S pomočjo pametnih vilic in mobilne aplikacije do bolj zdravega prehranjevanja

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/hapiforks.jpg

V aplikacijskih trgovinah ne manjka aplikacij, s katerimi lahko beležimo svoje prehranjevalne navade. A kaj, ko smo za tako početje ponavadi preleni. Na srečo bodo na trg kmalu prišle elektronske vilice HAPIfork, ki bodo sproti beležile vsak grižljaj in nas spodbujale k počasnejšemu in posledično bolj zdravemu prehranjevanju.

Pametne vilice HAPIfork

Pametne vilice HAPIfork so bile predstavljene na letošnjem sejmu CES, kmalu pa naj bi zanimanje uporabnikov preverile še na spletni strani Kickstarter. Ideja, ki je nastala že pred petimi leti, kje drugje kot v Franciji, je preprosta. Vilice so opremljene s senzorji, ki beležijo vsak naš grižljaj. Če zaznajo, da jemo prehitro, nas na to opozorijo z barvnim LED indikatorjem ter nežno vibracijo.

Ob tem bo sproti nastajala statistika naših prehranjevalnih navad, do katere bomo lahko dostopali preko spremljevalne spletne ali mobilne aplikacije. V mobilni aplikaciji, ki bo na voljo za Android in iOS, bomo lahko podatke obogatili še s slikami jedi, ocenami in komentarji ter vse skupaj s prijatelji delili na družabnih omrežjih. Spremljevalne aplikacije bodo imele tudi možnost nastavljanja opozoril, ki nam bodo pomagala k bolj urejenemu prehranjevanju. Na voljo bo tudi spletni program z nasveti za bolj zdravo prehranjevanje ter družabna motivacijska igra.

Mobilna aplikacija HAPIfork

Počasnejše in bolj urejeno prehranjevanje, ki ga spodbujajo pametne vilice, ima seveda vrsto pozitivnih zdravstvenih učinkov. Če jemo počasneje, se lažje izognemo pretiranemu nažiranju in tako lažje obvladujemo svojo težo ter zmanjšamo različne prebavne težave. Prototipe digitalnih vilic so že (očitno uspešno) testirali v zdravstvenem centru, letos pa so se končno razvile do točke, ko lahko vilice podjetje Slow Control v partnerstvu s HAPIlab ponudi na trgu.

Februarja naj bi se torej vilice HAPIfork pojavile na strani Kickstarter, kjer se bodo zbirala prednaročila. V roke prvih uporabnikov bodo prve vilice prišle že spomladi, v drugi polovici leta pa naj bi bile prosto dostopne v ZDA in Franciji. Ostale države bodo dodane naslednje lete, tako da jih bo na začetku očitno treba k nam uvažati kar iz Francije. Sprva bo za približno 99 USD na voljo le USB različica vilic, ki jih je potrebno s kablom priklopiti na računalnik za polnjenje in prenos podatkov. Kasneje bo na voljo tudi Bluetooth model za še lažjo sinhronizacijo ter nastavek za žlico.

Ideja je vsekakor zanimiva, čeprav se pojavlja vprašanje praktičnosti. Za natančno beleženje bo treba elektronske vilice imeti s sabo tudi pri kosilih ali večerjah zunaj doma, verjetno bo kakšne začudene poglede privabilo tudi polnjenje baterije vilic preko USB kabla. Zaradi tega bi bil verjetno še najbolj praktičen Bluetooth model z možnost brezžičnega polnjenja kar v kuhinji in kakšen dodatek za lažji transport vilic. Hkrati ostaja odprto vprašanje beleženja hrane, ki je ponavadi ne jemo s priborom - slastni slani ali sladki prigrizki, s katerimi se najpogosteje pregrešimo.

Kaj pa ti praviš na idejo pametnih vilic, ki se znajo pogovarjati s tvojim mobitelom?

Viri: Rude Baguette, Engadget

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
458
24. september 2013
S pomočjo pametnih vilic in mobilne aplikacije do bolj zdravega prehranjevanja