuje zdrave in bolne, zato se v združenje lahko vključi kdorkoli, bolnik ali samo podpornik. Vsem ženskam svetujem, naj skrbijo za zdrav življenjski slog in naj se udeležijo preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka, še posebej če je v družini že nekdo zbolel za to boleznijo. Prav zgodnje odkrivanje bolezni je eden od dejavnikov, ki je ključen za nadaljnji potek in izid zdravljenja.

Kaj pa vam pomeni pomoč Telekoma Slovenije in Samsunga?

Hvaležna sem za vsako donacijo, ki jo podarijo Združenju Europa Donna Slovenija. Z veseljem sem šla v ta projekt, ker vem, koliko je meni pomenila vsa pomoč in nasveti, ki sem jih deležna od združenja. Sploh prijateljstva, poznanstva, izkušnje, spodbuda ... Večkrat se pohecam, da so punce iz združenja moja druga družina. Čutim poslanstvo, da o tem govorim in spodbudim ljudi k zdravemu načinu življenja in osveščanju o raku. Mogoče bom s tem komu pomagala in mu vlila korajžo, pa naj si bo to za obisk preventivnega pregleda ali za lažje spopadanje z zdravljenem in posledicami zdravljenja.

kupi

Telekom Slovenije skupaj s Samsungom že 15. leto zapored pomaga Združenju Europa Donna Slovenija z ozaveščanjem o raku dojk in donacijo. Tudi letos sta v ponudbi Modri Fon oktobra dva »rožnata« mobitela – Samsung Galaxy A13 2022 in Samsung Galaxy A53 5G 128GB. Od nakupa teh mobitelov Telekom Slovenije in Samsung prispevata 10.000 EURza Združenje Europa Donna Slovenija. Ob tem združenju, ki letos praznuje že 25 let delovanja, čestitata in se zahvaljujeta za vso podporo, ki jo nudi vsem, ki se soočajo z diagnozo raka dojk.

Zakaj priporočamo uporabo aplikacije Breast test? Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je v pomoč tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast test, ki je namenjena preventivnemu samopregledovanju dojk. Naložite si jo na pametni telefon in spodbujala vas bo k rednemu in pravilnemu izvajanju samopregleda dojk ter redni telesni aktivnosti. Prenesete si jo lahko iz spletne trgovine Google Play oz. App Store.

Aplikacija Breast test med drugim vključuje slikovna navodila za pravilno izvajanje samogleda dojk, menstrualni koledarček in opomnik, ki uporabnice vsak mesec prijazno spomni, naj si vzamejo 3 minute za samopregled, saj lahko to pomembno vpliva na zgodnje odkrivanje raka in uspešen potek bolezni. Več o aplikaciji si preberite TUKAJ.

Oglejte si video o samopregledovanju dojk:

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. september 2022
6018
30. september 2022
Rožnati oktober (intervju): »Čutim poslanstvo govoriti o tem«