S KeepSafe stopite na prste radovednežem

Tehnik 30. junij 2014
/PublishingImages/keepsafe-hero.jpg

Ljudje naredimo s svojimi mobilnimi napravami vsak dan na milijone fotografij in video posnetkov. Marsikdo z njimi naredi tudi takšne, ki so nekoliko bolj žgečkljive sorte in jih kakopak ne želi deliti z drugimi osebami. Vendar, kako jih skriti? Operacijski sistem Android tega v osnovi ne omogoča, lahko pa jih skrijemo z namenskimi aplikacijami. Ena izmed zanimivejših je KeepSafe. Ta je med uporabniki Androida izredno priljubljena, saj je med njimi že več kot deset milijonov takšnih, ki so jo preizkusili. Ti so z njo izjemno zadovoljni, saj so ji v spletni trgovini Google Play »prisolili« izredno visoko oceno 4,7 od 5. Razvijalci so aplikacijo KeepSafe ponudili tudi uporabnikom Applovih naprav in tudi med njimi je veliko takšnih, ki imajo o njej povedati veliko pozitivnih besed. V tem članku si bomo pogledali različico za Android.

 

Po prvem zagonu aplikacija KeepSafe od nas zahteva, da vpišemo poljubno PIN-kodo. S to kodo kasneje dostopamo do slik in video posnetkov, ki jih skrijemo pred drugimi uporabniki naše mobilne naprave. Ko pridemo do osrednjega zaslona, opazimo, da je ta precej skop, a, roko na srce, bolj kompleksnega od aplikacije takšnega kalibra niti ni za pričakovati. Na njem imamo na voljo mapi »Main Folder« in »Wallet«. Prva je namenjena skrivanju različnih vrst slik in video posnetkov, ki so že na naši mobilni napravi, in slik, ki jih izdelamo s pomočjo te aplikacije. Drugo pa imamo posebej za skrivanje slik plačilnih kartic. Seveda nismo omejeni samo s tema dvema mapama, lahko izdelamo tudi nove.

Aplikacija KeepSafe omogoča še nekaj zanimivih funkcionalnosti. Do neke mere uporabna je možnost časovno omejenega prikazovanja slik. Gre za to, da damo drugi osebi v vpogled sliko, ki je vidna 20 sekund. To storimo tako, da tej osebi pošljemo poseben internetni naslov in ko ga odpre, se ji na spletni strani www.getkeepsafe.com prikaže ta časovno omejena slika. Se vam sliši znano? Marsikomu izmed vas verjetno ja, saj podoben princip prikazovanja slik poznamo že iz priljubljene mobilne aplikacije Snapchat. Do tu se vse sliši lepo in prav, a ta funkcionalnost ima pri KeepSafe eno pomembno pomanjkljivost. Prav vse slike se da kljub njihovi navidezni omejenosti shraniti, in sicer tako, da se na mobilni napravi ali osebnem računalniku naredi zaslonsko sliko. Nevešči uporabniki sodobne tehnologije slednjega ne bodo znali narediti, tako da nam ta funkcionalnost pride prav samo pri njih.

 

Za bolj zahtevne uporabnike so na voljo še nekatere dodatne funkcionalnosti, a proti plačilu. Ena izmed njih je varnostno kopiranje. Vse slike in video posnetke shranjujemo v oblak, tako da v primeru kraje ali izgube naprave ne ostanemo brez njih. Zelo zanimiva je tudi funkcionalnost Fake Pin, s katero odpremo lažno galerijo slik in na ta način pretentamo tiste, ki si neizmerno želijo, da jim pokažemo skrito galerijo slik. Omembe vredna je tudi Break-in Alerts, ki nam sporoči, da je nekdo želel odpreti aplikacijo KeepSafe.

Aplikacija KeepSafe se je na tem testu izkazala za zelo uporabno. Nekoliko vprašljiva je edino njena funkcionalnost kratkotrajnega prikazovanja slik, a ji tega ne smemo šteti v minus. Njena primarna naloga je popolno skrivanje slik in video posnetkov pred tistimi, ki imajo v rokah našo mobilno napravo. In to ji uspeva zelo dobro.

Vir: play.google.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. junij 2014
2090
8. september 2014
S KeepSafe stopite na prste radovednežem
Android, iOS