Rusi prihajajo z novo generacijo dvozaslonskih androidov Yota

Alenka Selčan 28. februar 2014
/PublishingImages/yotaphone-hero.jpg

Samsung? HTC? LG? Pravite, da so si androidi preveč podobni, da bi se lahko odločili? No, za YotaPhone to tudi na prvi pogled ne drži. S sprednje strani je morda res videti tako kot vsi drugi pametni mobiteli s klasičnim barvnim zaslonom na dotik. A Yota ni le en od mnogih androidov, saj je na hrbtni strani opremljen še s črnobelim zaslonom elektronskega papirja, ki za svoje delovanje porabi precej manj baterije.

 

O ruskem mobitelu YotaPhone se je prvič začelo govoriti nekje decembra 2012, ko so ga naznanili kot prvi ruski pametni mobitel. Malce bolj je završalo konec lanskega leta, ko je YotaPhone prišel na tržišče nekaterih evropskih držav, le slabe tri mesece kasneje pa znova zbuja pozornost z govoricami o novem prototipu naslednje generacije, ki so ga, tako kot pred enim letom njegovega predhodnika, predstavili na MWC - svetovnem kongresu mobilnih naprav v Barceloni.

Že prva generacija ruske lepotice je s svojim hrbtnim zaslonom v stilu Kindla osvojila kar nekaj ljubiteljev elektronskih čitalnikov, ki so na svoji pametni napravi pogrešali elektronski papir. Če se YotaPhone uporablja predvsem za tekstovno sporočanje, je uporaba črnobelega zaslona precej bolj varčna, saj proizvajalec zagotavlja, da bo ob pametni rabi baterija zdržala kar od 58 do 68 ur.

 

Prednost hrbtnega varčnega zaslona je tudi to, da z elektronskim črnilom uporabniku sproti izpisuje zanimive novice, ne da bi mu bilo zato treba odklepati in brskati po mobitelu. Lastniki Yota bodo lahko zgolj s pogledom oplazili zadnji zaslon, ki nenehno, a diskretno obvešča o tekočem dogajanju v poštnem nabiralniku, na Facebooku, Twitterju in tako dalje. Hvalevredna lastnost, ki je bodo bolj kot odvisniki od dogajanja na socialnih omrežjih veseli njihovi prijatelji, ki jim je nenehno preverjanje mobitela zagrenilo že marsikatero družabno kavo.

 

Nova generacija Yote bo imela tudi nekoliko drugačno podobo. K novi estetiki ne kliče le varčnejši način uporabe mobitela, ki bo očaral predvsem tiste, ki jih privlači črnobela fotografija. Mehko zaobljene linije, ki bodo obdajale oba 4,7-palčna, nekoliko ukrivljena GorillaGlass zaslona (prednji ima 1920 x 1080, zadnji pa 960 × 540 slikovnih pik), ustvarjajo estetiko, ki bi jo lahko privoščili marsikateri drugi pametni napravi. Tudi druge obljubljene specifikacije naslednje generacije YotaPhona (Android KitKat, LTE/4G, procesor 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 800, 2 GB RAM, 32 GB notranji pomnilnik, samodejno ostrenje zadnje 8 MP kamere z LED-bliskavico, ki omogoča snemanje 1080p Full HD-videa, prednja 2 MP kamera, 2550 mAh baterija z brezžičnim polnjenjem ...), kažejo, da bo ruski pohod na trg pametnih mobitelov zagotovo vreden vse pozornosti, četudi bo na novo generacijo treba počakati kar nekaj mesecev.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. februar 2014
1976
4. marec 2014
Rusi prihajajo z novo generacijo dvozaslonskih androidov Yota
Android