S TV-komunikatorjem NEO Smartbox do popolnega brezžičnega omrežja

Marjan Kodelja 4. junij 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/dostopna-tocka-wifi-kodelja-jun20-hero.jpg

Poleg sprejemnika televizije IP in zvezdišča tipal pametnega doma je TV-komunikator NEO Smartbox Telekoma Slovenije pridobil funkcionalnost dostopne točke brezžičnega omrežja WiFi.

Z brezžičnimi omrežji so križi in težave, odkar so jih iznašli. Način komunikacije, dejansko polovični dupleks, ko ena naprava govori, druga posluša in obratno, ter omejen doseg signala prej ali slej povzročijo slabo voljo. V dnevni sobi je na primer odličen signal, hitrosti prenosa podatkov so enormne, v otroški sobi le nekaj metrov dlje pa je obupno slab. Do nedavnega smo težave reševali z nakupom več brezžičnih točk, te pa nastavili, da v prostor oddajajo omrežja istega ali drugačnega imena. Pokrili ste sicer vsak kvadratni centimeter lastnine, pa še delček sosedove, niste pa rešili drugih plati težave – zagotavljanja optimalnega delovanja omrežja. Z drugimi besedami – prav veliko niste storili. Naprava, ki je povezana na najbližjo dostopno točko, se je drži kot pijanec plota. Šele ko izgubi njen signal, poišče drugo, pa čeprav bi morda hitrejši prehod pomenil, da ne bi prišlo do padca prenosnih hitrosti ali celo prekinitve povezave. Tudi pri sebi boste našli kotičke, kjer signala domačega brezžičnega omrežja ni ali pa je preslab za zadovoljivo hitrost prenosa podatkov. Težava je še posebej izrazita v frekvenčnem območju 5 GHz. Doseg je manjši, signali z višjo frekvenco in krajšimi valovi pa tudi slabše prebijajo ovire. Hkrati pa je to omrežje tudi najbolj zaželeno. Podpira ga večina sodobnih naprav, v njem je manj motenj, hitrosti prenosa pa so z uporabo novejših standardov omrežja WiFi višje kot v frekvenčnem območju 2,4 GHz.

Potrebujete več dostopnih točk

Če je nekoč ena sama brezžična dostopa točka zadostovala za pokrivanje celega domovanja, v frekvenčnem območju 5 GHz ne zadošča več niti za pokrivanja srednje velikih stanovanj, kaj šele zasebnih hiš. Potrebujete jih več, to pa povzroči več stroškov in zapletenejše omrežje. Morebitne težave naročnikov rešuje Telekom Slovenije tudi s ponudbo Turbo WiFi , v okviru katere so na voljo usmerjevalnik FRITZ!Box in toliko ojačevalnikov omrežja FRITZ!WLAN, kolikor jih potrebujete. Preprosti so za uporabo, oblikujejo pa porazdeljeno (mesh) brezžično omrežje, ki je vidno pod enim imenom (SSID), naprave pa brezhibno prehajajo med dostopnimi točkami, da imajo v vsakem trenutku na voljo najboljše pogoje in najvišje hitrosti prenosa podatkov.

 

Za naročnike Telekoma Slovenije pa to ni edina možnost, če želijo izboljšati delovanje domačega omrežja. Vmesnik brezžičnega omrežja je namreč vgrajen tudi v TV-komunikator NEO Smartbox , ki pa do nedavnega ni bil aktiven. Po nadgradnji programske opreme je postal dosegljiv in omogoča preprosto dodajanje še ene brezžične dostopne točke v domače omrežje.

Omejene zmogljivosti, a spodobna hitrost

TV-komunikator NEO Smartbox nima zunanjih anten kot večina brezžičnih usmerjevalnikov in ojačevalnikov omrežja, zaradi majhnih mer pa tudi notranja ni pretirano velika. To seveda nekoliko omeji njegove zmogljivosti. Ne more delovati kot del obstoječega omrežja, nima namreč zmogljivosti porazdeljenega omrežja, svoje omrežje pa oddaje le v frekvenčnem območju 5 GHZ z najvišjo hitrostjo prenosa podatkov okoli 100 Mbit/s. Ker je ločeno, morda tudi ne boste imeli dostopa do drugih naprav, kot so na primer diski v skupni rabi, tiskalnik in podobno.

Dostopna točka je privzeto izključena, vključite pa jo v razdelku »omrežje« nastavitev, do katerega najlažje pridete z govornim ukazom »nastavitve«. Veliko možnosti pa tam ni. Dostopno točko lahko vklopite in izklopite in najdete podatke za priklop naprav. Ime ločenega omrežja je enako imenu TV-komunikatorja, ki ste mu ga določili ob prvem zagonu. Pod njim je z zvezdicami zakrito geslo, zato je treba izbrati ikono očesa pred njim, da ga lahko razberete. Ne imena omrežja ne gesla ne morete spremeniti, slednje pa tudi ni stalno. Vsakič, ko dostopno točko vklopite in izklopite, ga oblikuje na novo. Tako lahko spremenite geslo, če menite, da ga pozna preveč ljudi. Z novim geslom morate potem na omrežje ponovno priklopiti naprave, kar zna biti nadležno, če jih je veliko in če med njimi niso le mobiteli in tablični ter prenosni računalniki, kjer je postopek relativno preprost. TV-komunikator NEO Smartbox pa gesla ne oblikuje na novo, če zmanjka elektrike ali pa ga izklopite iz električne energije, omrežje pa deluje tudi, ko je v stanju pripravljenosti.

Kot naročen za dostop do interneta

Omrežje komunikatorja določajo zmogljivosti naprave, kar je pametno upoštevati, ko se na primer odločate, kako ga boste uporabili. Mesto NEO Smartboxa je poleg televizorja, tega pa imate običajno v prostoru ali prostorih, v katerih se zadržujete največ časa. V njegovo omrežje je zato smotrno povezati mobitele, tablice in prenosnike, ki jih bo služil za dovolj hitro povezavo v internet. Storite pa lahko več kot le to. Brezžični usmerjevalnik, ki je prav tako ena od naprav domačega omrežja, lahko prestavite kam drugam, da bolje pokrije prostore, kjer je bil pred tem signal brezžičnega omrežja slab. Nobene potrebe namreč ni, da je v istem prostoru kot NEO Smartbox, če imate nekje drugje zanj primernejše mesto, opremljeno z ožičenim priključkom (kablom).

Pošlji povpraševanje

Zaradi vsestranskosti NEO Smartboxa, ki še zdaleč ni le sprejemnik televizije IP, imate na voljo več možnosti, da izboljšate delovanje domačega brezžičnega omrežja. Od vas pa je odvisno, kako. Nihče vam ne more povedati, kje so najboljša mesta za dostopne točke, zanašate se lahko le na preizkušanje. Premikajte jo toliko časa, dokler ne boste našli najboljšega položaja za optimalno delovanje omrežje. To velja tako za primer, ko ga oblikujete z napravami porazdeljenega omrežja ali kot imate na voljo samo usmerjevalnik in TV-komunikator NEO Smartbox.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. junij 2020
5215
5. junij 2020
S TV-komunikatorjem NEO Smartbox do popolnega brezžičnega omrežja