RTX da ali ne, to je zdaj vprašanje

Matej Ribič 3. oktober 2018
/PublishingImages/nvidia-rtx-ribic-hero.jpg

Po več kot dveh letih nestrpnega čakanja na novo serijo grafičnih kartic, so nam te sedaj končno na voljo. Nvidia namreč od 20. septembra dalje ponuja novo serijo grafičnih kartic RTX (zaenkrat le RTX 2080 in 2080 Ti). Ampak še preden vzamete kredit in dodate v košarico novo grafično kartico RTX, morate vedeti, da ni vse tako zeleno, kot se zdi na prvi pogled.

Maja 2016 smo dobili deseto generacijo grafičnih kartic, ki je za zelo malo denarja ponujala ogromno moči. Serija je bila zelo uspešna tudi v prenosnikih, kmalu za uspehom pa so grafične kartice izginile s trgov zaradi povečanja rudarjenja kriptovalut. Tako hitro, kot se je sodobna zlata mrzlica pojavila, pa je tudi izginila, in to ravno v času, ko so proizvajalci povečevali proizvodnjo, da bi zadovoljili vse večje povpraševanje rudarjev.

 

Nvidia je zaradi ogromne količine neprodanih zalog zavlačevala z izdajo nove serije, karticam RTX pa posledično močno povečala ceno. Tako lahko danes GTX 1080 dobimo že za slabih 500 EUR, medtem ko se cena nove RTX 2080 giblje okoli 900 EUR na evropskem trgu. Takšne cene dodatno dovoljuje pomanjkanje konkurence, rdeči tekmec AMD.

Nvidia pa grafične kartice RTX oglašuje do te mere, da so nadomestile prej ikoničen GTX. Mnogi se najbrž sprašujete, kaj RTX sploh je in ali se res ne da živeti brez tega. Gre za sledenje žarkov v realnem času, ki pa se je pred tem uporabljalo v časovno neobčutljivih projektih, na primer pri delu s slikami in filmi, saj je bilo procesiranje tega izjemno zamudno in strojno zahtevno opravilo. RTX pa z ustvarjanjem resničnih slik v realnem času omogoča znaten napredek v računalniški grafiki. Deluje na grafičnih procesorjih Nvidia Volta in Turing, ki uporabljata posebna tenzorska jedra (in nova jedra RT na Turing) na arhitekturi za pospeševanje sledenja žarkom.

 

Do sem se vse skupaj sliši fantastično, vsaj dokler ne pridemo do seznama iger, ki to tehnologijo podpirajo, ki pa je zaenkrat prazen. Grafične kartice RTX zamenjujejo grafične kartice GTX, ki so namenjene igram. Igre, ki bi podpirale tehnologijo RTX, pa še ne obstajajo. Kaj je Nvidia razmišljala pri imenovanju novih kartic, mi res ni jasno. Preteklo bo še kar nekaj časa, preden bo ta tehnologija na voljo oziroma preden bo jasno, ali se bo sploh obdržala. Brez težav vam svetujem, da grafičnih kartic RTX ne kupite samo zaradi tehnologije RTX. Raje počakajte na nadaljnje teste, ki bodo pokazali realno stanje. Konec koncev, kupiti nekaj na podlagi obljub proizvajalcev je dandanes dokaj drzno in rizično. Vsekakor se nimam za privrženca rdečih ali zelenih, želim le povedati, da za isto ceno letos ne bomo dobili več moči, kot smo jo pogosto v prejšnjih serijah. Letos, vsaj v času tega pisanja, je cena novih grafičnih kartic bistveno večja od zmogljivosti, ki jo te ponujajo. Vsekakor pa z veseljem sporočam, da so nove kartice izjemno hitre, vsaj sodeč po podatkih srečnežev, ki so jih že dobili v roke. Pričakujemo lahko od 20- do 40-odstotno povečanje surove moči, odvisno od igre oz. aplikacije.

 

Ta moč pa bo vsekakor potrebna, če bomo želeli v igrah uporabljati tehnologijo RTX. Igračarji, ki igrajo tekmovalne igre, tehnologije RTX vsekakor ne bodo uporabljali, saj ta tudi najdražji grafični kartici RTX 2080 Ti vzame toliko moči, da igranje v visokih ločljivostih pri 144 sličicah na sekundo ne pride v poštev. RTX pa bo vsekakor bonbonček za naše oči in bo prišel bolj prav pri enoigralskih kampanjah.

 

 

RTX je tehnologija, ki obeta, ampak je trenutno še v razvoju. Zaenkrat ponuja veliko izboljšav pri igrah ter procesiranju senc in svetlobe v realnem času. Dokler igrate z ločljivostjo do 1440p, vam bo sedaj cenejša deseta serija ponujala več za vaš denar, medtem ko tistim, ki strmite k najboljšemu in potrebujete najmočnejše kartice za gnanje iger v 4K, brez težav priporočamo novo serijo grafičnih kartic RTX, kar pa vas bo tako kot vsaka noviteta stalo nekoliko več.

Vira: nvidia.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. oktober 2018
4221
3. oktober 2018
RTX da ali ne, to je zdaj vprašanje