»Šah mi predstavlja svojevrstno zabavo in me prisili, da se umirim«

Renata Anžič Trtnik 7. marec 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/intervju-sah-anzic-mar22-hero.jpg

Petra Madronič je učiteljica na OŠ Koseze, kjer poučuje poleg geografije in domovinske in državljanske kulture ter etike tudi šah. Prihaja iz Starega trga ob Kolpi, kjer so se tako rekoč vsi v osnovni šoli spoznali s šahom in ga tudi dobro igrali. »Svoj čas smo posegali po najvišjih mestih v državi, nekateri so se celo prebili na svetovni nivo, iz te šole prihaja tudi naša prva šahovska velemojstrica Darja Kapš,« pove. Pred dobrimi desetimi leti je začela izvajajati interesne dejavnosti in že vsa ta leta beleži velik vpis. Kmalu zatem je razpisala tudi izbirni predmet šah za učence od 7.‒9. razreda.

Če bi morali nekomu, ki ne pozna igre šah, povedati, kaj to je, kako bi ga predstavili, da bi razumel?

Šah je zelo stara strateško-miselna igra, jaz ji rečem kar družabna, kljub temu da igrata dva igralca. Na 64 poljih se odvija boj med belimi in črnimi figurami. Čar igre je v tem, da se nikoli ne odvija popolnoma enako. Tudi če so začetne poteze, otvoritve odigrane po določenem vzorcu, se v nadaljevanju igra vedno odvije drugače. Cilj igre je premagati nasprotnika, nasprotnikovega kralja matirati.

Kaj bi popolnemu laiku rekli, da bi ga navdušili za šah?

Šah je igra, ki krepi koncentracijo, ustvarjalno mišljenje, razvija strategije razmišljanja, načrtovanja in odločanja. Je vedno drugačna in neponovljiva.

Se da pravila igre razložiti, recimo, ob kavi in se lotiti igre?

Osnovna pravila se da razložiti ob kavi in se tudi lotiti igre. Za kaj več pa si je potrebno vzeti čas in igrati, raziskovati …

Ali učitelji šaha hitro prepoznate nekoga, ki ima talent in bi lahko dosegel kaj pomembnejšega?

Da, prepoznamo. A za kaj več je danes potrebno učence usmeriti v klube, mogoče do osebnih trenerjev, sami morajo obilo preštudirati, če hočejo zares uspeti. V šoli sama v eni šolski uri na teden, kolikor imam na razpolago, ne uspem izpiliti takih talentov.

 

Koliko časa se gradi profil šahista za najprestižnejše nazive (mednarodni mojster ali velemojster)?

Težko rečem. Odvisno, koliko se anganžiraš. Tisti res hudi talenti že v rosnih najstniških letih postanejo velemojstri, drugim uspe malo kasneje. Če bi morala zaokrožiti, bi rekla da tam nekje okoli osem do deset let in več.

Menda je po Netflixovi seriji The Queen's Gambit (Damin gambit) šah postal precej bolj priljubljen. Ste to tudi vi občutili?

V šoli pri učencih sama tega niti nisem opazila, saj imam vpis velik še iz časov pred serijo. Sem pa opazila, da se starši bolj zanimajo in se hočejo kaj več pogovoriti o sami igri.

Tako šah kot videoigre so kot pojem šport vedno sprejeti vsaj z nekaj porogljivosti, vendar če pa pogledamo samo nekaj dejstev, da so turnirji ene ali druge dejavnosti lahko dolgi tudi dva delovnika skupaj, da trajajo več dni zapored, da je toliko ur sedenja strašna obremenitev za telo in da so možgani izjemno obremenjeni, potem hitro postane jasno, da to ni hec, še manj dejavnost za amaterje. Kateri profili so potrebni za podporo takšnemu igralcu?

Šahist mora biti v dobri telesni pripravljenosti, torej se mora poleg šahovskega treninga pripraviti tudi fizično. Glede na pritiske, ki se odvijajo med tekmovanji, mora imeti šahist tudi dobro psihično podporo. Preplet vseh deležnikov kot pri kateremkoli drugem športu.

Katera slavna oseba iz sveta šaha vam je v navdih in zakaj.

Judit Polgar, ker se je kot ženska prebila zelo visoko na absolutni lestvici in je naredila premik v glavah o ženskah v tem športu.

Kaj vam osebno pomeni šah in s kom ga igrate?

Kaj mi šah pomeni? Šah mi predstavlja svojevrstno zabavo in me prisili, da se umirim. S partnerjem ga ne igrava, verjetno zaradi tega, ker je partnerja težko spraviti h kakršnikoli družabni igri. Občasno ga odigram s sestro in očetom.

Se želiš naučiti igrati šah?

Ga znaš igrati, a potrebuješ še nekaj znanja, da ga boš res obvladal_a? Sedaj se šah lahko učiš kar od velemojstrice Laure Unuk. Pripravila je namreč spletni tečaj, ki je ekskluzivno na voljo pri Telekomu Slovenije.

kupi

Šah z Lauro Unuk je kot programska opcija na voljo naročnikom platforme NEO na vseh zaslonih: televiziji, spletu in mobilni aplikaciji. Cena programske opcije Šah z Lauro Unuk znaša 2,99 EUR z DDV na mesec.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. marec 2022
5872
7. marec 2022
»Šah mi predstavlja svojevrstno zabavo in me prisili, da se umirim«